OTS: Vzdelávanie dospelých je pre Slovensko výzvou

TASR, 17. decembra 2018 11:45

Bratislava 17. decembra (TASR-OTS) - V dňoch 26. novembra až 2. decembra 2018 sa na Slovensku konal Týždeň celoživotného učenia. Mnohé z jeho kurzov, seminárov a prednášok sa uskutočnili s podporou EPALE - Elektronickej platformy vzdelávania dospelých v Európe. Táto viacjazyčná otvorená platforma spája komunitu učiteľov, školiteľov, výskumníkov, akademických pracovníkov, tvorcov politík a ostatných odborníkov, ktorí sa venujú vzdelávaniu dospelých v celej Európe.

EPALE je iniciatívou Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru, ktorá bola spustená v roku 2015. V súčasnosti úlohu slovenskej podpornej služby pre EPALE vykonáva Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV). Medzi podujatia, ktoré EPALE podporilo, patrí odovzdávanie Ceny MŠVVŠ SR, Veľtrh cvičných firiem 2018, regionálne semináre v Banskej Bystrici, Prešove a Bratislave s názvom EPALE Regio a odborné semináre Nové marketingové nástroje vo vzdelávaní dospelých a Sociálne siete a kultúra. Platforma EPALE je financovaná z programu Erasmus+ prostredníctvom Výkonnej agentúry pre vzdelávanie, audiovizuálny sektor a kultúru.

Dňa 6. decembra sa v priestoroch CVTI SR konala Národná konferencia EPALE 2018 s medzinárodnou účasťou. Otvorila ju Mgr. Ľubica Gállová zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, ktorá v úvodnej prednáške predstavila národnú podporná službu EPALE a plán aktivít na podporu vzdelávania dospelých v nasledujúcich dvoch rokoch. Zahraničné expertky národných podporných služieb Malgorzata Dybala (Poľsko) a Laura Austrin-Gray (Írsko) prezentovali účastníkom konferencie spôsoby využívania platformy a postupy ako zahŕňajú čo najširšie spektrum verejnosti do procesu vzdelávania dospelých, a akú úlohu v tom hrá EPALE v ich krajine.

Súčasťou programu konferencie boli informácie o možnostiach realizácie projektov a finančnej podpory, ktoré v oblasti vzdelávania dospelých ponúka Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu (Výzva Erasmus+ na rok 2019) a Výskumná agentúra (granty EHP a Nórska 2014 - 2021).

Konferencia bola ukončená vyhodnotením súťaže #ObjavSvojTalent, ktorej cieľom je podporovať odborné zručnosti a vzdelávanie na stredných školách. Online projekt #ObjavSvojTalent je určený študentom stredných odborných škôl na podporu kreativity a komunikácie. Ocenení študenti stredných odborných škôl získali vecné i zážitkové ceny v podobe dňa stráveného s jedným z ambasádorov projektu, medzi ktorých patria spevák Peter Bažík, futbalista Lukáš Gašparovič a mnoho ďalších osobností, ktoré podporujú rozvoj talentu mladých ľudí. Súčasťou projektu je stretnutie skupiny slovenských stredoškolákov so svojimi rovesníkmi z odbornej školy vo Viedni. Súťaž ako hlavný partner projektu podporil Štátny inštitút odborného vzdelávania v rámci Európskeho týždňa odborných zručností 2018.

Na konferenciu nasledujúci deň nadviazal odborný seminár Nové marketingové nástroje vo vzdelávaní dospelých. Účastníkom semináru boli prezentované možnosti kooperácie a partnerstiev vo vzdelávaní dospelých, možnosti elektronickej platformy EPALE a v neposlednom rade možnosti, ktoré ponúka sociálna sieť LinkedIn a video databáza Youtube.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring