OTS: CGTN: Čína zdôrazňuje úlohu Ázie pri podpore globálneho mieru, rastu a ...

TASR, 22. apríla 2022 7:35

OTS: CGTN: Čína zdôrazňuje úlohu Ázie pri podpore globálneho mieru, rastu a spolupráce

Peking 22. apríla (TASR-OTS) - /PRNewswire/ - Ako môžeme vybudovať lepší svet po pandémii? Čo môžeme urobiť na podporu stabilného oživenia a udržateľného rozvoja svetového hospodárstva? A ako sa môžeme usilovať o obojstranne výhodnú spoluprácu?

Tohtoročná výročná konferencia fóra Boao pre Áziu (BFA), ktorá sa konala v meste Boao, v juhočínskej provincii Chaj-nan, upozornila vo svojom programe na tri kritické otázky.

Globálna bezpečnostná iniciatíva na podporu bezpečnosti pre všetkých vo svete, ktorú navrhol čínsky prezident Si Ťin-pching na fóre vo štvrtok, poskytla ázijský pohľad na riešenie problémov doby.

„Sofistikované, integrované zriadenie"

Bezpečnosť je predpokladom rozvoja a ľudstvo žije v „spoločenstve, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je bezpečnosť", povedal Si Ťin-pching vo video prejave.

„V dnešnej dobe sa medzinárodné spoločenstvo vyvinulo natoľko, že sa stalo sofistikovaným a integrovaným zriadením," povedal a dodal, že kroky na odstránenie akejkoľvek jeho súčasti spôsobia vážne problémy v jeho fungovaní.

Vyzval všetky krajiny, aby sa spojili, a zdôraznil potrebu spolupráce v boji proti pandémii COVID-19, pri podpore hospodárskej obnovy, udržiavaní svetového mieru a riešení globálnych výziev v oblasti riadenia.

„Je mimoriadne dôležité, aby veľké krajiny išli príkladom pri rešpektovaní rovnosti, spolupráce, dobrej viery a právneho štátu a konali spôsobom, ktorý zodpovedá ich postaveniu," povedal.

Je to už po šiestykrát, čo Si Ťin-pching predniesol hlavný prejav na fóre, a spolupráca a mier sú často jedným z kľúčových pilierov, ktoré spomína pri vysvetľovaní návrhov Číny svetu.

„Urobme z Ázie pevný bod"

Podľa výhľadu ázijskej ekonomiky a výročnej správy o pokroku v oblasti integrácie na rok 2022, meranej paritou kúpnej sily, sa podiel Ázie na svetovej ekonomike v roku 2021 zvýšil o 0,2 percentuálneho bodu z roku 2020 na 47,4 %.

V správe sa tiež uvádza, že na hodnotenie hospodárskej výkonnosti v roku 2022 je potrebných niekoľko faktorov vrátane vývoja COVID-19, geopolitického napätia po konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou, prispôsobenia menovej politiky v USA a Európe, problémov s dlhmi v niektorých ekonomikách, globálnych dodávok a zmien politického režimu v niektorých ázijských krajinách.

V tejto súvislosti dáva návrh Si Ťin-pchinga na fóre väčší zmysel – urobiť z Ázie pevný bod pre svetový mier, hybnú silu pre globálny rast a nového ťahúňa v oblasti medzinárodnej spolupráce.

„Keď sa Ázii darí, prináša to výhody celému svetu," povedal.

Vyzval na úsilie pri posilňovaní otvorenejšieho ázijského trhu a zdôraznil využitie príležitostí, ako je nadobudnutie platnosti regionálneho komplexného hospodárskeho partnerstva a otvorenie dopravy po čínsko-laoskej železnici.

Prezident tiež zdôraznil úlohu Číny počas tohto procesu a povedal, že základy čínskej ekonomiky – jej silná odolnosť, ohromný potenciál, obrovský priestor pre manévrovanie a dlhodobá udržateľnosť – zostávajú nezmenené.

https://news.cgtn.com/news/2022-04-21/Xi-Jinping-Boao-2022-When-Asia-fares-well-the-whole-world-benefits--19pin75Hwnm/index.html

Video – https://www.youtube.com/watch?v=mGVN7d15S0k

KONTAKT: Jiang Simin, +86-188-2655-3286, cgtn@cgtn.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring