OTS: NuScale a Kozloduj NPP podpísali memorandum o porozumení na preskúmanie...

TASR, 18. februára 2021 15:22

NuScale a Kozloduj NPP podpísali memorandum o porozumení na preskúmanie vývoja SMR v Bulharsku

Spoločnosť NuScale Power a novopostavená jadrová elektráreň Kozloduj (KNPP-NB) sa dohodli na spolupráci pri hodnotení inovatívnej technológie spoločnosti NuScale ako dlhodobého riešenia čistej energie v Bulharsku

Portland 18. februára (TASR-OTS)(BUSINESS WIRE)- Spoločnosť NuScale Power dnes oznámila, že podpísala memorandum o porozumení (MOU) s bulharskou jadrovou elektrárňou Kozloduj - New Build Plc (KNPP-NB), aby zvážila nasadenie inovatívnej technológie malého modulárneho reaktora (SMR) spoločnosti NuScale v mieste elektrárne Kozloduj.

KNPP-NB je akciová spoločnosť založená za účelom objednania novej kapacity jadrovej energie v existujúcom areáli jadrovej energie. Toto memorandum o porozumení ďalej demonštruje silný medzinárodný záujem o technológiu NuScale ako prvého prostriedku na uľahčenie prechodu na bezuhlíkovú energiu na celom svete.

Kozloduj je jedinou bulharskou jadrovou elektrárňou prevádzkovanou v Bulharsku a v súvislosti s nedávnym rozhodnutím Rady ministrov o rozšírení kapacity kozlodujského areálu KNPP-NB sa skúmajú možnosti využitia pokrokovej jadrovej technológie na tomto mieste. Cieľom dohody je vyhodnotiť, či je technológia NuScale SMR vhodná na nasadenie v elektrárni Kozloduj. V rámci MOU bude spoločnosť NuScale podporovať KNPP-NB, keďže uskutočňuje množstvo štúdií a analýz vrátane vývoja časovej osi projektu s míľnikmi pre štúdiu uskutočniteľnosti, odhad nákladov konkrétneho projektu a inžinierske, plánovacie, licenčné a ďalšie činnosti podľa vzájomnej dohody strán podporujúcich potenciálnu implementáciu závodu NuScale.

„Bezpečná, škálovateľná technológia spoločnosti NuScale je dokonalým riešením pre Bulharsko, pretože sa snaží rozšíriť a diverzifikovať svoje portfólio čistej energie,“ uviedol John Hopkins, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti NuScale. „Spoločnosť NuScale je nadšená, že môže s významným energetickým partnerom, ako je KNPP-NB, spolupracovať na tomto potenciálnom nasadení našej technológie a tešíme sa na preukázanie mnohých výhod, ktoré môžu naše SMR pre tento región priniesť.“

„Potreba implementácie bezpečnej, spoľahlivej a manévrovateľnej sily v elektrárni Kozloduj je dobre pochopená,“ uviedol Lyuben Marinov, výkonný riaditeľ KNPP-NB. „NuScale SMR je jednou z najlepších možností na dosiahnutie európskych politických a bulharských politických cieľov na liberalizovanom trhu s energiou, zlepšenie bezpečnosti dodávok energie a pridanie dostatočnej hodnoty k národnému hrubému domácemu produktu (HDP).“

V auguste 2020 sa SMR spoločnosti NuScale stalo prvým a jediným dizajnom, ktorý kedy dostal súhlas od Komisie pre jadrové dozory v USA. NuScale si naďalej udržiava silnú programovú dynamiku smerom ku komercializácii svojej technológie SMR, vrátane vývoja dodávateľského reťazca, štandardného dizajnu závodu, plánovania činností dodávok závodu a plánov uvádzania do prevádzky a uvádzania do prevádzky. NuScale bude schopná dodať svoj prvý modul klientovi v roku 2027.

O spoločnosti NuScale Power

NuScale Power vyvíja nový modulárny ľahkovodný reaktor pre jadrové elektrárne, ktorý vie vyrábať elektrinu, zabezpečiť vykurovanie, desalináciu vody a nájde uplatnenie v ďalších energeticky náročných procesoch. Tento prelomový malý modulárny reaktor (SMR) obsahuje napájací modul NuScale Power Module ™, ktorý si firma NuScale Power sama vyvinula a produkuje a ponúka celkový výkon až 77 MW. Jedná sa o bezpečnejšiu, menšiu a modulárnejšiu verziu tlakovodnej reaktorovej technológie. Vďaka modulárnej konštrukcii reaktora firmy NuScale možno do elektrárne inštalovať až 12 jednotlivých napájacích modulov, ktoré vyrábajú elektrinu z bezuhlíkových zdrojov a podstatne znižujú prevádzkové náklady oproti jadrovým elektrárňam s výkonom v rádoch GW. Majoritným investorom vo firme NuScale je spoločnosť Fluor Corporation, globálna inžinierska, stavebná a manažérska spoločnosť so 60-ročnou skúsenosťou v oblasti jadrových technológií na výrobu elektrickej energie.

Spoločnosť NuScale má ústredie v Portlande v štáte OR a kancelárie v Corvallis v štáte OR; Rockville, MD; Charlotte, NC; Richland, WA; a Londýne, Veľká Británia. Sledujte nás na Twitteri: @NuScale_Power, Facebooku: NuScale Power, LLC, LinkedIn: NuScale-Power, a Instagrame: nuscale_power. NuScale má nové logo, značku a webovú stránku. Sledujte krátke video.

Jadrová elektráreň Kozloduj - New Build Plc má sídlo v meste Kozloduj v provincii Vratza v Bulharskej republike. Nájdete nás na webe na adrese www.npp-nb.bg.

Zobraziť zdrojovú verziu na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210217005146/en/

Kontakty:

Diane Hughes, Vice President, Marketing & Communications, NuScale Power

dhughes@nuscalepower.com

(C) (503)-270-9329

Zdroj: NuScale Power

UPOZORNENIE: Originál tohto textu je oficiálna záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring