OTS: CGTN: Čína sľubuje „trvalú stabilitu a kvalitný rozvoj

TASR, 27. júla 2021 16:07

CGTN: Čína sľubuje „trvalú stabilitu a kvalitný rozvoj" v autonómnej oblasti Tibet

Peking 27. júla (TASR-OTS) - /PRNewswire/ - Čínska autonómna oblasť Tibet, známa ako „posledný kúsok čistej krajiny na svete" a „strecha sveta", oslavuje tento rok 70. výročie mierového oslobodenia a plány jej budúceho vývoja sú čoraz jasnejšie.

Na minuloročnom stretnutí na vysokej úrovni o Tibete, Čína zmapovala politické smerovanie budovania nového moderného socialistického regiónu, ktorý je zjednotený, prosperujúci, kultúrne vyspelý, harmonický a krásny.

Dlhodobý mier a stabilita Tibetu, ako aj rozvoj ekologickej civilizácie a dosiahnutie vysoko kvalitného rozvoja boli jedným z problémov, ktoré sa zdôraznili počas trojdňovej inšpekčnej cesty čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v regióne, ktorá sa začala v stredu pri príležitosti 70. výročia mierového oslobodenia.

Rozvoj Tibetu, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou Číny, je prioritou ústrednej vlády. Od svojho nástupu do čela krajiny v roku 2013 venoval prezident Si, ktorý je tiež generálny tajomník ústredného výboru Komunistickej strany Číny a predseda Ústrednej vojenskej komisie, rozvoju regiónu osobitnú pozornosť. Boli prijaté opatrenia na podporu sociálnej stability, rozvoja hraníc, ekologickej ochrany a etnickej jednoty v Tibete, čím sa otvára nová kapitola o lepšej správe vecí verejných, stabilite a dobrých životných podmienkach ľudí.

Dodržiavanie budovania ekologickej civilizácie

V stredu pricestoval prezident Si na letisko Nyingchi Mainling a miestni ľudia a predstavitelia rôznych etnických skupín ho pred návštevou mosta cez rieku Nyang srdečne privítali, kam išiel aby skontroloval ekologickú ochranu v povodí rieky Yarlung Zangbo a jej prítoku Nyang.

Podľa správy oddelenia pre ekológiu a životné prostredie v regióne si Tibet v roku 2020 udržal stabilnú kvalitu životného prostredia.

Si na stretnutí, ktoré sa konalo v piatok počas jeho inšpekčnej cesty, zopakoval svoje presvedčenie, že „priezračné vody a svieže hory sú neoceniteľným majetkom", a vyzval na väčšiu podporu ochrany biodiverzity na plošine Qinghai-Tibet.

„Mali by sme neochvejne uprednostňovať ekológiu a pokračovať v rozvoji zelene, usilovať sa o modernizáciu zameranú na harmonické spolužitie človeka a prírody a chrániť životné prostredie tretieho pólu," uviedol.

Do konca roku 2020 vybudoval Tibet 47 prírodných rezervácií s rozlohou 412 200 kilometrov štvorcových, čo predstavuje viac ako tretinu z celkového počtu v regióne.

Snaha o kvalitný rozvoj

„Vysoká kvalitna" je ďalším kľúčovým slovom v pláne rozvoja Tibetu. Prezident Si načrtol kritické prvky procesu: zaistenie národnej bezpečnosti a trvalého mieru a stabilitu, neustále zlepšovanie životov ľudí, udržiavanie dobrého životného prostredia, upevňovanie obrany hraníc a zaistenie hraničnej bezpečnosti.

Začal sa proces všestranného budovania modernej socialistickej krajiny a Tibet teraz dosiahol nový historický východiskový bod svojho vývoja, uviedol v piatok prezident, ktorý zdôraznil dôležitosť konsolidácie a rozširovania úspechov Číny v oblasti zmierňovania chudoby a zaručenia hladkého prechodu k vitalizácii vidieka.

Počas svojho pobytu navštívil Si miestnu plánovaciu halu, dedinu a park v Nyingchi, aby sa dozvedel viac o plánovaní rozvoja mesta, plánoch vitalizácie vidieka a budovaní parku.

Pretože pre ekonomický rozvoj je rozhodujúca doprava, navštívil tiež železničnú stanicu Nyingchi, aby si pozrel návrh železnice Sichuan-Tibet a prevádzku úseku železnice Lhasa-Nyingchi, a potom sa vybral vlakom do hlavného mesta kraja Lhasa.

Železnica Lhasa-Nyingchi, ktorá bola oficiálne uvedená do prevádzky minulý mesiac, je prvou elektrifikovanou železnicou v Tibete.

Si zdôraznil dôležitosť cesty kvalitného rozvoja, ktorá vyhovuje skutočným podmienkam Tibetu, a uviedol, že je potrebné prehĺbiť reformný a otvárací proces a urýchliť výstavbu železníc, diaľnic a ďalšej významnej infraštruktúry. Taktiež naliehal na rozvoj priemyselných odvetví s miestnymi charakteristikami a národnou základňou pre čistú energiu.

Vzhľadom na to, že bezpečnosť a stabilita Tibetu úzko súvisia s celkovým rozvojom celého národa, Si tiež zdôraznil, že práca súvisiaca s Tibetom sa musí zameriavať na zabezpečenie národnej jednoty a posilnenie etnickej solidarity.

Prezident Si bol oboznámený s prácami súvisiacimi s etnickými a náboženskými záležitosťami v kláštore Drepung, na ulici Barkhor Street a na námestí Potala Palace Lhasa. Zdôraznil dôležitosť ochrany slobody náboženského vyznania, riadenia náboženských záležitostí v súlade so zákonom a vedenia tibetského Budhizmus pri prispôsobovaní sa socialistickej spoločnosti.

https://news.cgtn.com/news/2021-07-23/Xi-Jinping-inspects-southwest-China-s-Tibet-127IZgyrmpi/index.html

Video - https://www.youtube.com/watch?v=9HpdMmzeFSg

KONTAKT: Jiang Simin, +86-188-2655-3286, cgtn@cgtn.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring