OTS: Ortopedickí technici odmietajú zavádzanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne

TASR, 5. marca 2021 14:01

Bratislava 5. marca (TASR-OTS) - Po tom, ako 3.3.2021 Slovenská komora ortopedických technikov informovala, že jej členovia podali žaloby na VšZP a od súdu žiadajú nariadenie neodkladného opatrenia, Všeobecná zdravotná poisťovňa zvolila zavádzanie ako obranný nástroj.

Pre vysvetlenie SKOrT uvádza štyri príklady zo stanoviska VšZP, ktoré boli zavádzajúce.

1. Poisťovňa vo svojom stanovisku píše o odchode viacerých členov zo SKOrT. Komora však nemá vedomosť o tom, že by niektorý z 24 poskytovateľov, ktorý komoru vlani splnomocnil na rokovanie o zmluvách, toto splnomocnenie odvolal. Štátna poisťovňa zároveň odkazuje na odchod viacerých členov, ktorí si založili nové združenie, a s ktorými došlo k uzatvoreniu nových zmlúv s VšZP. Združenie, ktoré poisťovňa spomína, vzniklo ešte pred začiatkom rokovaní a mediá už informovali, že ide o združenie naoko, založené na jednej osobe, na ktorú sú previazané tri spoločnosti.

2. Podľa zverejnených zmlúv, ktoré niekoľkí poskytovatelia na návrh poisťovne podpísali, ortopedické pomôcky majú byť VšZP hradené na základe fixných cien, ktoré nevychádzajú zo žiadnej kalkulácie, a títo poskytovatelia nemusia poisťovni predkladať podrobné kalkulačné listy. Je preto otázne, ako bude VšZP vedieť, za čo skutočne platí, alebo či zaplatené prostriedky vynaložila hospodárne a účelne tak, ako jej to ukladá zákon o zdravotných poisťovniach.

3. VšZP označila tvrdenie SKOrT, že navrhované zmluvné podmienky sú nevyvážené, za nepravdivé. Tak napríklad, podľa návrhu zmluvy, ktorý VšZP predložila komore, poskytovateľ je povinný fakturovať poskytnutú starostlivosť bez formálnych nedostatkov, inak by porušil zmluvné podmienky. Za každé opakované porušenie zmluvných podmienok, teda aj za každý formálny nedostatok, by poisťovňa bola oprávnená uplatniť si zmluvnú pokutu až do výšky 5 000 eur. Naproti tomu VšZP by mohla robiť formálne nedostatky opakovane, bez akéhokoľvek postihu.

4. Rovnako nie je pravda, že SKOrT žiada navýšenie cien o 50 percent, ako včera tvrdila VšZP. Najviac zarážajúce je, že vedenie poisťovne vie, že na svoju obranu používa zavádzajúcu alebo nepravdivú informáciu.

"Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sme 29.1.2021 listom upozornili na to, že ich výpočet nie je správny. Zrejme došlo k chybe. Jednotliví poskytovatelia zastupovaní komorou prepočítali všetky svoje zákazky na ortopedické pomôcky v roku 2020, pričom finančný dopad kompromisného návrhu opierajúceho sa o znalecký posudok, ktorý má viesť k zreálneniu cien, sa pohybuje prevažne v rozmedzí 3 % až 12 %," doplnila Andrea Černá zo SKOrT.

SKOrT vo svojich tlačových správach vychádza iba z faktov, ktoré vie doložiť a preukázať dokumentmi. Varovania o možnom súdnom spore preto považuje od štátnej poisťovne za zastrašovanie. SKOrT je naďalej ochotná pristúpiť na dohodu, pokiaľ bude skutočne vyvážená a ekonomicky reálna. Nie je pravda, že SKOrT sa snaží docieliť nedohodu, ako tvrdí VšZP. Opak je pravdou. Komora sa opakovane pokúšala dospieť k dohode, o čom svedčí množstvo návrhov doručených VšZP, ktoré boli riadne odôvodnené a zdokladované.

S úctou Mgr. Andrea Černá viceprezidentka SKOrT

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring