OTS: CGTN: Ako funguje čínsky prístup zameraný na ľudí v boji proti COVID-19

TASR, 13. mája 2021 15:38

CGTN: Ako funguje čínsky prístup zameraný na ľudí v boji proti COVID-19

PEKING, 13. mája 2021 /PRNewswire-TASR-OTS/ -- Rok 2020 priniesol jednu z najťažších skúšok v moderných dejinách ľudstva, pretože smrtiaca pandémia spôsobila zmätok na celom svete a obrátila životy ľudí naruby. Najľudnatejšia krajina sveta Čína rýchlo vyhlásila „ľudovú vojnu" proti COVID-19 a sľúbila, že bude za každú cenu chrániť životy a zdravie ľudí.

Dať ľudí na prvé miesto nie je v Číne nič nové.

„Naša Strana a ľudia držia spolu a udržiavajú si rodinné väzby, čo je základnou zárukou Strany pri prekonávaní všetkých ťažkostí a nebezpečenstiev. Ako sa hovorí: „Kto zvíťazí nad ľudom, vyhráva krajinu; kto ľud stratí, stratí aj krajinu."

- Čínsky prezident Si Ťin-pching 1. júla 2016.

„Kto zvíťazí nad ľudom, vyhráva krajinu, kto ľud stratí, stratí aj krajinu" je klasický citát, ktorý sa prvýkrát objavil v knihe obradov (Li Ji), jednej z piatich klasík konfuciánskeho kánonu.

O viac ako 2000 rokov neskôr táto múdrosť stále platí. Stačí sa len pozrieť na to, ako Čína zvláda šírenie nového koronavírusu. Keď sa ukázalo, že krajina čelí mimoriadnej udalosti v oblasti verejného zdravia, čínska vláda sa postavila na čelo snáh o vyvedenie krajiny a jej obyvateľov z nebezpečenstva.

Jej odkaz bol hlasný a jasný: Ľudia sú vždy na prvom mieste.

Ľudová vojna

Hlavná bitka proti COVID-19 sa odohrala v stredočínskej provincii Chu-pej a jej hlavnom meste Wu-chan. Národ tam zmobilizoval svojich najlepších lekárov, vybavenie a zdroje, pričom náklady na celú liečbu niesla vláda.

Viac ako 42 000 zdravotníckych pracovníkov z celej Číny bolo vyslaných do Hubei. Postavili sa dve špeciálne nemocnice - Huoshenshan a Leishenshan spolu s desiatkami dočasných nemocníc vo Wu-chane, ktoré uspokojujú potreby pacientov.

Na pomoc iným mestám v regióne Hubei spustila Čína tzv. plán podpory párovania, pričom mobilizovala ďalšie regióny na úrovni provincií, aby sa spojili s komunitami z celej provincie.

10. marca 2020 prezident Xi navštívil epicentrum ohniska nákazy COVID-19 v Číne mesto Wuhan. Navštívil pacientov, počúval zdravotnícky personál a komunitných pracovníkov a hovoril s policajtmi, vojenským personálom a miestnymi úradníkmi, ktorí boli v prvej línii. Zdôraznil tiež, že je dôležité spoliehať sa na to, že verejnosť vyhrá ľudovú vojnu proti vírusu.

„Myslím si, že čínska reakcia bola vynikajúca," uviedol pre CGTN konzultant pre informačné vedy z Wuhanskej univerzity Stephen McClure.

„Vynaložilo sa úsilie na najvyššej, na národnej úrovni, ktoré podporovalo obyvateľov Wu-chanu. Potom prišlo úsilie zdola, zo strany komunít, aby reagovali a koordinovali sa."

„Takže si nemyslím, že existuje spôsob, ako sa dá vysporiadať s pandémiou bez toho, aby sme sa museli masívne angažovať v občianskom živote a zabezpečili, aby boli všetci v poriadku. Nechápem, ako môže niekto urobiť lockdown, ako napríklad v západných krajinách, bez toho, aby mal na to infraštruktúru," dodal.

Vstávanie z popola

Počas svojej návštevy vo Wu-chane prezident Xi povedal, že „hrdinskí obyvatelia hrdinského mesta definitívne porazia COVID-19, vstanú z popola a dosiahnu slávnejšie úspechy v novej ére".

Všetko úsilie sa vyplatilo a očakávania Xi sa naplnili. Po 76 dňoch vytrvalosti a obetí Wuhan ukončil lockdown a v meste sa veci začali vracať do starých koľají.

HDP vo Wuhane vzrástol v prvom štvrťroku 2021 o 58,4 percenta a mesto v rovnakom období vykázalo medziročný nárast zahraničného obchodu o 92,2 percenta.

COVID-19 ťažko zasiahol Čínu, ale tá sa rýchlo posunula k tomu, aby dostala epidémiu pod kontrolu. Teraz krajina napreduje v oživovaní svetového hospodárstva. Jej hospodárstvo v prvom štvrťroku 2021 medziročne vzrástlo o 18,3 percenta.

Čína však nesťahuje stráž. Posilňuje svoje očkovacie aktivity: podľa Národnej zdravotníckej komisie bolo k 11. máju v Číne podaných viac ako 342,7 milióna dávok vakcín proti COVID-19.

Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb oznámilo, že krajina plánuje do polovice budúceho roka zaočkovať 70 až 80 percent svojej populácie.

https://news.cgtn.com/news/2021-05-12/How-China-s-people-centered-approach-works-in-fight-against-COVID-19-10c6ccZkU6Y/index.html

Video - https://www.youtube.com/watch?v=1dZyGrXzoZ8

KONTAKT: Jiang Simin, + 86-188-2655-3286, cgtn@cgtn.com

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring