OTS: NAPS Ekumenický koncert podporí dialóg a toleranciu už štrnásty raz

TASR, 11. septembra 2018 11:41

Bratislava 11. septembra (TASR-OTS) - Ekumenický koncert, ktorý sa tradične koná pod záštitou hierarchov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku, sa v tomto roku uskutoční v historickej budove SND v Bratislave v nedeľu 16. septembra 2018. Koncert bude už piaty rok po sebe vyvrcholením letnej kultúrnej sezóny v Bratislave. Verejnosť si ešte stále môže rezervovať vstupenky na toto podujatie prostredníctvom internetovej stránky www.ekumenickykoncert.sk

„Náš ekumenický koncert nechce byť len obyčajným večerom peknej hudby. Snaží sa byť posolstvom. Svetielkom, ktoré v dnešnom, mnohokrát tmavom svete, zasvieti na cestu hľadania jednoty, tak ako si to želal náš Pán. V pozadí hľadania tejto jednoty stojí duch vzájomnej úcty a úprimného priateľstva medzi predstaviteľmi viacerých kresťanských tradícií a židmi, teda našimi staršími bratmi vo viere. Som úprimne vďačný, že toto podujatie si našlo svoje dôstojné postavenie medzi inými kultúrno-spoločenskými aktivitami aj v našom hlavnom meste, ako i za to, že už deväť rokov sa dialóg a tolerancia ako odkaz koncertu šíria do slovenských rodín aj prostredníctvom vysielania koncertu v televízii,“ uviedol pre médiá zakladateľ Inštitútu NAPS - Naše Aktivity Pre Slovensko, Peter Solej. Na ekumenickom koncerte usporadúvanom Inštitútom NAPS doteraz vystúpili umelci z desiatich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority. Na piaty ročník podujatia poslal svoj telegram vtedajší pápež Benedikt XVI., v roku 2012 bol koncert konaný v období predsedníctva Cyperskej republiky v Rade EÚ a zúčastnil sa ho aj legát jordánskeho princa. Deviaty ročník bol zase oficiálnym podujatím košického Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. Pred dvoma rokmi sa podujatie konalo pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska, Jánoša Ádera a Andreja Kisku. Uplynulý rok bol koncert venovaný pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča, ktorý bol aj čestným členom Inštitútu NAPS. Podujatia sa v októbri 2017 v novej budove SND zúčastnil aj najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu, kardinál Kurt Koch a svojho osobného legáta naň vymenoval i líder pravoslávnych veriacich na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský.

Inštitút NAPS vznikol pred štrnástimi rokmi. Svoju činnosť realizuje aj v oblasti vzdelávania a kultúry. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili aj v Medzilaborciach, Prešove, Košiciach či Banskej Bystrici. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa'a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu. Čestným členom NAPS je aj slovenský exprezident Rudolf Schuster.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring