OTS: Východ (nie) je EXIT

TASR, 9. novembra 2017 10:06

Bratislava 9. novembra (TASR) - Podľa údajov zdravotných poisťovní opustí Slovensko každý rok 30.000 ľudí mladších ako 30 rokov. To je množstvo, ktoré v podstate predstavuje tretinu ročníkovej populácie. Mladí odchádzajú za víziou kvalitnejšieho vzdelania a lepšej kariéry. A aj keď mnohí z nich odchádzali s jasným plánom návratu, život a nové zázemie, sociálne či partnerské vzťahy ich často v novom domove ukotvia dlhodobo.

Bude raz jedna krajina

Slovensko začína starnúť rýchlo. Detí sa rodí stále menej, dožívame sa vyššieho veku, mladí odchádzajú a imigrácia prakticky neexistuje. Pri zachovaní trendu bude na Slovensku v roku 2060 o 1,4 milióna menej produktívnych obyvateľov. Ak by mladí ľudia odchádzali iba dočasne získať diplom na zahraničnej univerzite, či nadobudnúť pracovné skúsenosti v inej krajine a po pár rokoch zamierili domov, bolo by to fajn a ekonomike by to dokonca prospelo. Problém je, že z 330.000 Slovákov žijúcich v zahraničí až 70% nad návratom neuvažuje.

Z východu na západ

To, čo platí v priemere pre celé Slovensko v regiónoch akým je východ krajiny platí dvojnásobne. S problémami odlivu mladých ľudí sa tu výrazne pasujú dá sa povedať všetci významní zamestnávatelia i vysoké školy. Len v oblasti IT sa akútny nedostatok dá rátať v tisícoch chýbajúcich IT špecialistov. Každopádne, tento problém na východe pociťujú všetky oblasti. Nájsť čašníka, kuchára, predavačku, ekonómku, ľudí do výrobných závodov či skúsených manažérov, trápia sa s tým všetci. Situácia tak okrem spoločenskej skepsy vyvoláva na strane firiem aj zvýšené náklady smerujúce k externým personálnym agentúram alebo programom na výchovu vlastných špecialistov.

Východ nie je EXIT

V máji bola občianskym združením Apolis a spoločnosťou Progress Promotion Košice, ktorá v regióne pôsobí už štvrťstoročie a okrem iných významných podujatí organizuje v Košiciach už 11 rokov aj najväčší medzinárodný veľtrh vzdelávania Pro Educo založená iniciatíva „Východ nie je EXIT“. Jedná sa o apolitickú iniciatívu spájajúcu jednotlivcov, firmy, samosprávu, akademickú obec i tretí sektor s cieľom realizovať konkrétne kroky vedúce k spomaleniu tohto exodu mladých ľudí z východu Slovenska. Iniciatíva odštartuje a prvýkrát sa verejne predstaví na konferencii s rovnomenným názvom Východ nie je EXIT už 28. novembra v Košiciach. Na konferencii sa očakáva 12 zaujímavých spíkrov a 250 hostí, medzi nimi najmä výrazné osobnosti regiónu, médiá, top manažment veľkých zamestnávateľov, vedenia univerzít, riaditelia stredných škôl, médiá... Konferenciu bude pre veľký záujem možné sledovať aj online. Kompletný program a profily všetkých spíkrov sú k dispozícii na www.vychodniejeEXIT.sk.

Obrovský potenciál

Napriek všetkým negatívam zmieneným vyššie netreba zabúdať myslieť pozitívne. Len za 25 dní od spustenia stránky na Facebooku sa k nej pridali stovky ľudí, prebieha živá diskusia a ľudia zdieľajú vlastné príbehy návratov. Sú to možno jednotlivci, ktorí sa vracajú naspäť domov k rodinám a koreňom, no práve cez výpovede týchto navrátilcov sa dajú nájsť nejaké prieniky a spoločné menovatele v ich motivácii. Ľudia, ktorí sa vrátili zo zahraničia prichádzajú s túžbou zmeny, chcú zúročiť, čo sa von naučili a po vlastnej osobnej skúsenosti už nemajú ružové okuliare a opadol z nich aj pocit, že tráva na druhej strane plota musí byť vždy zelenšia. Dokážu oceniť blízkosť i pomoc rodiny, pomalšie životné tempo, užívajú si získaný čas, ktorý nemusia tráviť denne napríklad dopravou do zamestnania. A všetci sa zhodneme na jednom. Tam, kde nič nie je, je vždy najväčší potenciál. A ak sa budeme všetci na naše regióny pozerať touto optikou, že je to vlastne zelená lúka či nepopísaný list, otvorí sa pred nami skutočne zaujímavá perspektíva.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring