OTS: Nová stratégia, vďaka ktorej sa Švédsko stane priekopníkom v hodnotovom...

TASR, 15. decembra 2020 10:52

Nová stratégia, vďaka ktorej sa Švédsko stane priekopníkom v hodnotovom reťazci výroby batérií

Regulácie týkajúce sa výroby batérií, ktoré vo štvrtok navrhla Európska komisia, zdôrazňujú potrebu minimalizácie sociálnej a uhlíkovej stopy odvetvia výroby batérií. Spoločnosť Fossil Free Sweden predložila švédskej vláde novú národnú stratégiu pre výrobu batérií, ktorá ukazuje, ako môže Švédsko zaujať vedúce postavenie v rozvoji udržateľného hodnotového reťazca pre výrobu batérií. Národná stratégia bola vyvinutá v spolupráci so spoločnosťou EIT InnoEnergy a podporujú ju spoločnosti v celom hodnotovom reťazci, ako aj univerzity a environmentálne organizácie.

Štokholm 14. decembra (TASR-OTS)(PRNewswire) - Včera prijala Európska komisia návrh nového nariadenia o batériách. Návrh je ambiciózny - jeho cieľom je minimalizovať uhlíkovú stopu aj sociálnu stopu batérií. Proces urýchľuje Európska aliancia pre batérie, ktorú v roku 2017 založil komisár EÚ Maroš Šefčovic, s cieľom vybudovať udržateľný hodnotový reťazec výroby batérií v Európe. Švédska stratégia pre udržateľný hodnotový reťazec batérií ukazuje, ako opatrenia vo Švédsku prispejú k rozvoju európskeho odvetvia batérií.

Rozvoj udržateľnej výroby batérií je dôležitý nielen pre dosiahnutie klimatických cieľov, ale umožňuje aj vznik konkurencieschopného odvetvia, ktoré vytvára rast a pracovné miesta v hodnotovom reťazci výroby batérií.

Svante Axelsson, národný koordinátor spoločnosti Fossil Free Sweden, hovorí: "Veľký dopyt po elektrifikácii v dopravnom sektore a priemyselných procesoch spôsobil, že výroba batérií sa nachádza v úzkom hrdle. Udržateľne vyrábané batérie sa môžu stať ďalšou veľkou expanziou švédskeho priemyslu."

V Bloomberg NEF „Global Lithium-Ion Battery Supply Chain Ranking" sa predpokladá, že sa Švédsko do roku 2025 vyšplhá z čísla 10 na číslo 4 v celosvetovom dodávateľskom reťazci lítium-iónových batérií, a bude zaostávať za Čínou, Japonskom a USA Švédsko má silnú pozíciu s prístupom k surovinám, lacnou elektrinou bez fosílnych palív, odbornými znalosťami a politickými nástrojmi, ktoré podporujú nepretržitú elektrifikáciu s vysokými environmentálnymi požiadavkami. Švédsko má navyše silných aktérov v celom hodnotovom reťazci, od recyklácie a ťažby cez výrobu aktívnych materiálov, kompletných batériových článkov a batériových zdrojov až po aplikácie v automobilovom priemysle a energetickom systéme.

Národná stratégia pre udržateľný hodnotový reťazec výroby batérií je vyvinutá vládnou iniciatívou Fossil Free Sweden v spolupráci so spoločnosťou EIT InnoEnergy, ktorá tiež vytvorila základ Európskej stratégie pre oblasť batérií pre Európsku komisiu.

Stratégiu podporujú aktéri z celého hodnotového reťazca od švédskeho ťažobného priemyslu po výrobcu batériových článkov Northvolt, výrobcovia vozidiel ako Volvo Cars, Volvo Group a Scania a distribútor elektriny Vattenfall, ako aj univerzity a environmentálne organizácie.

Táto stratégia obsahuje zoznam požiadaviek na národnú politiku v piatich oblastiach:

1. Udržateľné batérie pre energetický a dopravný systém bez fosílnych palív: Stimulovať dopyt po udržateľných batériách a ich používanie.

2. Udržateľná výroba batérií, nové odvetvie pre Švédsko: Vytvoriť podmienky pre rozvoj udržateľného hodnotového reťazca batérií vo Švédsku.

3. Zhodnocovanie a ťažba materiálov pre udržateľný priemysel batérií a cirkulárny obeh batérií: Vytvoriť podmienky, ktoré umožnia ťažobnému priemyslu a recyklačnému priemyslu prispievať udržateľne vyrobenými surovinami.

4. Rozvoj schopností pre nabitú budúcnosť: Investovať do výskumu, inovácií a vzdelávania pre rozvoj zručností.

5. Spolupráca a dialóg pre rast a export: Implementovať a sledovať akčné návrhy prostredníctvom širokej spolupráce v celom hodnotovom reťazci batérií

Kenneth Johansson, generálny riaditeľ spoločnosti EIT InnoEnergy Scandinavia, dodal: „Švédsko je už dnes neoddeliteľnou súčasťou európskeho batériového ekosystému, ale v mnohých častiach hodnotového reťazca existuje priestor pre rozvoj, a tu môže byť stratégia dôležitým nástrojom. Sme ohromení záväzkom všetkých zúčastnených a tešíme sa, ako je možné príklad tejto práce na stratégii použiť ako vzor pre ďalšie európske krajiny, ktoré majú nasledovať. "

O spoločnosti EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy je popredným iniciátorom pre inovácie a podnikanie v oblasti udržateľnej energie v celej Európe i mimo nej.

EIT InnoEnergy poskytla investície a služby s pridanou hodnotou asi 380 začínajúcim podnikom zameraným na udržateľnú energiu, z toho viac ako 30 má už výrobky v skladoch, vrátane vlajkových hráčov ako je spoločnosť Northvolt, ktorá je vertikálne integrovaným výrobcom udržateľných batérií, a spoločnosti Skeleton Technologies, globálneho lídra v oblasti ultrakondenzátorov, ktorá hrá kľúčovú rolu v rámci popredných výrobcov OEM.

Po splnení mandátu Európskej komisie vedie spoločnosť EIT InnoEnergy v roku 2017 priemyselný prúd Európskej aliancie batérií, čo je iniciatíva Európskej komisie zameraná na vybudovanie silného a konkurencieschopného európskeho odvetvia batérií.

Spoločnosť EIT InnoEnergy bola založená v roku 2010, investovala 560 miliónov EUR do inovácií v oblasti udržateľnej energie a podporuje ju Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT).

https://innoenergy.com/ 

Kontakt:

Megain Buchan

megain.buchan@aspectusgroup.com

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring