OTS: Svetoví vedci požadujú podporu verejnej vedeckej gramotnosti

TASR, 15. decembra 2020 18:26

PEKING, 15. decembra (TASR/OTS/PRNewswire) -- Spravodajská reportáž od China.org.cn:

8. decembra sa v Pekingu uskutočnilo televízne fórum na tému Veda v neistom svete, ktoré sponzorovali Čínska asociácia pre vedu a techniku (CAST) a CGTN Think Tank. Desať laureátov Nobelovej ceny, 30 popredných čínskych akademikov a 300 mladých vedcov sa zúčastnilo on-line aj offline, a diskutovali o úlohe vedy a dôležitosti vedeckej gramotnosti.

Svet čelil v roku 2020 mnohým výzvam, ktoré podčiarkli význam vedy a techniky, ako aj dôležitosť spolupráce. Fórum je preto vysoko relevantné.

Na fóre Huai Jinpeng, výkonný viceprezident CAST a akademik Čínskej akadémie vied, opísal vedeckú gramotnosť verejnosti ako základný kameň zdravého sociálneho rozvoja a riadenia. Vedecké vzdelávanie a komunikácia sú základným spôsobom, ako môže verejnosť chápať vedu, poznamenal. Huai vyzval na inováciu a využitie všetkých mediálnych foriem na zvýšenie vedeckej gramotnosti.

Povedal tiež, že asociácia CAST sa venuje podpore medzinárodného a medzikultúrneho porozumenia a dôvery a je ochotná spolupracovať so svojimi globálnymi partnermi na inováciách a snahách o zvýšenie vedeckej gramotnosti s cieľom prispieť k udržateľnému oživeniu svetového hospodárstva a zlepšeniu globálneho riadenia.

Prezident a šéfredaktor čínskej mediálnej skupiny Shen Haixiong uviedol, že pandémia COVID-19 opäť dokázala, že celé ľudstvo je spoločenstvo so spoločnou budúcnosťou. Dodal, že na zlepšenie vedeckej gramotnosti verejnosti je nevyhnutné podporovať atmosféru rešpektujúcu, dôverujúcu a spoliehajúcu sa na vedu a prehlbovať spoluprácu medzi vedeckou komunitou a médiami.

Riešenie globálnych výziev nie je len zodpovednosťou politikov a elít, ale aj poslaním pre médiá, vedcov a širokú verejnosť, uviedol Shen.

Zhong Nanshan, najlepší čínsky expert na respiračné ochorenia, zhodnotil skúsenosti Číny s bojom proti COVID-19. Uviedol, že dodržiavanie vedeckých inovácií zaručuje riešenie základných vedeckých problémov týkajúcich sa koronavírusu.

Laureáti Nobelovej ceny, čínski akademici vrátane Zhanga Boliho a zúčastnení mladí vedci diskutovali o otázkach vrátane perspektív mladých vedeckých talentov a dôležitosti a nevyhnutnosti zvyšovania verejnej vedeckej gramotnosti. Okrem toho sa venovali aj témam, ako je použitie tradičnej čínskej medicíny v krízach verejného zdravia a aktuálny stav využívania čistej energie.

Zhodli sa na tom, že globálna podpora vedeckej gramotnosti má zásadný význam pre zvládnutie výziev, medzi ktoré patrí COVID-19 a zmena podnebia, a že vedci by sa mali aktívnejšie podieľať na preklenutí priepasti medzi vedou a verejnosťou. Okrem toho poznamenali, že by sa malo plne hrať s médiami ako s dôležitým kanálom šírenia vedeckých poznatkov a informácií. Vyzvali vedeckú komunitu, aby zostala otvorená a posilnila medzinárodnú spoluprácu.

Podujatie sa spolu so Svetovou konferenciou o vedeckej gramotnosti v roku 2020 stalo platformou pre vedu a techniku pre medzinárodné organizácie. Toto fórum kombinovalo príslušné výhody CAST a CGTN. Dúfajme, že sa toto úsilie rozšíri o ďalšiu spoluprácu s CGTN, ktorá sa profesionálne venuje medzinárodnej komunikácii a prispieva ku globálnemu vedeckému a technickému prostrediu.

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/1384586/1.jpg

KONTAKT: Ni, +86-10-88828131

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring