OTS: Spoločnosť JDE Peet’s vykázala silné výsledky za prvú polovicu roka 2020

TASR, 5. augusta 2020 15:51

Spoločnosť JDE Peet’s vykázala silné výsledky za prvú polovicu roka 2020

Silný výkon odráža odolnosť podnikania a značiek

- Rekordný rast predaja do domácnosti (CPG) najmä vďaka rozvinutým trhom

- Výkon CPG sa vo veľkej miere vyrovnáva predajú mimo domácnosti

- Dobré zotavenie predaja mimo domova od júna

- Upravený organický rast EBIT o 10,5 % na 642 miliónov EUR

- Základný zisk vzrástol o 12,0 %; základné EPS je vo výške 0,79 eur1

- Pákový efekt sa zlepšil na 3,4 x zo 4,2 x na konci fiškálneho roka 2019

- Úspešné dokončenie IPO

Amsterdam 5. augusta (TASR-OTS)(BUSINESS WIRE) - Správa od Caseyho Kellera, generálneho riaditeľa spoločnosti JDE Peet’s

Táto tlačová správa obsahuje multimediálny obsah. Zobraziť plnú verziu tu: https://www.businesswire.com/news/home/20200803005830/en/ „Spoločnoť JDE Peet‘s dosiahla silný výkon v prvej polovici roku 2020, čo dokazuje odolnosť nášho podnikania a značiek aj napriek bezprecedentnému hospodárskemu a sociálnemu narušeniu kvôli COVID-19. Naše vyvážené portfólio kávy a čaju nám umožnilo prispôsobiť sa rýchlo sa meniacim návykom spotrebiteľov v dôsledku dynamického presunu šálok z prostredia mimo domu do domáceho prostredia. Náš tím začiatkom krízy podnikol proaktívne kroky na zabezpečenie zdravia a bezpečnosti zamestnancov na celom svete a na ochranu našich obchodných operácií, čo nám umožnilo naďalej slúžiť zákazníkom a spotrebiteľom bez prerušenia dodávok. Napriek nestabilnému prostrediu sme dosiahli veľmi silný upravený rast EBIT, ktorý odráža naše zameranie na čisté hry a disciplinovaný prístup k riadeniu nákladov. Okrem toho sme na dobrej ceste k splneniu nášho cieľa znižovania pákového efektu. Od júna sme zaznamenali dobré zotavenie v našich podnikoch mimo domova, pretože miestne trhy sa začínajú zotavovať z uzatvorenia. Vzhľadom na naše silné portfólio produktov a kanálov máme jedinečnú pozíciu na to, aby sme mohli naďalej získavať väčší podiel na trhu, pretože sa snažíme vyhovieť potrebám a príležitostiam našich zákazníkov a spotrebiteľov na celom svete.“

Výhľad

V prvej polovici roku 2020 bola spoločnosť JDE Peet’s zasiahnutá prepuknutím pandémie COVID-19, ktorá viedla k bezprecedentným okolnostiam pre našu spoločnosť, zamestnancov, zákazníkov a dodávateľov. Počas celej krízy sa naše hlavné zameranie nezmenilo: zabezpečenie zdravia a bezpečnosti zamestnancov a udržiavanie kontinuity podnikania. Naša spoločnosť a širšia kategória kávy a čaju naďalej vykazovali silnú odolnosť počas krízy COVID-19, a to aj napriek globálnej ekonomickej neistote. Naša globálna výrobná a dodávateľská sieť v kombinácii s veľkým portfóliom dôveryhodných značiek a naším silným, diverzifikovaným prístupom na trhu znamená, že máme dobrú pozíciu na to, aby sme odolali budúcim hospodárskym neistotám.

Aj keď neistota o budúcich dôsledkoch, ktoré môže mať COVID-19 na svetových trhoch je stále prítomná, v júni sme zaznamenali pozitívne príznaky zlepšenia, keď sa trhy začali znovu otvárať. Za predpokladu, že tento trend bude pokračovať, očakávame pozitívny organický rast tržieb za rok 2020. Očakávame tiež, že náš upravený rast EBIT za 20 rokov sa bude pohybovať v našom strednodobom až dlhodobom rozmedzí 5 - 8 % so zvýšeným marketingom a propagáciou v druhej polovici roka 2020. Sme na dobrej ceste k zníženiu nášho pákového efektu pod 3-násobok čistého dlhu na upravený EBITDA do konca prvého polroka 2021.

1 Základný zisk (na akciu) nezahŕňa všetky opravné položky (bez dane). Viac informácií nájdete v priebežnej účtovnej závierke. Údaje na jednu akciu sú založené na pro-forma priemernom počte akcií 499 miliónov.

Aktualizácia ku COVID-19

Od vypuknutia pandémie COVID-19 sme prijali proaktívne a preventívne opatrenia na zaistenie zdravia a bezpečnosti našich zamestnancov a na ochranu kontinuity podnikania. Prostredníctvom našich značiek sme tiež venovali viac ako 20 miliónov šálok kávy a čaju sektoru zdravotníctva a potravinovým bankám.

Opatrenia, ktoré vlády na celom svete prijali na redukciu ohnísk nákazy, viedli k výraznému posunu v spotrebe kávy a čaju z priestorov mimo domu do domovov a k výraznému nárastu predaja prostredníctvom elektronického obchodu. Tieto trendy podporili výkonnosť vo väčšine nášho CPG podnikania - najmä na rozvinutých trhoch - ale negatívne ovplyvnili výkonnosť v našich operáciách mimo domácností. V celom podnikaní boli najviac postihnuté mesiace apríl a máj. Od júna sme zaznamenali dobré oživenie v našom podnikaní mimo domova.

Naše tímy naďalej pozorne sledujú vývoj pandémie a súvisiace zmeny správania spotrebiteľov, ktoré spôsobuje, aby sme zabezpečili, že podľa dopytu zákazníkov a spotrebiteľov prispôsobíme svoje operácie.

Finančný prehľad za prvý polrok 2020

Foto:

V prvom polroku 2020 sa celkový predaj na organickom základe znížil o 1,1 %. Predaj CPG pokračoval v raste naprieč segmentmi, čo vo veľkej miere kompenzovalo vplyv, ktorý mal COVID-19 na naše podnikanie mimo domácností, čo predstavuje ~ 25 % z celkového predaja. Organický rast tržieb odráža objem/mix ceny -0,9 % a -0,2 %. Čisté akvizície zvýšili tržby o 0,1 %, zatiaľ čo devízy mali negatívny vplyv 1,8 %. Celkové vykázané tržby klesli o 2,9 % na 3 236 miliónov EUR. Upravený EBIT sa organicky zvýšil o 10,5 % na 642 miliónov EUR spôsobený dvojciferným rastom vo všetkých troch segmentoch CPG a Peet's, kompenzovaný poklesom v segmente mimo domácností. Po zohľadnení účinkov zmien v cudzej mene a zmeny rozsahu sa upravený EBIT zvýšil o 9,1 %.

Základný zisk - bez jednorazových položiek - sa zvýšil o 12,0 % na 393 miliónov EUR v dôsledku vyššieho prevádzkového zisku, ktorý bol čiastočne kompenzovaný vyššími daňovými poplatkami. Voľný peňažný tok vo výške 402 miliónov EUR zahŕňal náklady súvisiace s IPO a vyššie úrovne zásob potrebné na udržanie kontinuity dodávok počas krízy COVID-19.

Čistý pákový efekt sa zlepšil na 3,4-násobok čistého dlhu k upravenému EBITDA zo 4,2-násobku na konci fiškálneho roka 2019. Naďalej dosahujeme výrazný pokrok, pokiaľ ide o našu prioritu znižovania pákového efektu, a my sme na dobrej ceste k zníženiu nášho pákového efektu pod 3,0 x do konca prvého polroku 2021. Naša likviditná pozícia zostáva silná, s celkovou likviditou vo výške 1 222 miliónov EUR, ktorú tvorí hotovostná pozícia vo výške 504 miliónov EUR a dostupné viazané prostriedky RCF vo výške 718 miliónov EUR.

Finančný prehľad za prvý polrok 2020 - podľa segmentov

Foto:

CPG - Európa

Organický rast pozostával z rastu objemu 5,2 %, ktorý bol čiastočne kompenzovaný cenovým efektom -0,5 %. Tento pozitívny účinok na objem/mix bol do veľkej miery poháňaný pokračujúcim úspechom našich ponúk bôbov a single serve, ako aj zvýšenou spotrebou v domácnosti kvôli zmenám v správaní spotrebiteľov počas uzatvorenia ekonomiky spôsobenej pandémiou COVID-19. Hlásené tržby vzrástli o 3,7 % na 1 652 miliónov EUR, vrátane devízového dopadu o -1,0 %, najmä v dôsledku oslabenia nórskej koruny a poľského zlotého. Upravený EBIT sa organicky zvýšil o 16,3 % na 558 miliónov EUR v prvom polroku 2020, čo bolo spôsobené vyššími predajmi a nižšími nákladmi počas krízy COVID-19.

CPG - LARMEA

Organický rast bol ťahaný rastom objemu/mixu o 7,0 %, ktorý bol mierne kompenzovaný cenovým efektom -0,8 %. Efekt objem/mix bol poháňaný pokračujúcim silným rastom v ponuke single serve a ponuke mrazom sušených produktov. Vykázané tržby klesli o 3,1 % na 492 miliónov EUR, vrátane devízového dopadu o -9,4 %, ktorý bol spôsobený oslabením brazílskeho reálu, ruského rubľa, tureckej líry a juhoafrického randu. Upravený EBIT sa organicky zvýšil o 34,4 % na 109 miliónov EUR v prvom polroku 2020, najmä v dôsledku vyšších tržieb a nižších výdavkov.

CPG - APAC

Organický rast pozostával z efektu objem/mix -0,2 %, kompenzovaného pozitívnym cenovým efektom 0,3 %. Austrália, Nový Zéland a Čína zažili počas krízy COVID-19 silný rast v rámci domácností. Podnikanie v sektore mimo domácností bolo náročné počas uzatvorenia kvôli COVID-19. Vykázané tržby klesli o 1,1% na 308 miliónov EUR, medzi ktoré patril aj kurzový vplyv -1,2 % v súvislosti s oslabením austrálskeho dolára, novozélandského dolára a singapurského dolára. Upravený EBIT sa organicky zvýšil o 74,4% na 69 miliónov EUR v prvom polroku 2020, čo bolo do značnej miery odrazom nižších prevádzkových nákladov a mäkkej porovnateľnej základne.

Peet’s

Organický rast pozostával z efektu objem/mix -4,1 % a cenového efektu 3,4 %. Podnikanie spoločnosti Peet’s v oblasti CPG prinieslo výrazný dvojciferný organický rast predaja, ktorý bol vyvolaný posunom k domácej spotrebe a popularitou prémiových bôbov, mletej kávy a ponuky single serve spoločnosti Peet’s. Predaje v kaviarňach a mimo domova boli významne ovplyvnené uzatvorením z dôvodu COVID-19. Do konca júna bola väčšina kaviarní otvorená s možnosťou nákupu so sebou, donášky a s obmedzeným servisom. Upravený EBIT sa organicky zvýšil o 18,2 % na 50 miliónov EUR v prvom polroku 2020, čo bolo do veľkej miery spôsobené rastom CPG a prechodom na obchod s kávou ihneď k odberu a licenčným partnerstvom so spoločnosťou Keurig Dr. Pepper.

Predaj mimo domácností

Organický pokles tržieb bol spôsobený objemom/mixom o -27,3 % a cenovým efektom -2,1 %. COVID-19 výrazne ovplyvnil segment predaja mimo domácnosti. Mnoho zákazníckych kanálov bolo uzavretých - vrátane kancelárií, vzdelávania, BaReCa (barov, reštaurácí, kaviarní), cestovania a cestovného ruchu. Ak to bolo možné, v našich kaviarňach v našich kaviarňach bol ponechaný limitovaný servis s vyzdvihnutím a doručením. V celom podniku boli obmedzenia týkajúce sa uzatvorenia najviac viditeľné v apríli a máji. Od júna, keď sa obmedzenia postupne zjemňovali na všetkých trhoch, takže sme zaznamenali dobré zotavenie. Vykáazné tržby klesli o 29,8 % na 336 miliónov EUR, vrátane devízového vplyvu o -1,0 % a 0,7 % v súvislosti so zmenami v rozsahu. Upravený EBIT klesol z 89 miliónov EUR v prvom polroku 2019 na (8) miliónov EUR v prvom polroku 2020 v dôsledku klesajúcich tržieb. Zaviedli sme povinné dovolenky a dočasné prepúšťanie, aby sme znížili mzdové a prevádzkové náklady. Úspory v prevádzkových nákladoch boli kompenzované rezervami na nedobytné pohľadávky.

Ostatné informácie

Úspešné ukončenie počiatočnej verejnej ponuky (IPO)

Dňa 29. mája 2020 bola spoločnosť úspešne kótovaná na burze Euronext Amsterdam.

Podkladový zisk za dané obdobie

Foto:

Konferenčný hovor a audio webcast

Casey Keller (generálny riaditeľ) a Scott Gray (finančný riaditeľ) dnes v 10:00 SEČ usporiadajú konferenčný hovor pre analytikov a inštitucionálnych investorov, aby prediskutovali polročné výsledky 2020. Živý prenos a audio nahrávka dostupná na požiadanie budú k dispozícii na webovej stránke pre vzťahy s investormi spoločnostiJDE Peet’s’ (Investor Relations website).

O spoločnosti JDE Peet’s

JDE Peet's je najväčšou spoločnosťou zaoberajúcou sa čistou kávou a čajom na svete podľa výnosov, ktorá vo finančnom roku končiacom sa 31. decembra 2019 (ďalej len „FY“) predala viac ako 130 miliónov šálok kávy a čaju vo viac ako 100 rozvinutých a rozvíjajúcich sa krajinách. S portfóliom viac ako 50 popredných svetových, regionálnych a miestnych značiek kávy a čaju, JDE Peet's ponúka širokú škálu vysoko kvalitných a inovatívnych výrobkov z kávy a čaju a riešení, ktoré spĺňajú potreby spotrebiteľov na trhoch, preferencie spotrebiteľov a cenové hladiny. Za rok 2019 spoločnosť JDE Peet’s dosiahla celkové tržby vo výške 6,9 miliárd EUR a mala na celom svete v priemere 21 255 zamestnancov. Globálne portfólio JDE Peet’s zahŕňa: Jacobs, Peet's, L'OR, Senseo, Tassimo a Ti Ora. Pre viac informácií navštívte www.JDEPeets.com.

Dôležité informácie

Nariadenie o zneužívaní trhu

Táto tlačová správa obsahuje informácie v zmysle článku 7 ods. 1 nariadenia EÚ o zneužívaní trhu.

Prezentácia

Ročná účtovná závierka spoločnosti JDE Peet’s N.V. (ďalej len spoločnosť) a jej konsolidovaných dcérskych spoločností (ďalej len Skupina) je zostavená v súlade s Medzinárodnými štandardmi finančného výkazníctva v znení prijatom Európskou úniou (IFRS). Pri príprave finančných informácií v týchto materiáloch, pokiaľ nie je uvedené inak, sa uplatňujú rovnaké účtovné zásady ako v kombinovaných vyúčtovaných výkazoch skupiny za rok končiaci sa 31. decembra 2019 a súvisiacich poznámkach k účtovnej závierke. Žiadne údaje v týchto materiáloch neboli predmetom auditu. Pri príprave finančných informácií obsiahnutých v týchto materiáloch sa väčšina číselných údajov uvádza v miliónoch EUR. Niektoré údaje v týchto materiáloch vrátane finančných údajov boli zaokrúhlené. V tabuľkách sú záporné sumy uvedené v zátvorkách. Okrem toho sú záporné sumy označené znamienkom „-“ alebo slovom „záporné“ pred čiastkou.

Opatrenia iné ako IFRS

Tieto materiály obsahujú finančné opatrenia iné ako IFRS, ktoré nie sú opatreniami likvidity alebo výkonnosti podľa IFRS. Opatrenia, ktoré nie sú IFRS, sú prezentované navyše k číslam, ktoré sú pripravené v súlade s IFRS. Aplikácia opatrení, ktoré nie sú IFRS, sa môže líšiť od ich používania inými spoločnosťami v tomto odvetví. Použité opatrenia by sa nemali považovať za alternatívu k zisku (strate), výnosu alebo inému meraniu výkonnosti odvodenému v súlade s IFRS alebo k čistej hotovosti poskytnutej prevádzkovými činnosťami ako miera likvidity. Ďalšie informácie o opatreniach, ktoré nie sú IFRS, nájdete v časti „Opatrenia, ktoré nie sú IFRS“, v účtovnej závierke Skupiny k polroku končiacemu 30. júna 2020.

Výhľadové vyhlásenia

Tieto materiály obsahujú výhľadové vyhlásenia, ako sú definované v zákone Spojených štátov amerických o reforme súdnych sporov o cenných papieroch z roku 1995, ktorý sa týka finančnej situácie, výsledkov činnosti a podnikania skupiny. Tieto výhľadové vyhlásenia a iné vyhlásenia obsiahnuté v týchto materiáloch týkajúce sa záležitostí, ktoré nie sú historickými skutočnosťami, obsahujú predpovede. Nie je možné zaručiť, že takéto budúce výsledky sa skutočne dosiahnu. Skutočné dosiahnuté udalosti alebo výsledky sa môžu podstatne líšiť v dôsledku rizík a neistôt, ktorým skupina čelí. Takéto riziká a neistoty by mohli spôsobiť, že skutočné výsledky sa budú podstatne líšiť od budúcich výsledkov uvedených, vyjadrených alebo predpokladaných v takýchto výhľadových vyhláseniach. Existuje niekoľko faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť budúce fungovanie skupiny a mohli by spôsobiť, že sa tieto výsledky budú podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených vo výhľadových vyhláseniach vrátane (a bez obmedzenia): a) konkurenčných tlakov a zmien spotrebiteľských trendov a preferencií, ako aj vnímania jej značiek spotrebiteľmi; (b) výkyvov nákladov na zelenú kávu vrátane prémiových kávových zŕn Arabica, čaju alebo iných komodít a jej schopnosti zabezpečiť primeranú dodávku kvalitnej alebo trvalo udržateľnej kávy a čaju; c) globálnych a regionálnych ekonomických a finančných podmienok, ako aj politických a obchodných podmienok alebo iného vývoja; (d) prerušenia výroby a distribúcie Skupiny; e) schopnosti úspešne inovovať, vyvíjať a uvádzať nové výrobky a rozšírenia výrobkov a efektívne uvádzať na trh svoje existujúce výrobky; (f) skutočného alebo údajného nesúladu s platnými zákonmi alebo predpismi a akýchkoľvek právnych nárokov alebo vládnych vyšetrovaní týkajúcich sa podnikania skupiny; (g) ťažkostí spojených s úspešným dokončením akvizícií a integráciou nadobudnutých podnikov; h) straty vedenia a iného kľúčového personálu; a (i) zmien platných právnych predpisov alebo nariadení týkajúcich sa životného prostredia. Výhľadové vyhlásenia obsiahnuté v týchto materiáloch sú platné iba k dátumu vydania týchto materiálov. Skupina nie je povinná (a výslovne sa vzdáva akejkoľvek takejto povinnosti) revidovať alebo aktualizovať akékoľvek výhľadové vyhlásenia tak, aby odrážali udalosti alebo okolnosti platné po dátume vydania týchto materiálov alebo odrážali výskyt neočakávaných udalostí. Skupina neposkytuje žiadne uistenie, že výhľadové vyhlásenia sa ukážu ako správne a upozorňuje investorov, aby sa neopierali o akékoľvek výhľadové vyhlásenia. Ďalšie podrobnosti o potenciálnych rizikách a neistotách ovplyvňujúcich Skupinu sú opísané v podaniach Spoločnosti pre Holandský úrad pre finančné trhy (Stichting Autoriteit Financiële Markten).

Údaje o trhu a priemysle

Všetky odkazy na predpovede a štatistiky v odvetví, trhové údaje a podiel na trhu v týchto materiáloch zahŕňajú odhady zostavené analytikmi, konkurentmi, odborníkmi v priemysle a organizáciami, verejne prístupnými informáciami alebo vlastným hodnotením trhov a predajov našej Skupiny. Poradie je založené na výnosoch, pokiaľ nie je uvedené inak.

Žiadna ponuka

Tieto materiály nepredstavujú ponuku na predaj ani vydanie, ani nevyžadujú ponuku na kúpu alebo upísanie akýchkoľvek cenných papierov v ktorejkoľvek jurisdikcii.

Opatrenia mimo IFRS

Táto tlačová správa obsahuje finančné opatrenia, ktoré nie sú podľa IFRS (Opatrenia iné ako IFRS), a nie sú opatreniami likvidity alebo výkonnosti podľa IFRS a ktoré skupina považuje za alternatívne opatrenia výkonnosti. Opatrenia, ktoré nie sú IFRS, sú prezentované navyše k číslam, ktoré sú pripravené v súlade s IFRS.

Upravený EBITDA

Upravený EBITDA je definovaný ako prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou, upravený o rovnaké faktory, ako sú uvedené v položke Upravený EBIT.

Upravené dane

Upravené dane sú definované ako dane upravené o vplyv jednorazových položiek, ktoré sa týkajú hlavne neodpočítateľných nákladov a zmien v daňových rezervách a vykázaných odložených daňových pohľadávkach.

Čistý pákový pomer

Čistý ukazovateľ finančnej páky je definovaný ako čistý dlh vydelený upraveným EBITDA za posledných dvanásť mesiacov.

Organický upravený EBIT

Organicky upravený EBIT je definovaný ako upravený EBIT prepočítaný priemerným výmenným kurzom za predchádzajúci rok a upravený o zmeny rozsahu (ako M&A a odpredaje). Aby sa určil organický upravený EBIT v danom roku, upravený EBIT v danom roku sa prepočítava priemerným výmenným kurzom porovnateľného roka a vylúči sa upravený EBIT z nadobudnutých / odpredaných spoločností do 12 mesiacov od dátumu transakcie.

Organické tržby

Organické tržby sú definované ako výnos prepočítaný priemerným výmenným kurzom za predchádzajúci rok a upravený o zmeny v rozsahu (ako fúzie a akvizície a odpredaje). Na určenie organických tržieb v danom roku sa príjem v danom roku prepočítava priemerným výmenným kurzom porovnateľného roka a nezahŕňa príjmy od nadobudnutých/odpredaných spoločností do 12 mesiacov od dátumu transakcie.

Organický rast tržieb

Organický rast tržieb je definovaný ako rast ekologických tržieb medzi daným a porovnateľným rokom.

Základný profit

Základný zisk je definovaný ako upravený EBIT za obdobie vrátane finančných výnosov a výdavkov, upravených daní a upraveného príjmu pridružených spoločností a spoločných podnikov.

Zobraziť zdrojovú verziu na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20200803005830/en/

Zdroj: JDE Peet’s

Multimédiá

Document

Logo

Kontakty:

Média

Michael Orr

Media@JDEPeets.com

Investori & analytici

Robin Jansen

+31 6 1594 4569

Robin.Jansen@JDEcoffee.com

UPOZORNENIE: Originál tohto textu je oficiálna záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring