OTS: Otvorenie MGI Lotyšsko tvorí základ pre spoluprácu Číny a Európy v ...

TASR, 28. novembra 2019 11:07

Otvorenie MGI Lotyšsko tvorí základ pre spoluprácu Číny a Európy v oblasti prírodných vied

Riga 27. novembra (TASR/OTS/PRNewswire) - MGI dnes oficiálne otvorila nové centrum na výskum, vývoj a výrobu v Rige, Lotyšsku. Jeho hlavným poslaním je slúžiť ako most medzi Čínou a Európou pre inovácie v oblasti vedy o zdraví.

Nový podnik MGI Lotyšsko zahŕňa výrobné centrum, vysoko výkonné sekvenčné centrum, školiace stredisko a logistické centrum. Spoločnosť MGI má tiež v pláne zriadiť aj čínsko-európske inovačné centrum pre oblasť zdravia, ktoré by posilnilo spolupráca vo sfére prírodných vied a komerčných aplikácií, podporilo realizáciu rozsiahlych medzinárodných genómových projektov a zlepšilo výmenu medzi čínskymi a európskymi podnikmi.

Ralfs Nemiro, minister hospodárstva Lotyšskej republiky, uviedol: "Špičková technológia a vybavenie genetického sekvencovania spoločnosti MGI pomôže rozvíjať možnosti vedeckého výskumu v oblasti prírodných vied a využívať výhody rozvoja tohto odvetvia."

Liang Jianquan, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky v Lotyšsku, poznamenal, že je to prvé vedecké a technologické centrum v oblasti prírodných vied, ktoré založil čínsky podnik v strednej a východnej Európe. "Verím, že tento projekt posilní spoluprácu medzi Čínou a Lotyšskom s cieľom nájsť spoločnú reč," uviedol.

Prezident MGI Duncan Yu uviedol, že lotyšská pobočka je kľúčovou investíciou v rámci rozvoja v Európe a dôležitým krokom ku globalizácii značky MGI. "S ohľadom na doterajšie základy spoločnosti MGI v oblasti biotechnológií sme presvedčení, že dokážeme vytvoriť vedecké inovačné platformy zamerané na „génovú technológiu" v Európe s využitím špičkových produktov a technológií. Budeme tak schopní vybudovať kompletný systém technickej podpory a dodávateľský reťazec výrobkov efektívne napĺňajúci potreby zákazníkov pri budovaní skúseností na európskom trhu."

Lotyšsko, ako jeden z členských štátov EÚ, sa profiluje ako centrum pre výskum a vývoj nových liekov v bývalom Sovietskom zväze. Ďalšou dôležitou rozvojovou strategickou sférou krajiny je orientácia na odvetvie biotechnológií.

Lotyšská pobočka MGI urýchli rozvoj globálnej výskumnej, vývojovej, výrobnej a trhovej siete v Ázii, Európe a Amerike a vybuduje vlastný globálny ekosystém. Nový podnik s rozlohou 7 000 metrov štvorcových sa nachádza v parku Lidostas asi kilometer od medzinárodného letiska v Rige.

Nový lotyšský podnik bude podporovať dôležité výskumné projekty, ako je napríklad projekt "Miliónový ľudský mikrobióm" (MMHP), ktorý sa začal v októbri s cieľom sekvenovať a analyzovať milión mikrobiálnych vzoriek. Dnes v Rige ohlásili spoluprácu spoločnosti BGI Research a MGI s vedcami z celého sveta pri jednobunkovom sekvenovaní RNA 10 miliónov buniek. Cieľom projektu 10 miliárd jednobunkových transkriptómov (scT10M) je vytvoriť komplexnú mapu jednotlivých buniek, ktorú bude možné zdieľať s vedeckou komunitou pre lepšie porozumenie prírodným vedám vrátane ľudského zdravia a chorôb, biológie systémov, evolúcie, vývoja a biodiverzity. Ako predstaviteľ špičkových vedecko-výskumných inštitúcií v Európe profesor Lars Engstrand z Karolinska Institutet uviedol: "Verím, že toto centrum priláka ďalšie špičkové európske výskumné a inovačné projekty a teším sa na ďalšie výsledky vedeckého výskumu."

KONTAKT: Kristi Heim, Director of Communications, kheim@completegenomics.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring