OTS: CGTN: Čína opätovne potvrdzuje odhodlanie otvoriť sa na vysokej úrovni

TASR, 20. mája 2022 7:30

Peking 20. mája (TASR-OTS) - /PRNewswire/ - Čína v stredu opätovne potvrdila svoje odhodlanie otvoriť sa na vysokej úrovni a zaviazala sa podporovať podnikateľské prostredie založené na trhových princípoch.

„Rád by som zopakoval, že rozhodnutie Číny otvoriť sa na vysokej úrovni sa nezmení a že dvere Číny sa pre svet otvoria ešte viac," povedal čínsky prezident Si Ťin-pching pri vystúpení na konferencii 70. výročia čínskej Rady pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) a na samite o podpore globálneho obchodu a investícií prostredníctvom videoodkazu.

„Čína bude naďalej podporovať priaznivé podnikateľské prostredie, ktoré je založené na trhových princípoch, riadi sa zákonmi a medzinárodnými štandardmi," povedal Si Ťin-pching.

Druhá najväčšia svetová ekonomika sa bude usilovať o zavedenie dohody o Regionálnom komplexnom hospodárskom partnerstve (RCEP) na vysokej úrovni a o vysokokvalitnú spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta a ponúkne globálnej obchodnej komunite viac príležitostí na trhu, investície a rast, povedal.

Napriek výzvam, ktoré predstavuje dlhotrvajúca pandémia COVID-19, Čína dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka silné obchodné výsledky, pričom celkový dovoz a vývoz tovaru sa medziročne zvýšil o 29,2 % na 8,47 bilióna jüanov (približne 1,25 bilióna USD), ako ukazujú údaje z Generálnej colnej správy.

V prvom štvrťroku sa obchod Číny s krajinami pozdĺž trasy Jedno pásmo, jedna cesta medziročne zvýšil o 21,4 % a dosiahol 2,5 bilióna jüanov (približne 370 miliárd USD). Obchod krajiny s ďalšími 14 členmi RCEP predstavoval 2,67 bilióna jüanov (približne 395 miliárd USD), čo je medziročne nárast o 22,9 % a predstavuje 31,5 % z jej celkového dovozu a vývozu v tomto období.

CCPIT od svojho založenia v roku 1952 zohrávala dôležitú úlohu pri posilňovaní záujmových zväzkov medzi čínskymi a zahraničnými podnikmi, podpore medzinárodnej hospodárskej a obchodnej výmeny a podpore rozvoja vzťahov, povedal Si Ťin-pching.

70-ročná cesta CCPIT bola „príkladom neustále sa rozširujúceho úsilia Číny o otváranie sa a dôležitým svedkom toho, ako by sa podniky z rôznych krajín mohli podieľať na možnostiach rozvoja a profitovať z obojstranne výhodnej spolupráce", dodal.

Si Ťin-pching žiada, aby bol „koláč" spolupráce väčší

Prezident poznamenal, že ekonomická globalizácia zažíva nápor a svet vstupuje do nového obdobia volatility a transformácie, a predložil niekoľko návrhov.

Na porazenie pandémie je potrebné spoločné úsilie, povedal a dodal, že je dôležité klásť ľudí a ich životy na prvé miesto, aktívne sa zapájať do medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu a vývoja, výroby a distribúcie vakcín a posilňovať globálne riadenie verejného zdravia.

Pokiaľ ide o oživenie obchodu a investícií, zdôraznil podporu mnohostranného obchodného režimu zameraného na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), zaistenie bezpečnosti a stability globálnych priemyselných a dodávateľských reťazcov a zväčšenie „koláča" spolupráce, aby sa lepšie výsledky v oblasti rozvoja dostali k ľuďom zo všetkých krajín.

Zdôraznil tiež úsilie o uvoľnenie sily inovácií pri podpore rozvoja a vyzval na vytvorenie otvoreného, spravodlivého, férového a nediskriminačného prostredia pre vedecký a technologický rozvoj.

O zlepšovaní globálneho riadenia povedal, že je potrebné zachovať skutočný multilateralizmus.

„Mali by sme si vybrať dialóg pred konfrontáciou, radšej búrať než stavať múry, usilovať sa o integráciu namiesto oddeľovania, zvoliť inkluzívnosť, nie vylúčenie, a riadiť reformy globálneho systému riadenia na princípe spravodlivosti a správnosti," povedal.

https://news.cgtn.com/news/2022-05-18/President-Xi-reiterates-China-s-resolve-to-open-up-at-high-standard-1a8MutaXcli/index.html

KONTAKT: Jiang Simin, +86-188-2655-3286, cgtn@cgtn.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring