OTS: Ako nám pomáha pobyt v prírode zbaviť sa depresie

OTS, 10. októbra 2019 15:32

10. októbra (TASR/OTS) - Les, park, pobrežie - na krajine nezáleží. Dôležité je byť v prírode a na čerstvom vzduchu. Zabudnete tak na obsedantné myšlienky, ktoré môžu vyvolať duševnú poruchu. Príroda má na vás mimoriadne priaznivý vplyv a my vám povieme prečo?

V mestách dnes žije viac ako 70 % obyvateľstva. Vo svete - viac ako polovica. Ľudský život sa jednoducho zmenil. A čo je najzaujímavejšie, masívny presun do výškových budov je kombinovaný s rovnako rýchlym nárastom počtu duševných porúch. Pobyt v prírode tieto a iné negatívne prejavy dokáže zmeniť a eliminovať.

Zlepšuje krátkodobú pamäť
Niektoré štúdie ukazujú, že prechádzky v prírode majú na rozdiel od iných prechádzok za následok zlepšenie pamäti. Môžu za to stromy, čerstvý vzduch a minimálna koncentrácia škodlivých iónov. Takže dobrý dôvod na to, aby ste si obliekli teplú pánsku teplákovú súpravu a vybrali sa na menší výlet.

Znižuje stres
Pobyt vonku mení aj fyzické prejavy stresu v tele. Ľudia, ktorí trávia viac pobytu v prírode vykazujú nižšie hladiny kortizolu, hormónu, ktorý je častým spúšťačom stresu. Ak máte doma domáceho miláčika, ktorému kupujete to najlepšie krmivo pre psov, môžete spojiť príjemné s užitočným. Vyvenčíte seba aj zvieratko a zbavíte sa stresu. Situáciu dokáže zachrániť aj pár minút.

Príroda pomáha vyrovnať sa s únavou
Poznáte ten pocit, keď sa vám zdá, že váš mozog melie z posledného? Ide o duševnú únavu. Svoju myseľ si však môžete dať veľmi rýchlo do poriadku, ak ju vystavíte redukujúcemu prostrediu. Prostrediu s krásnym výhľadom na prírodu a jej okolie. Je to jeden z dobrých spôsobov, ako zažiť obrovský nárast intelektuálnej sily. Aby ste sa ale náhodou nezatúlali, nezabudnite si so sebou vziať aj nočné videnie.


UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu