OTS: Nehnuteľnosti v Alpách - splnený sen Slovákov aj obľúbená forma investície

TASR, 6. novembra 2017 10:00

Bratislava 6. novembra (TASR-OTS) - Slováci čoraz viac vyhľadávajú zahraničné nehnuteľnosti predovšetkým na horách a pri mori. Plnia si tým svoje sny - ukazuje to fakt, že väčšina z nich ich kupuje tiež pre vlastné, aj keď len čiastočné užívanie a tiež ako investíciu.

Ceny nehnuteľností na Slovensku neustále rastú. V druhom štvrťroku tohto roka sa medziročne zvýšili dokonca o 7 %. Priemer za celú Európsku úniu je pritom iba 4,5 %. Investovať do nehnuteľnosti v tuzemsku sa tak už príliš nevypláca. Ceny sú vysoké a nájmy stagnujú, takže aj pri nižších sadzbách hypoték je návratnosť investícií nízka. Príjmy z krátkodobých prenájmov sú síce výrazne vyššie, sú ale spojené s náročnejšou správou nehnuteľnosti.

Preto je pre záujemcov o investície do nehnuteľností zaujímavý nákup v zahraničí, kde sú možnosti výhodného prenájmu oveľa vyššie.

Najviac sa Slováci zaujímajú o nehnuteľnosti v Rakúsku (až 52 % v roku 2016). Medzi ďalšie populárne destinácie patrí Chorvátsko, Španielsko alebo Taliansko. Záujem o Rakúsko pritom za posledné dva roky vzrástol takmer o tretinu. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti Rellox, ktorá je expertom na predaj zahraničných nehnuteľností.

Prečo práve Rakúsko?

-Rakúsky realitný trh patrí k najstabilnejším v Európe. Ceny rezidenčných nehnuteľností zaznamenali mierny rast aj v čase realitnej krízy koncom minulej dekády. Najmä nehnuteľnosti v Alpách sa vyznačujú cenovou stabilitou, čo je dané obmedzenou možnosťou novej výstavby a vysokým dopytom zo strany domácich a zahraničných investorov.

-Majitelia a prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk v Rakúsku sa navyše snažia výrazne investovať do výstavby a modernizácie infraštruktúry. Lyžiarske areály sa rozširujú a prepájajú. Tieto rozšírenia budú mať tiež vplyv na rast hodnoty nehnuteľností v spádovej oblasti.

-Vynikajúca dopravná dostupnosť.

-Ideálne podmienky pre celoročné športové vyžitie a špičková kvalita služieb.

-Nehnuteľnosť môže vo väčšine oblastí Rakúska kúpiť fyzická alebo právnická osoba z EÚ priamo, bez nutnosti zakladať v Rakúsku právnickú osobu.

65 % slovenských záujemcov o investíciu do realít v rakúskych Alpách hľadá rezidenčné nehnuteľnosti ku komerčnému prenájmu, 27 % so stanoveným užívaním voľnočasovým. Iba 8 % hľadá výlučne investičné objekty - hotely, penzióny, apartmánové domy.

Komerčný prenájom znamená, že nehnuteľnosť je určená na predaj do osobného vlastníctva, ale majiteľ nehnuteľnosti je povinný túto nehnuteľnosť ďalej komerčne prenajímať. Vlastné užívanie nehnuteľnosti je možné, ale ďalší prenájom musí prevažovať. Pre slovenských investorov, ktorí nehnuteľnosť v Alpách užívajú iba určitý čas v roku a po zvyšok roka je voľná, sa jedná o veľmi vhodnú variantu. U týchto nehnuteľností je ďalší prenájom zaistený profesionálnou agentúrou, takže majiteľom nevznikajú žiadne starosti.

Voľnočasové užívanie dáva majiteľovi možnosť užívať nehnuteľnosť celoročne, alebo príležitostne podľa vlastného záujmu, alebo ju aj ďalej prenajímať - ide o tzv. druhý domov. Bohužiaľ týchto nehnuteľností je na trhu veľmi málo a pri nových realitných projektoch sa jedná o veľmi vzácnu príležitosť.

O apartmány malo vlani záujem 64 % (to je o 14 % viac ako v roku 2015), samostatné domy alebo vily preferovalo 29 % kupujúcich. O investičné objekty (hotely, penzióny, apartmánové domy) prejavilo záujem len 4 % kupujúcich.

Slováci čoraz viac vyhľadávajú nehnuteľnosti, kde majú zaistený kompletný servis, čo je jednoduchšie u apartmánov, než u samostatných domov.

A aký je slovenský investor, ktorý túži po vlastnom bývaní v zahraničí?

Najväčší podiel (87 %) tvoria podnikatelia, iba 10 % zamestnanci. Špecifický je aj ich vek. "Zaujímavé je, že naši klienti sú relatívne mladí. Najviac z nich (51 %) je vo veku 30 - 50 rokov. Pritom 90 % - z nich kupuje nehnuteľnosť za vlastné," dodáva Peter Forgács, sales manager spoločnosti Rellox.

Viac ako polovica (celkom 57 %) ľudí hľadala nehnuteľnosti v cenovej kategórii od 251 do 500 tisíc eur. Popularita tejto cenovej kategórie navyše od roku 2015 vzrástla o 19 %. "Posun do vyššej strednej cenovej kategórie môžeme vysvetliť tým, že v nej je asi najširšia ponuka nehnuteľností k čiastočnému užívaniu a ďalšiemu prenájmu," dodáva Forgács.

Vo vyššej cenovej kategórii 501 - 1 mil eur hľadalo nehnuteľnosť 11 %, a nad 1 mil eur 5% záujemcov.

V nižšej cenovej kategórii 100 - 251 tisíc euro hľadalo nehnuteľnosť 24 %, a do 100 tisíc eur iba 3 % záujemcov. Štatistiky pre túto správu vznikli na vzorke 235 klientov za rok 2016).

O spoločnosti Rellox:

Spoločnosť Rellox je najväčším predajcom zahraničných realít s pôsobnosťou v regióne strednej a východnej Európy.

Ako prvá špecializovaná realitná firma ponúka už od roku 2004 nehnuteľnosti v krajinách ako Rakúsko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Chorvátsko a ďalšie. Firma úspešne realizovala už stovky prípadov nákupu a predaja nehnuteľností v zahraničí. Exkluzívne zastupuje veľkých medzinárodných ale aj menších lokálnych developerov a klientom tak ponúka veľký výber kvalitných nehnuteľností v top lokalitách pri mori, v Alpách, u golfu či v zahraničných metropolách.

Kontakt:

Jan Rejcha

jan.rejcha@rellox.com

Tel: +420 736 671 652

Olga Muchová

olga.muchova@rellox.com

Tel: +420 733 532 291

Peter Forgács

peter.forgacs@rellox.com

Tel: +421 949 880 075

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring