OTS: Správa GPCI hodnotí 44 najatraktívnejších miest

TASR, 19. októbra 2018 10:32

Londýn naďalej vedie, New York rýchlo stúpa a Tokio si udržiava tretie miesto v celosvetovom hodnotení

Tohtoročná správa GPCI výskumného inštitútu The Mori Memorial Foundation's hodnotí 44 najatraktívnejších miest

TOKIO 18. októbra --(TASR/OTS/BUSINESS WIRE)-- Londýn, New York, Tokyo a Paríž boli v tomto poradí znova komplexne označené ako svetovo najatraktívnejšie mestá a to podľa tohtoročnej správy Global Power City Index (GPCI) (v preklade: index na meranie toho, aký globálny dopad má dané mesto), ktorá bola dnes publikovaná výskumným orgánom s názvom The Mori Memorial Foundation's Institute for Urban Strategies, ktorý je zriadený popredným developerom mestskej výstavby v Tokyu, spoločnosťou Mori Building. Každoročná správa GPCI už od roku 2008 porovnáva 44 veľkomiest z hľadiska príťažlivosti a celkovej schopnosti prilákať kreatívnych jedincov, ako aj spoločnosti z celého sveta. Mestá sú hodnotené podľa 70-tich ukazovateľov v šiestich kategóriách: ekonomika, výskum a vývoj, kultúra, možnosti pre život, životné prostredie a dostupnosť mesta. Táto tlačová správa obsahuje multimediálny obsah. Celý obsah je dostupný na: https://www.businesswire.com/news/home/20181017005307/en/

Londýn je jediné mesto svojho druhu, New York sa rýchlo zlepšuje, Tokyo sa odlišuje a Paríž sa zotavuje

Top najlepšie štyri mestá zostávajú od minulého roka nezmenené. Ide o Londýn, New York, Tokyo a Paríž, ktoré si obhajujú svoju pozíciu od 1. po 4. mesto. Londýn pokračoval v prudkom napredovaní a dokonca zlepšil svoje výsledky využívajúc svoju silnú pozíciu od konania Olympijských a Paraolympijských hier v roku 2012. Mesto sa zlepšilo vo svojej predtým najslabšej kategórii, ktorou boli možnosti pre život, a naďalej nám ukazuje, že jeho najsilnejšou stránkou je kultúrna interakcia mesta. Napriek tomu, že existuje neistota vzhľadom na odchod UK z EÚ, nakoľko Londýn má vysoké hodnotenie vo všetkých siedmych kategóriách, dáva Londýnu potenciál premeniť výzvy na možnosti, posilniť svoje vedúce postavenie a pokračovať v udržiavaní si pozície top najlepšie hodnoteného mesta.

Napriek globálnym finančným krízam mal New York najlepšie výsledky, odkedy sa realizujú hodnotenia GPCI, a to vďaka silnému hodnoteniu v kategórii podpory startupov a rozmanitosti pracovných možností. New York taktiež obhajuje svoju top pozíciu v oblasti výskumu a vývoja a v oblasti ekonomiky, a to vďaka zlepšovaniu výsledkov prostredníctvom sadzby dane z príjmov právnických osôb. Zlá trhová situácia by potenciálne mohla mať negatívny vplyv na nárast HDP v USA, čo by mohlo ovplyvniť budúce hodnotenie New Yorku. Životné prostredie a možnosti pre život by tak mohli naďalej zostať slabými stránkami mesta. Tokyo, je v prvej desiatke najlepších miest vo všetkých kategóriách s výnimkou životného prostredia. Podarilo sa mu dostať do prvej desiatke aj v kategórii možností pre život a to vďaka zlepšeniu počtu celkovo odpracovaných hodín. Tokyo zlepšuje svoje výsledky každý jeden rok od roku 2015, ale nakoľko bolo mesto relatívne slabé v plnení svojho záväzku k zlepšeniu klímy, v kategórii životné prostredie tak spadlo z 12. na 29. miesto. Tak ako Londýn v roku 2012, aj Tokyo dúfa, že vybuduje svoje dobré hodnotenie pred a po hosťovaní Olympijských a Paraolympijských hier v roku 2020. Paríž v roku 2015 klesol po niekoľkých teroristických útokoch na 4. miesto. Teraz sa mesto zotavuje a zlepšuje svoje celkové výsledky, vrátane zvyšovania počtu zahraničných návštevníkov mesta. Mesto bude vďaka hosťovaniu Olympijských a Paraolympijských hier v roku 2024 pravdepodobne v súvislosti s hrami súperiť s Tokiom v zlepšovaní výsledkov v jednotlivých kategóriách hodnotenia.

Ďalšie hodnotenia miest (mestá na 5. a nižšej pozícii): • Singapur (5. miesto), tradične silné mesto v oblasti ekonomickej slobody, sadzby dane z príjmu právnických osôb, a medzinárodných konferencií, momentálne získalo prvé miesto na svete v spokojnosti zamestnancov v pracovnom živote a prvé miesto v Ázii za podporu rozvoja startupov. Zvýšenie návštevnosti mesta cudzincami a vysoké číslo v počte cudzincov, ktorí sa do mesta prisťahovali, charakterizujú Singapur ako hlavné ázijské centrum medzinárodného obchodu. • Amsterdam (6. miesto) obhajuje svoje chvályhodné hodnotenie ako mesta, ktoré podporuje obchod a rozvoj techniky. Mesto získalo prvenstvo v podpore rozvoja informačných a komunikačných technológii, a ôsme miesto v podpore startupov. Mesto bolo ohodnotené ako mesto ponúkajúce vysokú kvalitu života a získalo druhé miesto hneď za Singapurom v kategórii spokojnosti zamestnancov v pracovnom živote. Amsterdam spolu s Frankfurtom (15. miesto) získali vysoké hodnotenie v dostupnosti mesta (6. celkovo). • Soul (7. miesto) znova získal vysoké hodnotenie v kategórii výskumu a vývoja, tretie miesto v počte výskumníkov, mesto bolo piate vo vynaložených výdavkov na vývoj a výskum a druhé v počte patentov. V kategórii životné prostredie boli všetky ázijské mestá zaviazané k boju proti klimatickým zmenám (Soul bol 14.) a tiež recyklovaniu odpadu (Soul bol 1.). • Berlín (8. miesto) dosiahol top hodnotenie v oblasti možností pre život a celkové šieste miesto v oblasti kultúrnej interakcie vďaka bohatým možnostiam v tejto oblasti. Berlín má svoje silné stránky v oblasti životného prostredia, nakoľko je vedúcim mestom v Európe (4. mesto na celom svete) v recyklovaní odpadu a medzi top 10-timi mestami je prvý (celosvetovo 5.) v množstve zelene v meste. • Hongkong (9. miesto) bol celkovo piatym mestom v kategórii ekonomiky. Politika podporujúca obchod získala prvé miesto v kategórii ekonomickej slobody a druhé miesto v kategórii sadzby dane z príjmov právnických osôb. Vďaka svojmu dobre fungujúcemu prístavu získalo mesto prvé miesto v oblasti medzinárodnej lodnej nákladnej prepravy. Mesto bolo taktiež na prvom mieste v Ázii (celkovo na 3. mieste) medzi svetovo top najlepšími univerzitami. • Sydney (10. miesto) získalo piate miesto v ekonomickej slobode a siedme v rôznorodosti pracovných príležitostí. Mesto taktiež excelovalo v životnom prostredí, kde získalo prvé miesto medzi top 10-tkou. Ich excelentná kvalita ovzdušia získala prvé miesto vďaka hustote oxidu siričitého a dusičitého a štvrté miesto v kategórii emisií. Sydney taktiež získalo šieste miesto v rámci plnenia si klimatických záväzkov.

Pozri zdroj na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20181017005307/en/

Kontakty

Pre viac informácií:

The Mori Memorial Foundation

Institute for Urban Strategies

Peter Dustan, +81-3-6406-6800

Fax: +81-3-3578-7051

info@mori-m-foundation.or.jp

http://mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/

alebo

Medzinárodný kontakt pre média

Weber Shandwick

Reina Matsushita / Kaya Tanabe,

Tel: +81-(0)80-2375-0295 / +81(0)90-7726-7027

Email: moribldg@webershandwick.com

Zdroj: Mori Memorial Foundation

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring