OTS: Cesta Kuej-čou do „múzea mostov

TASR, 10. marca 2023 8:56

GUIJANG 10. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Správa Huanqiu.com:

„Cenu za infraštruktúru získava projekt mosta Kuej-čou Pingtang," povedal usporiadateľ na slávnostnom odovzdávaní cien Outstanding Structure Award 2022 za výnimočnú konštrukciu, ktoré udeľuje Medzinárodná asociácia pre mostné a pozemné staviteľstvo (IABSE). V tejto chvíli Yang Jian, hlavný inžinier spoločnosti Guizhou Transportation Planning Survey & Design Academy Co., Ltd., nemohol odolať svojmu vzrušeniu a povzbudzoval na pódiu.

V skutočnosti to nie je prvýkrát, čo tento most v Kuej-čou získal prestížne medzinárodné ocenenie. Namiesto toho získal cenu „grand slam" z globálnych ocenení za mosty, vrátane medaily Gustava Lindenthala známej ako „Nobelova cena" v stavebníctve. Keďže mosty v provincii Kuej-čou často získavali ocenenia na medzinárodných pódiách, porotcovia IBC počas vyhodnotenia dokonca zvolali: „Znova je tu most z Kuej-čou, ktorý je pripravený prevziať cenu vo chvíli, keď sa objaví."

Tento pravidelný víťaz najvyšších ocenení v minulosti prekvapivo zaostával za ostatnými krajinami v budovaní mostov. Ťažkosti v doprave sú už dlho prekážkou, ktorá obmedzuje rozvoj provincie Kuej-čou. Ako geografickému centru juhozápadnej Číny sa jej nedarilo naplno využiť vlastný potenciál kvôli hornatej krajine a nedostatočnej dopravnej vybavenosti, s čím museli miestni obyvatelia bojovať. Pred niekoľkými desaťročiami sa provincia Kuej-čou začala učiť o výstavbe mostov a snažila sa získať skúsenosti z moderných projektov mostov v zahraničí, ako je Japonsko a Nemecko. Avšak vzhľadom na svoju špeciálnu krasovú krajinu a viac ako 90 % povrchu krajiny pokrytého horami a kopcami sa toho od týchto predchodcov nemohla veľa naučiť.

„Čo si pamätám je, že môj otec bol vždy vzácnym hosťom nášho domova. Moja mama povedala, že pomáha ľuďom stavať mosty a cesty na miestach so zlými dopravnými podmienkami. Ako malý som si vypestoval nevysvetliteľnú lásku k mostom a vedel som o stavbe mostov viac ako moji rovesníci. Náklonnosť k mostom sa zakorenila v mojom srdci a ako hlavný odbor som si vybral mostné konštrukcie a postavil svoje sny na mostoch," povedal Liu Hao, konštruktér mosta Huajiang zo skupiny Guizhou Bridge Construction.

V súčasnosti je v provincii Kuej-čou vybudovaných takmer 30 000 mostov vrátane tých, ktoré sú vo výstavbe, pričom stále prebieha výstavba viac ako 2 000 mostov pre rýchlostné cesty. V provincii Kuej-čou sú visuté mosty, závesné mosty, oblúkové mosty a nosníkové mosty, ktoré pokrývajú takmer všetky typy mostov na svete. Provincia Kuej-čou, známa ako „múzeum mostov", je domovom piatich z desiatich najlepších svetových supermostov cez hory a údolia.

Koncepcia ochrany životného prostredia bola medzitým zahrnutá do návrhu a techniky výstavby mosta, čo je ďalší dôležitý faktor pre Kuej-čou, ktorý uznáva medzinárodné spoločenstvo. Ako príklad si vezmite transformáciu mosta Huayudong. Tím Yang Jian navrhol riešenie „demontáž po výstavbe", ktoré nielenže zabránilo znečisteniu životného prostredia a ekologickým škodám spôsobeným výbuchom, ale aj recyklovalo starý most. Most sa tak stal prvým cestným mostom v Kuej-čou v tvare „nákupného košíka".

Okrem toho Kuej-čou v súčasnosti predstavuje svojim domácim a zahraničným kolegom svoje technológie a návrhy mostov. Napríklad provincia Kuej-čou dokončila projekt cez Žltú rieku v provincii Che-nan a očakáva sa výstavba veľkých projektov v Mongolsku a Gruzínsku.

Ako povedal Yang Jian: „Vždy, keď vidím naše mosty, cítim radosť, akoby som videl svoje vlastné dieťa." Most v provincii Kuej-čou sa teraz stáva modelom v oblasti výstavby mostov a poskytuje pevnú podporu pre úlohu provincie Kuej- čou ako nenahraditeľného dopravného uzla v juhozápadnom regióne. Pomáha tiež provincii Kuej-čou globalizovať iniciatívu „Jedno pásmo, jedna cesta", podporovať koncepciu ochrany životného prostredia v novej ére a myšlienku, že „budovanie cesty je prvým krokom k prosperite".

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2015476/Guizhou_s_journey_to_a_museum_of_bridges.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring