OTS: Svetová výstava Cosmos Discovery slávnostne otvorená 12. septembra 2016

TASR, 16. septembra 2016 10:46

Bratislava 16. septembra (TASR-OTS) - Cosmos Discovery – najväčšia putovná výstava kozmonautiky na svete - mala svoju premiéru 12. septembra v Incheba Expo Bratislava.

Slávnostné otvorenie výstavy si nenechali ujsť vzácni hostia, medzi ktorými bola J. E. pani Lívia Klausová, veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku. Medzi prítomnými nechýbal plukovník Michal Fulier, člen posádky záložného letu Sojuz TM-29 20. 2. - 28. 2. 1999 na orbitálnu stanicu MIR. Spolu s Ivanom Bellom sú jediní dvaja Slováci, ktorí absolvovali dvojročný výcvik pre kozmonautov. Vďaka tomu plukovník Fulier poskytol médiám dostatok podrobných informácií predovšetkým k sovietskej lodi Sojuz, ktorá určite patrí medzi hlavné exponáty výstavy.

Profesionálny výklad ku všetkým exponátom podali odborníci z medzinárodného vedeckého centra a múzea Cosmosphere a český odborný garant výstavy Pavel Toufar.

Medzi hosťami nechýbali ani zástupcovia SOSA (Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity), Dr. Michaela Musilová, Slovenka, ktorá absolvovala simulovanú misiu na Mars, či Jakub Kapuš, podpredseda organizácie.

SOSA sa dostala do povedomia verejnosti v súvislosti s projektom skCUBE, s hrdým prívlastkom prvá slovenská družica. Sk CUBE uvidíte aj priamo na výstave Cosmos Discovery.

Medzi čestných hostí, ktorí sa prišli na veľkolepé otvorenie výstavy pozrieť patrila aj populárna speváčka Celeste Buckingham.

Výstava Cosmos Discovery mapuje vývoj pilotovaných kozmických letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám a medzinárodným kozmickým projektom. Výstava obsahuje viac ako 200 originálnych exponátov z USA a Sovietskeho zväzu, reálne modely rakiet a raketoplánov, unikátne dobové dokumenty.

Pri vstupe dostane každý návštevník Space Card - Kartu kozmonauta s menom a životným príbehom reálneho kozmonauta, o ktorého vesmírnej misii sa dozvie ďalšie podrobnosti v priestoroch celej expozície.

Návštevníci uvidia ruský Sputnik, Lajku i Gagarina. Nechýba americký lunárny program Apollo ani ruský Lunochod. Na výstave sa nachádza aj veľký model americkej rakety Saturn, časť riadiaceho strediska v Houstone a taktiež originál ruskej lode Sojuz. Odborníci ocenia originálne časti motora F1 z americkej rakety Saturn, ktorá vyniesla loď Apollo na Mesiac. Vďaka výstave Cosmos Discovery tento motor opustil hranice USA po prvýkrát.

V závere čaká všetkých fanúšikov rozsiahla interaktívna playzóna Cosmocamp, kde si vyskúšajú náročný výcvik kozmonautov, či najnovšie 3D technológie.

Celá výstava je vybavená aj zvukovým sprievodcom (audioguidom), ktorý každý návštevník obdrží pri vstupe.

Svetová výstava Cosmos Discovery - to je vesmírna misia pre celú rodinu.

Viac informácií na www.cosmosdiscovery.sk

Vstupenky na výstavu je možné zakúpiť v predpredaji siete Ticketportal a Ticketstream.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

her

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu