OTS: Senegalský prezident Macky Sall a bývalý prezident Luteránskej svetovej...

TASR, 5. februára 2020 10:39

Senegalský prezident Macky Sall a bývalý prezident Luteránskej svetovej federácie biskup Munib A. Younan sa stávajú laureátmi mierovej ceny Sunhak za rok 2020 Bývalý generálny sekretár OSN Pan Ki-mun získal mimoriadnu cena zakladateľov

SOUL, Južná Kórea, 5. februára 2020 (TASR/OTS/PRNewswire) -- Výbor mierovej ceny Sunhak usporiadal 5. februára o 10.00 v centre KINTEX, Ilsan v Kórejskej republike slávnostné odovzdávanie mierovej ceny Sunhak za rok 2020, na ktorom si pripomenul storočnicu od svojho založenia.

Mierovú cenu Sunhak 2020 udelili prezidentovi Senegalu Mackymu Sallovi a biskupovi Munibovi A. Younanovi, bývalému predsedovi Luteránskej svetovej federácie. Pri príležitosti stého výročia založenia ceny jeho zakladateľom reverendom Sun Myung Moonom bola bývalému generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi udelená aj mimoriadna cena zakladateľov.

Prezident Sall dostal ocenenie za šírenie myšlienok demokracie v susedných krajinách afrického kontinentu, v ktorých stále kraľuje diktátorský režim a chudoba úspešným skrátením prezidentského mandátu a podnietením hospodárskej obnovy prostredníctvom transparentnej politiky v krajine.

Biskup Munib A. Younan, dostáva ocenenie za 40-ročné úsilie pri presadzovaní myšlienky harmónie medzi predstaviteľmi judaizmu, kresťanstva a islamu na Blízkom východe a za vedúcu úlohu pri hľadaní mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Bývalý generálny tajomník Pan Ki-mun odviedol obetavú prácu vo vedení OSN smerujúcu k trvalej udržateľnosti tvárou v tvár bezprecedentným globálnym výzvam ako je globálna hospodárska kríza, klimatické zmeny, terorizmus a utečenecká kríza.

Vo svojom príhovore prezident Sall zdôraznil, že mier vyžaduje sociálne komponenty inkluzívneho hospodárskeho rastu, ktorý prispeje k odstráneniu chudoby a potlačeniu nerovnosti vo svete. Potvrdil svoje odhodlanie viesť naďalej zápas o ukončenie konfliktu na africkom kontinente a podnietenie sociálneho a hospodárskeho rozvoja.

Biskup Younan sa obrátil na náboženských vodcov, ktorých vyzval, aby "sa zasadzovali za mier na báze spravodlivosti a odvážne vystúpili proti vlnám nenávisti a útlaku" a dodal: "Budem bojovať za mier na báze spravodlivosti do posledného dychu."

Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uviedol: "Na svete je stále viac než 700 miliónov ľudí, ktorí musia ísť spať s prázdnym žalúdkom" a dodal, že táto cena "v ňom ešte posilňuje záväzok a motiváciu robiť viac, pretože je stále veľa ľudí, ktorí túžia po mieri, prosperite a rešpektovaní a ochrane ich ľudských práv."

Zakladateľ Dr. Hak Ja Han Moon a predseda výboru Hong Il-sik odovzdali každému laureátovi medailu, plaketu a odmenu vo výške 500 000 USD. Na slávnostnom odovzdávaní sa zúčastnilo viac než 5 000 pozvaných hostí vrátane bývalých a súčasných hláv štátov a predstaviteľov rôznych vládnych, akademických, obchodných, mediálnych a náboženských inštitúcií z celého sveta.

Mierová cena Sunhak sa odovzdáva jednotlivcom a organizáciám, ktoré významne prispeli k mierovému procesu a skvalitneniu života budúcich generácií.

KONTAKT: Gayeon Roh, +82-2-3278-5158, sunhakprize@naver.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring