OTS: Bratislavské Vianoce 2020

TASR, 26. novembra 2020 17:43

Bratislava 26. novembra (TASR-OTS) - (Ne)tradičné Bratislavské Vianoce? Mesto Bratislava a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko pripravilo aj v náročnom období pestrý, zaujímavý a originálny program, s dôrazom na bezpečnosť návštevníkov.

Bratislavské Vianoce 2020 otvorí 29. 11. 2020 live stream primátora Matúša Valla, ktorý vás prevedie uličkami Starého Mesta a rozsvieti vianočný stromček na Hlavnom námestí, darovaný obyvateľmi z Karlovej Vsi a dekorovaný drevenými ozdobami od majsterky ÚĽUV - Janky Majerskej. Súčasťou bude aj drevený betlehem s ľudovými motívmi. Tešiť sa môžete aj na koncert mladej bratislavskej skupiny Tolstoys vysielaný z online štúdia Klarisky.

Vianočné live Štúdio Klarisky

Už prvú adventnú nedeľu si môžete formou online prenosu na sociálnej sieti Facebook pozrieť moderovaný vianočný program so zaujímavými umelcami, vysielaný naživo z Klarisiek. Štúdio Klarisky ponúkne každú adventnú nedeľu (29. 11., 6. 12., 13. 12., 20. 12.) a štvrtok (3. 12., 10. 12., 17. 12.) zaujímavé a rôznorodé témy, diskusie a vystúpenia hudobných hostí ako Korben Dallas, Iva Bittová, Barbora Švidraňová, Tolstoys či herečku Božidaru Turzonovovú s Danubius Octet Singers, ale aj mnohých ďalších.

V rámci vysielacích dní štúdia môžete navštíviť vo štvrtok od 15.00 - 20.00 a v nedeľu od 15.00 - 19.00 Vianočnú uličku na Farskej ulici, kde budú svoje výrobky ponúkať chránené dielne.

Stromčeky z Vianočného lesa nájdu svoj domov

Ani tento rok nebude chýbať obľúbený Vianočný les, ktorý už po štvrtý krát skrášli centrum hlavného mesta. Tentoraz si ho návštevníci budú môcť pozrieť od 4. 12. - 20. 12. na Hlavnom námestí. Ozdoby z prírodných materiálov už teraz pripravujú deti a žiaci z 21 bratislavských materských, základných a umeleckých škôl a z Centra pre deti a rodiny v Bratislave. V Štúdiu Klarisky bude 17.12. vyhlásený víťaz najkrajšie vyzdobeného stromčeka. Vianočné stromčeky aj tento rok darovala spoločnosť Bauhaus a poputujú na správne miesta - do charitatívnych organizácií, združení pre ľudí bez domova, ale aj do rodín, pre ktorých je kúpa stromčeka finančne nedostupná.

A príde aj Mikuláš

No a aký by to bol Advent bez Mikuláša? Ten bude 6. decembra v rámci Mikulášskej jazdy rozdávať deťom sladké darčeky v sprievode anjela, čerta a hudobnej kapely Kuštárovci.

Počas troch jázd o 13.00, 15.00 a 17.00 stretnete Mikuláša so svojimi pomocníkmi na zastávke Divadla P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici, na Primaciálnom námestí, Hlavnom námestí a pri Rybárskej bráne. V rámci zastávky pri Divadle P. O. Hviezdoslava dostanú deti ešte jeden darček - mini koncert hercov Mila Kráľa, Henriety Mičkovicovej, Davida Hartla, Juraja Hrčku a Martina Kaprálika, ktorí zaspievajú pesničky z obľúbenej divadelnej rozprávky Tri prasiatka.

Vianočné Divadlo P. O. Hviezdoslava

Ďalším bodom na “vianočnej mape” Bratislavy bude Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH), ktoré počas adventu ponúkne bohatý program. Vzhľadom na aktuálnu situáciu je pre organizátorov prvoradá bezpečnosť návštevníkov, preto sa vianočné podujatia uskutočnia v exteriéroch, vo forme online prenosov alebo s kapacitou hľadiska 50% návštevníkov.

Pred budovou DPOH je pripravený adventný koncert herečky a speváčky Barbory Švidraňovej s kapelou - Basie Frank Band (10. 12. o 17.00), tradičnú folklórnu atmosféru Vianoc zažijete vďaka vystúpeniu detského folklórneho súboru Vienok (12. 12. o 17.00) a odborní lektori z ÚĽUV návštevníkom ukážu ako si vyrobiť tradičnú vianočnú ozdobu. Tešiť sa môžete 17. 12. o 17.00 na veselú rozprávku Kozliatka a vlk z hereckej dielne rodiny Kaprálikovcov.

Nebudú chýbať ani divadelné predstavenia, ktoré si môžu návštevníci pozrieť prostredníctvom live streamu na sociálnej sieti Facebook mesta Bratislava alebo BKIS, či priamo v DPOH s dodržaním protipandemických opatrení. Na Mikuláša zahráme obľúbenú rozprávku Tri prasiatka (6. 12. o 14.00). S menej známymi Hviezdoslavovými textami v predstavení Časy, časy, mrcha časy... sa môžete zoznámiť 7. decembra o 20.00.

SĽUK predstaví tanečnú komédiu Slovenské Vianoce prepájajúcu sakrálne a profánne tradičné vianočné témy (12.12. o 19.00). Životopisnú drámu Louise Braille o vynálezcovi písma pre nevidiciacich si môžete pozrieť 14. 12. o 20.00.

V online priestore zostaneme aj v rámci projektu Čítanie slovenskej literatúry hercami z predstavení DPOH. Na Facebooku Divadla P. O. Hviezdoslava vám počas decembra prečítajú úryvky z diel slovenských spisovateľov herci Milo Káľ, Csongor Kassai, Henrieta Mičkovicová, Lukáš Latinák a ďalší.

Povzbuďte divadlo svojimi prianiami

Divadlo, kultúra a umenie viac ako inokedy potrebujú povzbudivé slová. Fanúšikom a návštevníkom divadla dáme priestor pozdraviť svojho obľúbeného herca viacerými spôsobmi. Deti, ktoré do 15. 12. pošlú na mail vianoce@bkis.sk obrázok či želanie svojmu obľúbenému hercovi, aj so svojou poštovou adresou, budú odmenené milým darčekom. Ak sa budete prechádzať po Laurinskej ulici, zastavte sa pred DPOH a nechajte odkaz hercom či samotnému divadlu. Svoje myšlienky nadiktujte a my ich zaznamenáme na písacom stroji. Sumár želaní vytvorí kroniku Vianoc divadla 2020. Každé nadiktované želanie bude odmenené ozdobou z vianočného stromčeka.

A keďže naše divadlo nesie meno najslávnejšieho slovenského spisovateľa, pripravili sme špeciálnu projekciu Hviezdoslavových veršov z básne Advent priamo na divadle. Prečítať si ich môžete od 29. 11. do 23. 12. vždy po zotmení.

Pestrý vianočný program doplní aj unikátna výstava známej spisovateľky a reportérky Katy Strofovej z televízie Tresky Plesky. Ilustrácie z knihy Kata Strofová a tajomstvo snehových vločiek od animátorky a umelkyne Veroniky Kocourkovej skrášlia podchod na Klariskej ulici od 29. 11. - 5. 1. Výstava vznikla v spolupráci s Bielou nocou.

Zmena programu je, vzhľadom na aktuálnu situáciu, vyhradená. Prosíme návštevníkov, aby aktuálny program Vianočnej Bratislavy sledovali na www.bkis.sk/vianoce, www.vianoce.bratislava.sk a Facebooku BKIS a mesta Bratislava.

Prajeme vám príjemné a pokojné Vianoce a veľa pekných umeleckých zážitkov!

Upozornenie: Originál tohto textu je oficiálna záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu