OTS: CGTN: Čína a Argentína sa zaväzujú podporovať komunitu so spoločnou ...

TASR, 30. septembra 2022 15:34

OTS: CGTN: Čína a Argentína sa zaväzujú podporovať komunitu so spoločnou budúcnosťou

PEKING 30. septembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V stredu sa v Pekingu konalo fórum na podporu kultúrnej výmeny medzi Čínou a Argentínou, na ktorom sa najvyšší predstavitelia oboch krajín zaviazali presadzovať koncepciu komunity so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo.

Čínsko-argentínske fórum na vysokej úrovni o kultúrnej výmene prichádza v čase, keď obe krajiny oslavujú 50. výročie nadviazania diplomatických vzťahov. Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho argentínsky náprotivok Alberto Fernandez zaslali fóru blahoprajné listy.

Za polstoročie prešli čínsko-argentínske vzťahy skúškami, ktoré predstavovalo meniace sa medzinárodné prostredie, čo je príkladom jednoty a vzájomného vývoja medzi rozvojovými krajinami a rozvíjajúcimi sa ekonomikami, uviedol vo svojom liste Si Ťin-pching.

Si Ťin-pching poznamenal, že komplexný a rýchly rozvoj bilaterálnych väzieb odráža vitalitu vzťahov medzi Čínou a Latinskou Amerikou a vyjadril nádej, že účastníci fóra spoja svoju múdrosť a vytvoria konsenzus, ktorý pomôže napísať novú kapitolu bilaterálneho komplexného strategického partnerstva a prispeje k vybudovaniu komunity so spoločnou budúcnosťou pre Čínu, Latinskú Ameriku a ľudstvo v novej ére.

Prezident Fernandez uviedol, že veľmi úspešná mediálna spolupráca medzi oboma krajinami zvýšila vzájomné porozumenie medzi týmito dvoma národmi, a teší sa na prehĺbenie bilaterálnej spolupráce s cieľom ďalej posilňovať strategické komplexné partnerstvo medzi Čínou a Argentínou.

Fóra, ktoré spoločne usporiadala China Media Group a verejné národné médiá Argentíny, sa zúčastnilo viac ako 100 zástupcov z Číny a Argentíny. Išlo o jedno zo série podujatí v roku 2022, ktoré pripomínalo priateľstvo medzi oboma krajinami.

Mnohé dohody, ktoré tieto dve krajiny dosiahli, ako napríklad dohoda o spolupráci medzi Argentínskou provinciou Buenos Aires a čínskou provinciou S'-čchuan, ďalej posilnia bilaterálnu obchodnú a finančnú spoluprácu, uviedol na fóre argentínsky minister zahraničných vecí Santiago Cafiero.

Buenos Aires a S'-čchuan sú dôležité ekonomické provincie, povedal Cafiero a dodal, že ich spolupráca predstavuje veľký úspech v strategickom komplexnom partnerstve medzi Čínou a Argentínou.

Plodná spolupráca, výmeny

Čína a Argentína nadviazali diplomatické styky v marci 1972. Podľa zásad Hnutia nezúčastnených krajín dosiahli tieto dve krajiny významný pokrok v presadzovaní programu spolupráce.

V roku 2004 obe krajiny podpísali sériu dohôd, ktoré výrazne posilňujú hospodársku spoluprácu. Bilaterálny obchod sa za posledné dve desaťročia rýchlo rozrástol, pričom Čína sa v apríli 2020 stala najväčším obchodným partnerom Argentíny.

V novembri 2018 prezident Si Ťin-pching navštívil Argentínu, kde sa zúčastnil aj samitu Skupiny 20. Počas tejto návštevy bolo oznámených viac ako 30 poľnohospodárskych a investičných dohôd.

V liste adresovanom Si Ťin-pchingovi v januári 2022 Fernandez uviedol, že krajiny by mali byť jednotné, rešpektovať sa a vzájomne sa podporovať proti narušeniam v dôsledku pandémie a zaviazať sa k vybudovaniu komunity so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo, čo je koncept, ktorý navrhol čínsky prezident.

Prezident Fernandez sa neskôr zúčastnil otváracieho ceremoniálu zimných olympijských hier 2022 v Pekingu, kde čínski a argentínski predstavitelia podpísali aj Memorandum o porozumení v rámci iniciatívy „Jedno pásmo, jedna cesta", čím sa táto latinskoamerická krajina stala oficiálnym partnerom tejto iniciatívy.

Okrem Memoranda o porozumení obe krajiny podpísali aj dokumenty o spolupráci vo viac ako 10 oblastiach vrátane ekologického rozvoja, digitálnej ekonomiky, letectva, navigačného satelitného systému BeiDou, technologických inovácií a poľnohospodárstva.

Video – https://www.youtube.com/watch?v=5u0AtsKqsoU

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring