OTS: Union ZP ako jediná poisťovňa prepláca pôrodné asistentky pre matky...

TASR, 8. augusta 2018 12:30

OTS: Union ZP ako jediná poisťovňa prepláca pôrodné asistentky pre matky a novorodencov

Bratislava 8. augusta (TASR-OTS) - Ak ste sa narodili pred rokom 1989, tak možno ešte Vaša mama zažila, že k nej po pôrode prišla domov pôrodná asistentka. Tá jej poskytla odborné poradenstvo a ak bolo treba, naučila ju napríklad aj okúpať, či nadojčiť bábätko. Postupom času sa však pôrodné asistentky z nášho zdravotného systému vytratili. Dnes čerstvé mamičky dostávajú odborné rady ohľadom starostlivosti o dieťa, ako aj o seba samú po pôrode, väčšinou len v pôrodniciach alebo u pediatrov. Ešte menej sa venuje pozornosť odbornej psychofyzickej príprave budúcich mamičiek na samotný pôrod a pomoci po návrate domov z pôrodnice. Napriek tomu, že sa o tom veľa nehovorí, pôrodnú asistentku je možné robiť aj dnes ako samostatnú zdravotnícku prax a v rámci toho poskytovať predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť v domácom prostredí matky a novorodenca.

„Union zdravotná poisťovňa preto ako jediná poisťovňa uhrádza svojim poistenkyniam predpôrodnú, ako aj popôrodnú starostlivosť o matku a novorodenca. Pôrodná asistencia je mimoriadne dôležitá aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, nakoľko presúva časť zdravotnej starostlivosti o matku a novorodenca do prirodzenejšieho, domáceho prostredia,“ povedala Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne. Ako doplnila, starostlivosť pôrodnej asistentky môže poistenkyňa Union zdravotnej poisťovne využiť v rámci prenatálnej starostlivosti v čase od 20. týždňa tehotenstva až 5-krát a v rámci postnatálnej starostlivosti 2-krát počas obdobia šestonedelia.

Pri prenatálnej, teda predpôrodnej starostlivosti zabezpečuje pôrodná asistentka pre tehotnú ženu kompletnú starostlivosť, a to psychofyzickú prípravu na pôrod, rady zamerané na prevenciu a správnu životosprávu, učí ju cvičiť, správne dýchať, uvoľňovať a sťahovať svaly, sleduje hodnoty krvného tlaku, pulzu a teploty, ozvy plodu, kontrakcie maternice. Na rozdiel od duly, ktorá je vnímaná skôr ako morálna podpora, je na výkon samostatnej praxe pôrodnej asistentky nevyhnutná povinná licencia od Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, čím je garantované poskytovanie starostlivosti na vysokej odbornej úrovni.

V rámci postanatálnej, respektíve popôrodnej starostlivosti zabezpečuje pôrodná asistentka kompletnú starostlivosť o ženu po pôrode a v šestonedelí. Sleduje zdravotný stav ženy po pôrode, v období šestonedelia, poskytuje rady pri dodržiavaní zásad správnej životosprávy v súvislosti s dojčením, ošetruje primárne sa hojace rany po cisárskom reze a podobne. Pri vážnejších problémoch samozrejme odporúča okamžité vyšetrenie u gynekológa.

Union zdravotná poisťovňa pre komplexnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti nielen matke, ale aj novorodencovi poistenému v Unione, začala v rámci postnatálnej starostlivosti uhrádzať aj nový výkon zameraný na novorodenca. V rámci tohto výkonu pôrodná asistentka navštevuje novorodenca v jeho domácom prostredí, vypracuje plán starostlivosti o novorodenca, poskytuje informácie ohľadom starostlivosti o fyziologického novorodenca a odborné poradenstvo v súvislosti so životosprávou, hygienou, výživou a dojčením novorodenca. O pôrodnú asistentku pre svoje bábätko môže požiadať aj matka, ktorá nie je poistená v Unione. Úplne stačí, aby bol v Union zdravotnej poisťovni poistený len novorodenec.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu