OTS: Prečo zle spím? Čo mi môže pomôcť?

TASR, 7. februára 2020 8:00

Bratislava 7. februára (TASR/OTS) - Nespavosť môže byť spôsobená rôznymi zdravotnými problémami. Medzi najčastejšie patria depresia, chronická bolesť, spánkové apnoe a menopauza. Avšak, dnešná téma je určená skôr pre ľudí, ktorý netrpia žiadnou zo spomínaných chorôb.
Ak sa vám nedá spať bez zjavnej príčiny, tento článok je pre vás:

Čo je nespavosť?
Pri nespavosti máte problém so zaspávaním alebo sa často budíte. Bez dostatočného spánku je telo neodpočinuté. To zvyšuje pravdepodobnosť bežných zranení a nehôd za volantom. Z nedostatku spánku majú niektorí ľudia navyše problémy s pamäťou a sú menej výkonní.

Niektorí zneužívajú kofeín, aby im pomohol prekonať pocit únavy. Niektorí ľudia vyskúšajú rôzne voľnopredajné lieky na spanie.

Príčiny
Takmer každý už mal niekedy v živote problémy so spánkom. Veľmi častým vinníkom je stres, ktorý bráni pokojnému spánku.
Problémy so spánkom sa však môžu zmeniť na dlhodobý problém, najmä ak sa už dopredu obávate, že nebudete dobre spať. Dlhodobý problém so spánkom sa nazýva chronická nespavosť. Avšak chronická nespavosť je menej častá ako krátkodobé problémy so spánkom.

Čo pomáha na lepší spánok?
Najlepšou dlhodobou stratégiou ako mať zdravý a kvalitný spánok, je zmena životného štýlu. Môžete vyskúšať niekoľko tipov, napríklad:
● Zmeny v spôsobe spánku: upravte to, kde a kedy spíte (spálňa by mala byť tmavá, tichá a nie príliš vyhriata; každú noc chodievajte spať a každé ráno vstávajte v rovnakom čase, snažte sa vyhnúť spánku počas dňa), čo a kedy jete a pijete (do 3 hodín pred spaním nejedzte ťažké jedlá, nepite kávu ani alkohol) a pravidelné cvičenie.
● Relaxačné cvičenia: Môžu pomôcť upokojiť myseľ. Obzvlášť pomáhajú ľuďom, ktorí nevedia zaspať kvôli neodbytným myšlienkam. Jedným zo spôsobov, ako zrelaxovať svoje telo, je meditácia alebo hlboké dýchanie.
● Lekár vám môže predpísať lieky na spanie. Niektoré sa dajú kúpiť aj bez receptu. Nezabudnite tieto tablety užiť presne tak, ako vám odporučil lekár.


Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring