OTS: Veľtrh Gaudeamus tento rok vyrazí za študentmi do regiónov!

TASR, 20. júla 2020 8:30

OTS: Veľtrh Gaudeamus tento rok vyrazí za študentmi do regiónov!

Tlačová správa vydaná organizátorom veľtrhov Gaudeamus, spoločnosťou MP-Soft, a.s.

Bratislava 20. júla (TASR-OTS) - Európsky veľtrh pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus je už 27 rokov kľúčovú akciou pre sektor pomaturitného vzdelávania v regióne strednej Európy. Na veľtrhu sa pravidelne stretávajú zástupcovia vzdelávacích inštitúcií (renomované univerzity, vysoké školy, jazykové školy, poradenské agentúry a ďalšie inštitúcie) so študentmi, maturantmi, stredoškolskými pedagógmi, odborníkmi na vzdelávanie aj záujemcovia o celoživotné vzdelávanie. Veľtrh Gaudeamus každoročne prebieha v Brne, Prahe, Bratislave a Nitre a predstavuje všetkým záujemcom o pomaturitné vzdelávanie komplexnú ponuku študijných možností v Slovenskej republike, Českej republike, aj v mnohých ďalších krajinách Európy a sveta.

Gaudeamus však nie je len tradičný veľtrh, ponúkajúca stretnutie vzdelávacích inštitúcií a ich potenciálnych študentov. V súčasnej dobe sa už jedná o komplexný zdroj informácií pre podporu rozhodovania študentov o voľbe budúceho štúdia. Veľtrh je doplnený celou radou off-line alebo on-line nástrojov, ktoré majú za ciel študenta sprevádzať komplikovaným procesom rozhodovania a pomôcť mu správne urobiť jedno z najdôležitejších rozhodnutí v jeho živote.

Základom pre získanie maxima relevantných informácií o študijných možnostiach je vždy osobná návšteva študenta na veľtrhu a jeho osobné stretnutie s odborníkmi, absolventmi aj ostatnými študentmi univerzít, vysokých škôl a ďalších vzdelávacích inštitúcií. Veľtrh je vždy priamo na mieste doplnený sprievodnými programy, ktoré študentom umožňujú získať doplňujúce informácie a nahliadnuť do zákulisia ich budúceho štúdia. Jedná sa predovšetkým o prednášky o štúdiu, testovacie centrum, sprievodný program Veda pre život alebo kariérové poradenstvo. Mimo veľtrh je potom pre študentov pripravený portál www.gaudeamus-sk.sk a mobilná aplikácia Gaudeamus Guide. Oba tieto nástroje slúžia študentom po celý rok ako zdroj vždy aktuálnych informácií o možnostiach štúdia po maturite.

Veľtrh Gaudeamus nezabúda ani na stredoškolských pedagógov a výchovných poradcov. Pre túto skupinu odborníkov je na veľtrhu každý rok pripravovaný komplexný informačný servis a špeciálny program odborných prednášok. V roku 2020 bola tiež novo spustená informačná aplikácia Gaudeamus Advisor, ktorá pedagógom pomôže pri ich práci so študentmi.

Veľtrh Gaudeamus - Akadémia v Bratislave je so svojou návštevnosťou presahujúcou 9 000 študentov a takmer 250 pedagógov počas troch dní najväčšou akciou tohto typu na Slovensku. Celkom veľtrhy Gaudeamus v Slovenskej republike každý rok navštívi až 38 % študentov maturitných ročníkov. Takto vysoký záujem návštevníkov dokazuje zásadný význam veľtrhu v komunikácii medzi vysokými školami a ich budúcimi študentmi.

Tento rozsah veľtrhu súčasné bohužiaľ neumožňuje jeho usporiadanie a splnenie podmienok daných aktuálne platným Opatrením Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia sp. zn.: OLP/5454/2020. Opatrení stanovujúce povinnosť rozdeliť návštevníkov do vzájomne oddelených sektorov s maximálnou kapacitou 1 000 osôb a súčasné poskytnutie plochy 10 m2 na jedného návštevníka, vylučuje možnosť veľtrh Gaudeamus v roku 2020 usporiadať. Toto nariadenie de facto umožňuje účasť na veľtrhu iba 1 000 osôb (návštevníkov i vystavovateľov) v jeden okamih. Nutnosť rozdelenie návštevnosti na vzájomne oddelené sektory je úplne v rozpore s konceptom veľtrhu ako miesta pre voľne stretávanie a komunikáciu návštevníkov s vystavovateľmi.

Z tohto dôvodu bolo, aj napriek silnému záujmu vystavovateľov o účasť na veľtrhu, urobené rozhodnutie Európsky veľtrh pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus Bratislava a Nitra v roku 2020 v tradičnom formáte neorganizovať.

Organizačný tím veľtrhu pre študentov pripravil alternatívny koncept veľtrhu s názvom "Gaudeamus Roadshow Slovensko". Cieľom tohto konceptu je vziať najdôležitejšie aspekty veľtrhu Gaudeamus a priviesť ich študentom priamo do ich regiónu. V rámci Gaudeamus Roadshow sa uskutoční vždy jednodnové akcie v týchto krajských mestách: Bratislava, Košice, Banská Bystrica a Žilina. Prostredníctvom akcií v týchto krajských mestách je možné oslovit väcšinu stredoškolských študentov vo Slovenskej republike.

V rámci Gaudeamus Roadshow Slovensko bude pre návštevníkov pripravené:

• Kontaktné miesta škôl s možnostou osobnej komunikácie so zástupcami školy.

• Prednášky o aktuálnej ponuke a podmienkach štúdia.

• Odborné prednášky pre pedagógov a výchovné poradcu.

• Testovacie centrum s testom predpokladov pre štúdium.

• Vstup zdarma pre registrovaných študentov a pedagógov.

Akcia Gaudeamus Roadshow bude doplnená celorocnou on-line prezentáciou vystavovateľov na portáli www.gaudeamus-sk.sk, v aplikácii Gaudeamus Guide pre študentov a rodicov a v aplikácii Gaudeamus Advisor pre stredoškolských pedagógov. Tieto on-line informacné zdroje ponúknu kompletné kontaktné informácie, registre študijných programov, informácie o fakultách a prijímacom konaní na všetkých zúcastnených školách. Návštevníkom budú tiež k dispozícii vyhľadávace študijných programov, škôl a fakúlt.

Gaudeamus Roadshow Slovensko prebehne v týchto termínoch a mestách:

Bratislava - 15. 10. 2020

- Technopol Bratislava, Kutlíkova 17

Košice - 27. 10. 2020

- Spoločenský Pavilón, Trieda SNP 61

Žilina - 3. 11. 2020

- Dom Odborov, Antona Bernoláka 51

Banská Bystrica - 4. 11. 2020

- Hotel Dixon, Švermova 32

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring