OTS: Webinár Slovenskej advokátskej komory: Efektívne riešenie obchodných...

TASR, 16. apríla 2020 10:58

OTS: Webinár Slovenskej advokátskej komory: Efektívne riešenie obchodných sporov aj v čase koronakrízy - činnosť Rozhodcovského súdu SAK

Bratislava 16. apríla (TASR-OTS) - Ekonomické dosahy koronakrízy budú v mnohých prípadoch viesť k novému nastaveniu vzájomných zmluvných vzťahov. Obchodní partneri už v súčasnosti riešia, ako nanovo nastaviť svoju spoluprácu, prípadne uzatvoriť dohody o urovnaní, uznaní dlhov či nových splátkových kalendároch. V takýchto prípadoch je dôležité po konzultácii s advokátom vhodne riešiť aj otázku, kto v budúcnosti rozhodne prípadné spory a ako týmto sporom predchádzať.

Slovenská advokátska komora je zriaďovateľom stáleho Rozhodcovského súdu SAK, ktorého základným poslaním je slúžiť stranám v spravodlivom riešení sporov pri dôslednom rešpektovaní rovnosti strán konania. Zatiaľ čo pred všeobecnými súdmi trvajú obchodné spory aj niekoľko rokov, pred RS SAK je dĺžka bežných konaní od podania žaloby po vydanie konečného rozhodnutia spravidla necelé štyri mesiace. Rozhodcovský rozsudok RS SAK má zároveň rovnaké účinky ako právoplatný rozsudok štátneho súdu a je exekučným titulom. Aby mohol byť spor rozhodnutý pred týmto súdom, je potrebné, aby zmluvné strany pri koncipovaní kontraktu mysleli aj na uzatvorenie rozhodcovskej doložky.

Činnosť Rozhodcovského súdu SAK navyše nie je priamo ovplyvnená protiepidemiologickými opatreniami. Rokovací poriadok tohto súdu umožňuje viesť konania písomnou formou a ústne pojednávanie neznamenajú nevyhnutnosť fyzickej prítomnosti senátu, strán a ich zástupcov. Vďaka výdobytkom modernej technológie je možné ústne pojednávanie zorganizovať aj v podobe videokonferencie.

O činnosti RS SAK, o jeho modelových rozhodcovských doložkách a o praktickej aplikácii jeho pravidiel bude najbližší WEBINÁR SAK, ktorý sa uskutoční tento piatok 17. apríla 2020 o 10.00 h. Podrobné informácie a registračný link je na tejto adrese: https://sud.sak.sk/aktuality/webinar/.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring