OTS: Spoločnosť GA-ASI usporiada v Európe množstvo ukážok letových schopností

TASR, 13. novembra 2019 11:42

V spolupráci s Gréckym vojenským letectvom (HAF) predstaví ukážky toho, ako môžu byť diaľkovo riadené lietadlá uplatnené na ochranu pobrežia a vzdušného priestoru

SAN DIEGO/LETECKÁ ZÁKLADŇA LARISSA 11. novembra --(TASR/OTS/BUSINESS WIRE)-- Firma General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), svetová jednotka v oblasti diaľkovo riadených lietadiel (RPA), dnes oznámila, že začala spolupracovať s Gréckym vojenským letectvom (Hellenic Air Force - HAF) na usporiadaní série ukážok letových schopností diaľkovo riadených lietadiel v európskych krajinách tento rok v decembri. Predvolené základňa pre tieto lety bude základňa Gréckeho vojenského letectva HAF v Larisse a diaľkovo riadené lietadla GA-ASI MQ-9 Guardian RPA predstavia možnosti, ako sa tieto stroje môžu uplatniť na ochranu pobrežia a vzdušného priestoru.

Zároveň firma GA-ASI predstaví svoj vlastný systém DAA (Detect and Avoid - Zachyť a vyhni sa), ktorý diaľkovo riadeným lietadlám RPA umožňuje bezpečne lietať aj spolu s pilotovaným lietadlami.

"Oceňujeme podporu Gréckeho vojenského letectva (HAF), ktorá nám umožní demonštrovať využitie diaľkovo riadených lietadiel pri pobrežnej stráži a v civilnom letectve v Európe," povedal Linden Blue, generálny riaditeľ firmy GA-ASI.

"Oceňujeme podporu Gréckeho vojenského letectva, ktorá nám umožní demonštrovať využitie diaľkovo riadených lietadiel pri pobrežnej stráži a v civilnom letectve v Európe," povedal Linden Blue, generálny riaditeľ firmy GA-ASI. "Dopyt po cenovo dostupných diaľkovo riadených lietadlách s dlhou dobou doletu na jedno nabitie, ktoré by pomohli so strážením pobreží v Európe, stále rastie."

Predstavená konfigurácia vychádza zo systémov MQ-9, ktoré prevádzkuje Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť Spojených štátov amerických (U.S. Department of Homeland Security - DHS) ako podporné systémy pre pobrežnú stráž.

Systém DAA pozostáva z radaru chrániaceho vzdušný priestor a zo systémov, ktoré spracúvajú údaje z integrovaného leteckého antikolízneho systému TCAS II (Traffic Alert and Collision Avoidance System) a z navigačného systému ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast). Systém DAA od firmy GA-ASI funguje aj v Spojených štátoch amerických a vďaka antikolíznej platforme tak zásadným spôsobom prispieva k bezpečnosti prevádzky diaľkovo riadených lietadiel, čo umožňuje ich nasadenie v letovom priestore, kde lietajú civilné lietadlá.

Systém MQ-9 tiež predstaví multimodálny radar s povrchovým vyhľadávaním v režime ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar), prijímač AIS (Automatic Identification System) a optické a infračervené kamery s video snímačmi umožňujúcimi snímať videa v plnom pohybe a s vysokým rozlíšením (High-Definition / Full-Motion Video). Tento snímač umožňuje zachytávanie pohybu v reálnom čase a dokáže identifikovať povrchové plavidlá v priestore s veľkosťou tisícov námorných štvorcových míľ.

Povrchový radarový systém Raytheon SeaVue umožňuje automatické sledovanie námorných cieľov a koreláciu s AIS vysielačmi.

Firma GA-ASI tiež spolupracuje s organizáciou SES, ktorá je popredným poskytovateľom satelitnej komunikačnej platformy (SATCOM) a poskytuje svoje služby cez viac ako 70 satelitov na geostacionárnej (GEO) a strednej (MEO) obežnej dráhe. Firma SES poskytne geostacionárne satelitné pripojenie, vďaka ktorému bude zaistený spoľahlivý a vysoko kapacitný dátový prenos, umožňujúci prenos dát zo snímača v lietadle v reálnom čase. Navyše tento systém zlepší účinný prevádzkový dolet týchto lietadiel, a to veľmi podstatne nad "dohľadovú vzdialenosť".

"Globálna satelitná flotila firmy SES pomáha spoločnosti GA-ASI a jej vládnym zákazníkom, zaisťovať kriticky dôležité komunikačné potreby už viac ako 20 rokov," povedal Nicole Robinson, viceprezident firmy SES Networks pre štátne a vládne zákazníkmi. "Sme hrdí na to, že môžeme tieto ukážky pre Grécke vojenské letectvo (Hellenic Air Force) podporiť v rámci našej dlhoročnej spolupráce s firmou General Atomics."

Oprávnení mediálni partneri si môžu vyžiadať obrázky systému MQ-9 Guardian vo vysokom rozlíšení od médií, ktoré sú na kontaktných zoznamoch firiem GA-ASI a HAF.

O spoločnosti GA-ASI

General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), sesterská spoločnosť firmy General Atomics, je popredným výrobcom a návrhárom preverených diaľkovo riadených lietadiel (RPA), radarov a elektrooptických raketových systémov, vrátane lietadiel radu Predator® RPA a radarov Lynx® Multi-mode Radar. Zariadenia firmy GA-ASI majú nalietaných viac ako 6 miliónov letových hodín a vynikajú dlhou dobou doletu, možnosťou plnenia misií a ich súčastí sú snímače a dátové systémy, ktoré im umožňujú dlhodobo hodnotiť konkrétnu situáciu a v prípade potreby aj rýchlo zasiahnuť. Firma tiež vyrába rad pozemných riadiacich staníc a softvér pre analýzu snímaných obrazov, ponúka školenia pilotov a podporné služby a vyvíja tiež rôzne anténne systémy. Viac informácií nájdete na webových stránkach www.ga-asi.com.

Predator a Lynx sú registrované obchodné značky firmy General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Táto tlačová správa obsahuje multimediálny obsah. Zobraziť plnú verziu tu: https://www.businesswire.com/news/home/20191111005503/en/

Kontakty

Robert Walker

General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

+1 (858) 524-8101

ASI-MediaRelations@ga-asi.com

Zdroj: General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring