OTS: Spoločnosť Berkeley Lights oznamuje vznik globálneho konzorcia objavu...

TASR, 25. marca 2020 17:54

Spoločnosť Berkeley Lights oznamuje vznik globálneho konzorcia objavu protilátky proti novému patogénu (GEPAD) v boji proti COVID-19 a iným vírusom

Spolupráca zdravotníckeho centra Univerzity Vanderbilt, imunologického inštitútu La Jolla a Univerzity Emory vedie k rýchlemu vývoju postupov neutralizácie vírusu na platforme spoločnosti Berkeley Lights ako odpovede na šírenie koronavírusu

EMERYVILLE, Kalifornia, 25. marca (TASR/OTS/PRNewswire) -- Spoločnosť Berkeley Lights, Inc. dnes oznámila vznik globálneho konzorcia objavu protilátky proti novému patogénu (GEPAD), ktorého zakladajúcimi členmi sú Dr. James Crowe a Dr. Robert Carnahan zo zdravotníckeho centra Univerzity Vanderbilt, Dr. Erica Ollman Saphireová z imunologického inštitútu La Jolla a Dr. Frances Eun-Hyung Leeová z Univerzity Emory. Cieľom tohto prestížneho tímu je urýchliť objav neutralizujúcich protilátok zo vzoriek krvi pacientov. Spracovávanie vzácnych vzoriek krvi a zraniteľných buniek môže byť náročné, ak sú k dispozícii len tradičné postupy. Konzorcium preto využije platformu Beacon od spoločnosti Berkeley Lights ako terapeutický základ pre objav protilátok zo vzoriek krvi pacientov, ktorí sa uzdravujú, pričom COVID-19 bude prvým cieľom.

Napriek tomu, že výskumní pracovníci na celom svete dokázali rýchlo popísať vírus SARS-CoV-2, schopnosť skrínovať expresiu jednotlivých B-buniek a neutralizačných protilátok SARS-CoV-2, zostáva výraznou a časovo náročnou výzvou. Ľudské telo obsahuje miliardy B buniek. Keď sa pacient lieči zo SAR-CoV-2, generuje mnoho B buniek špecifických pre daný vírus. Napriek tomu však niektoré B bunky vytvárajú protilátky, ktoré sa na vírus len viažu, ale neslúžia na ochranu. Preto je identifikácia špeciálnych B buniek, ktoré eliminujú alebo neutralizujú vírus veľmi zriedkavá. Je to ako hľadať ihlu v kope sena. Súčasné technológie umožňujú hľadať bunky, ktoré sa viažu na vírusy, ale nie tie neutralizujúce, preto sú výskumníci nútení sekvenovať a znovu exprimovať protilátky z nešpecifických B buniek, čím míňajú značné množstvo času a zdrojov. Systém Beacon a test neutralizácie vírusov by mali riešiť práve tento problém tým, že umožnia priamy skríning samostatných buniek s neutralizujúcou funkciou v rámci jediného dňa.

Primárnym cieľom založenia konzorcia GEPAD je umožniť čo najrýchlejšiu terapeutickú reakciu na vznikajúce patogény. Konzorcium GEPAD vyzýva každého, kto má záujem o tento postup neutralizácie vírusov a napredovanie najnovších techník, aby sa s konzorciom skontaktoval a pripojil ku celosvetovej obrannej bariére proti ochoreniam spôsobeným vznikajúcimi patogénmi. Členovia budú mať možnosť rýchlo napredovať v objave potenciálnej liečby s použitím malého objemu vzoriek krvi od uzdravujúcich sa pacientov v akútnom stave aj v rekonvalescencii. Konzorcium rýchlo postupuje pri tvorbe a zlepšovaní postupov neutralizácie vírusov na báze platformy Berkeley Lights a dúfa, že sa k nemu pripojí viac spolupracovníkov v boji proti tejto epidémii, aby sme boli lepšie pripravení na ďalšiu.

"Dlho sme mali v pláne preštudovať antivirálny potenciál protilátok, ktoré vylučujú jednotlivé ľudské B bunky, ale nástroje a protokoly na takéto štúdie neexistovali. Spoluprácou so značkou Berkeley Lights pri vývoji inovatívnych prístupov k biologickej úlohe jednotlivých buniek sa to dnes však už stáva realitou," hovorí MUDr. James Crowe, riaditeľ očkovacieho centra Vanderbilt.

"Vyvinuli sme špecializované médium, v ktorom prežívajú plazmové bunky a budeme ho využívať na rýchlu prípravnú selekciu zriedkavých cieľových monoklonálnych protilátok," hovorí Dr. Leeová. „Berkeley Lights a naše konzorcium uvedú túto metódu do praxe práve v prípade neutralizujúcich protilátok proti COVID-19. Dúfame, že tak pomôžeme zachrániť ľudské životy počas tejto pandémie."

"Máme teraz príležitosť rýchlo mobilizovať niečo, čo by ochránilo pracovníkov v prvej línii alebo vyliečilo tých, ktorí sú už nakazení," hovorí Dr. Saphire. „Očkovaciu látku ešte nemáme k dispozícii. Ak by sme však dokázali zabezpečiť určitú imunitu použitím protilátok, môžeme tým zachrániť život tým, ktorí nie sú zaočkovaní, nemôžu sa očkovať alebo ak budúca očkovacia látka nezabezpečí úplnú ochranu."

"COVID-19 predstavuje vážne zdravotné riziko, ohrozuje aj našu ekonomiku a životný štýl," hovorí Dr. Eric Hobbs, generálny riaditeľ spoločnosti Berkeley Lights. "Sme odhodlaní splniť si svoju úlohu tak, že vytvoríme testy a postupy, ktoré budú výskumníci a vývojári terapeutických postupov môcť využiť pri čo najrýchlejších objavoch protilátok, ktoré sú pre liečbu kľúčové."

O zdravotníckom centre Univerzity Vanderbilt

Vanderbilt University Medical Center (VUMC) je jedným z najväčších akademických zdravotníckych stredísk v krajine. V rámci svojho výskumného podniku sa Vanderbiltské očkovacie centrum v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Vanderbilt zúčastňuje na platforme ochrany proti pandémii (P3), ktorá je súčasťou Pandemickej platformy ochrany USA (DARPA), päťročnej dohody o spolupráci pri vývine ochrannej liečby protilátkami, ktoré môžu byť rýchlo dopravené poskytovateľom zdravotnej starostlivosti do 60 dní od vypuknutia vírusových chorôb kdekoľvek na svete.

O Imunologickom inštitúte La Jolla

Imunologický inštitút La Jolla sa zameriava na pochopenie zložitosti a sily imunitného systému s cieľom využiť tieto poznatky na podporu ľudského zdravia a prevenciu širokého spektra chorôb. Od svojho založenia v roku 1988 dosiahla táto nezávislá nezisková výskumná organizácia početné úspechy smerujúce k dosiahnutiu svojho cieľa: života bez chorôb®.

O Univerzite Emory

Univerzita Emory je jednou z popredných svetových univerzít zameraných na výskum. Jej poslaním je vytvárať, uchovávať, učiť a aplikovať vedomosti ako službu ľudstvu. Aktivity Univerzity Emory vedie Dr. Leeová z oddelenia pľúcnej, alergologickej, kritickej starostlivosti a spánku, Lowance Centra ľudskej imunológie a Centra očkovania Emory. Prispieva tak ku metódam kultivácie vyvinutým vo svojom laboratóriu, ktoré výrazne zlepšujú prežívanie B buniek a plazmatických buniek, čím uľahčujú izoláciu mimoriadne zriedkavých buniek produkujúcich protilátky, o ktoré je záujem. Prácu Dr. Leeovej podporuje NIH, Lowance Center, Nadácia Billa a Melindy Gatesových a Georgia Research Alliance.

O spoločnosti Berkeley Lights

My v Berkeley Lights veríme, že bunky sú úžasné! Bunky sú schopné vyrábať lieky na choroby, vlákniny na odevy, energiu vo forme biopalív a potravinové bielkoviny na výživu. Otázkou teda je, ak je príroda schopná vyrábať produkty, ktoré potrebujeme škálovateľným spôsobom, prečo ju nevyužívame viac? Odpoveď znie, že pri súčasných riešeniach je to ťažké. Nájdenie správnej bunky pre konkrétny cieľ trvá dlho, stojí to veľa peňazí a ak ste si vybrali suboptimálnu bunkovú líniu, dosiahnete nízku návratnosť z procesu. Berkeley Lights má kompletné riešenie na identifikáciu najlepších buniek funkčným skríningom a regeneráciou jednotlivých buniek na objavenie protilátok, vývoj bunkovej línie, analýzu T buniek a syntetickú biológiu. Naša vlastná technológia a platformy Beacon® a Lightning™ zrýchľujú procesy objavovania a vyvíjania produktov založených na bunkách za zlomok času a za zlomok ceny konvenčných, starých metód výskumu. Pomocou našich nástrojov a riešení môžu vedci nájsť tie najlepšie bunky hneď, ako ich objavia. Viac informácií získate na: www.berkeleylights.com.

Svetelné platformy a nástroje kultivačných staníc spoločnosti Berkeley Lights sú určené: Len na výskumné účely. Nie sú určené na diagnostické postupy.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1078159/Berkeley_Lights_Logo.jpg

KONTAKT: berkeleylights@bulleitgroup.com ALEBO v prípade otázok týkajúcich sa konzorcia GEPAD, obráťte sa prosím na blicommunications@berkeleylights.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring