OTS: PAINT (RED) SAVE LIVES - prvá globálna kampaň pouličného umenia bojujúca...

TASR, 19. septembra 2019 15:00

PAINT (RED) SAVE LIVES - prvá globálna kampaň pouličného umenia bojujúca proti AIDS 

Skupina najtalentovanejších pouličných umelcov sveta pozostávajúca z mien ako Add Fuel, Bisco Smith, BRUSK, DALeast, Faile, Faith XLVII, Hera, HOW & NOSM, Inside Out Project, Karabo Poppy Moletsane, Ludo, Olek, Ron English, Shepard Fairey, Stephen Powers, Trevor & Cosmo a WK Interact vytvorila sériu diel pouličného umenia inšpirovaného aktivitami organizácie (RED) na podporu boja proti AIDS

Aukcia pouličného umenia kampane PAINT (RED) na platforme Artsy vygeneruje prostriedky na podporu Globálneho fondu

Kampaň podporilo Museum of the Street, Nadácia Billa a Melindy Gates a MSD  

NEW YORK, 19. septembra 2019 /PRNewswire/ (TASR-OTS) -- Dnes vo Washingtone D.C. začína prvá  globálna kampaň pouličného umenia PAINT (RED) SAVE LIVES, ktorá má upozorniť na urgentnosť potreby boja proti AIDS. 

Shepard Fairey hovorí: „Vždy ma viac inšpirovali organizácie, ktorých cieľom je minimalizovať utrpenie a starať sa o tých, ktorí najviac potrebujú pomoc, než o bohatých alebo mocných. Neverím, že by súcit mal mať hranice. Páči sa mi tiež model nabádania podnikov, aby vracali späť svojej komunite a robili dobré veci pre svet. Táto filozofia sa odráža v mojej vlastnej umeleckej a obchodnej praxi. V mojich umeleckých dielach pre (RED) som používal symboly, ktoré majú dúfam, univerzálnu platnosť a apelujú na najlepšiu stránku ľudskej povahy. Nikdy by som nechcel, aby niekto zomrel predčasne alebo nedostal liečbu, ktorá mu môže pomôcť. AIDS, malária a tuberkulóza sú obrovským problémom, takže som rád, že môžem byť malou časťou obrovského úsilia potrebného vynaložiť na ich liečbu."

Skupina popredných svetových pouličných umelcov vytvorí umelecké dielo inšpirované činnosťou organizácie (RED) zamerané na zapojenie ľudí a vyzve politických lídrov, aby v plnej miere financovali boj proti AIDS pred šiestou konferenciou Globálneho fondu, ktorú zvolal prezident Emmanuel Macron na 10. októbra v Lyone.

Kľúčové miesta v Londýne, New Yorku, Washingtone D.C., Berlíne a Paríži sa premenia vďaka dielam umelcov v septembri a začiatkom októbra 2019. Celý projekt vyvrcholí v Lyone, keď sa svetoví lídri zhromaždia, aby prisľúbili financovanie Globálnemu fondu na ďalšie tri roky. Úspešné naplnenie fondu pomôže zachrániť 16 miliónov životov a znížiť úmrtnosť na HIV, TBC a maláriu na polovicu.

Bono, spoluzakladateľ (RED), povedal: „Pouliční umelci zvonia na poplach v boji proti AIDS od objavenia sa HIV - v uliciach New Yorku v 80. rokoch a teraz v nasledujúcich týždňoch v mestách po celom svete pomocou PAINT (RED) SAVE LIVES. Dosiahli sme pokrok, možno ešte väčší ako predpovedali mnohí odborníci, ale stále to nie dosť na to, aby si odpočinuli sirény. Mladé ženy naďalej nesú bremeno tejto choroby a je šialené, že sa každý týždeň zbytočne nakazí 6 000 z nich. To je pre mňa stav núdze. (RED) je farba núdzovej situácie."

Okrem fyzického pouličného umenia (RED) spolupracoval s mnohými umelcami na vytvorení objektívov s rozšírenou realitou pod názvom Snapchat Lenses, ktoré do digitálneho priestoru prinesú nové umenie a umožnia používateľom aplikácie Snapchat ukázať a zdieľať svoju podporu. Používatelia aplikácií Instagram, Facebook a Twitter môžu tak zdieľať výsledky práce so Snapchat Lenses.

Vyjadrenie umelcov:  

Shepard Fairey - „We Shape the Future Rose Shackle" Hackney, London & Snapchat AR Lens

„We Shape the Future Rose Shackle symbolizuje našu schopnosť prekonať zložité okolnosti pomocou kreativity, súcitu a spolupráce kedykoľvek je to možné. Všetci chápeme svoju vlastnú bolesť a dúfajme, že dokážeme pochopiť a vcítiť sa aj do bolesti iných, preto je výzvou nenechať bolesť otupovať súcit, ale používať ju ako palivo na presadzovanie lepších riešení pre celé ľudstvo."

Kampaň, ktorej kurátorom je Museum of the Street a jej zakladateľ Scott Lawin, s podporou Nadácie Billa a Melindy Gatesa a MSD (v USA a Kanade známej ako Merck), bude postupne prebiehať až do mesiaca, kedy sa bude konať kritické zasadnutie Globálneho fondu. Cieľom konferencie, ktorej sa zúčastnia politickí lídri z celého sveta, bude presvedčiť krajiny, aby v priebehu nasledujúcich troch rokov napĺňali fond, a tým zabezpečili možnosť boja proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

Diela, ktoré mnohí umelci venovali v rámci kampane a umenie ďalších popredných pouličných tvorcov bude možné zhliadnuť na Artsy 9. októbra, pričom ponuky bude možné predkladať od 14. októbra. Päťdesiat percent všetkých výnosov z predaja pôjde do Globálneho fondu.

„Street art je pôvodné sociálne médium. Verejné umelecké diela transformujú mestské prostredie a slúžia ako vizuálna komunikačná platforma, ktorá spája ľudí s myšlienkami a pohybmi. Kampaň PAINT (RED) SAVE LIVES spája úžasných umelcov z celého sveta, aby vytvorila presvedčivé nové diela prepojené spoločným vizuálnym jazykom červenej farby s cieľom zaujať divákov a zapojiť ich do spoločenských zmien a podpory boja proti AIDS. Som nadšený, že Museum of the Street dokázalo pomôcť kampani PAINT (RED) SAVE LIVES uzrieť svetlo sveta a dúfam, že tieto diela budú inšpirovať ďalších umelcov a aktivistov na celom svete, aby sa zapojili do zlepšovania svojich komunít a tvorby umenia s pozitívnym odkazom a dopadom," uviedol Scott Lawin.

Jennifer Lotito, prevádzková riaditeľka (RED), uviedla: „Kampaň PAINT (RED) SAVE LIVES bolo možné uskutočniť vďaka kreativite, kultúre a štedrosti komunity pouličného umenia. Lídri sveta a súkromný sektor sa pripravujú na budúci mesiac vo Francúzsku prisľúbiť financovanie Globálnemu fondu na boj proti AIDS a (RED) zas vyzýva ľudí, aby sa tiež zapojili do tohto naliehavého boja - či prezretím si nástennej maľby vo svojom meste, alebo pomocou objektívu AR, ktorý prináša umenie priamo do obývačky. AIDS má stále podobu krízy, ale už to tak nemusí byť."

Viac informácií o kampani PAINT (RED) SAVE LIVES, prístup k objektívom a pripojenie sa ku kampani je možné na stránke: RED.org alebo sledujte @RED.

Zvláštne poďakovanie patrí Scottovi Lawinovi a múzeu Museum of the Street, nadácii Billa a Melindy Gates, MSD (známemu ako Merck v USA a v Kanade), The ONE Campaign, Anne-Laure Lemaitre, Zane Meyer a Chop Em Down Films, Louisa St. Pierre a Bernstein & Andriulli, Pierrick Sergerie & Festival Peinture Fraîche, Yasha Young Projects, Vox Media, The Union Market District vo Washingtone D.C, Hudson River Park Trust, Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Lyon, mestu Paríž, mestu Lyon, centru mesta Lyon, nemocnici Lyon Croix-Rousse, magistrátu Paríža, Mark Clack, Wood Street. 

Kontakt pre médiá: Press@RED.org  

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/997658/RED_EndCard.jpg   Foto - https://mma.prnewswire.com/media/997659/RED_Trevor_Cosmo_SAVE_LIVES.jpg   Foto - https://mma.prnewswire.com/media/997657/RED_Shepard_Fairey_We_Shape_the_Future_Rose_Shackle.jpg  Foto - https://mma.prnewswire.com/media/997660/RED_Karabo_Poppy_x_RED.jpg    

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring