OTS: Moldavsko premieňa svoje vína na zlato a stáva sa najviac ocenenou výcho...

TASR, 15. apríla 2020 17:58

Moldavsko premieňa svoje vína na zlato a stáva sa najviac ocenenou východoeurópskou krajinou na medzinárodnej súťaži vín Mundus Vini

CHISINAU, Moldavsko, 14. apríla 2020 /PRNewswire/ (TASR-OTS)-- Moldavské víno zdvojnásobilo počet medailí v porovnaní s rokom 2019 na prestížnej jarnej ochutnávke Mundus Vini 2020 v nemeckom Mníchove, pričom si odnieslo 72 ocenení vrátane 35 zlatých a dvoch veľkých zlatých.

Moldavská republika bola nielen nepopierateľným lídrom spomedzi východoeurópskych vinárskych krajín, ale celkovo sa umiestnila na siedmom mieste v súťaži, do ktorej bolo zaradených 7 500 vín zo 45 krajín.

Moldavské vína nadchli aj riaditeľov súťaže, pričom Christian Wolf z Mundus Vini poznamenal, že na porotcov „opäť zapôsobilo víno z východnej Európy, najmä z Moldavska".

S vinárskou tradíciou, ktorá sa datuje do roku 5 000 p.n.l, je Moldavsko už dlho známe svojimi kvalitnými ročníkmi. Ale jeho vína si v poslednej dobe získavajú ešte viac ocenení vďaka kampani zameranej na prijatie západných štandardov.

Národný úrad pre vinič a víno, ktorý riadi vinársky sektor, viedol reformu s podporou medzinárodných rozvojových partnerov. V súčasnosti sú dve tretiny moldavských vinárstiev schopné vyrábať vína, ktoré spĺňajú európsky štandard pravosti známy ako Chránené zemepisné označenie (CHZO), čo znamená, že je možné zaručiť ich pôvod v konkrétnom regióne a kvalitu.

S väčším počtom moldavských vín, ktoré vyhovujú štandardu CHZO, získala krajina v globálnych súťažiach len v roku 2019 vyše 800 medailí - z toho 300 zlatých. To pomohlo v roku 2019 vyvolať nárast exportu moldavského vína o 9 percent. Vinárenský priemysel zaslal 157 miliónov litrov do viac ako 70 krajín.

Kľúčovým dôvodom jedinečnosti moldavských vín je, že 10 percent viníc tejto krajiny pestuje odrody pochádzajúce z Moldavska. Zahŕňajú Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Rara Neagra, Viorica, plus zmesi týchto odrôd s medzinárodnými odrodami. Z 20 vzoriek, ktoré sa prihlásili do súťaže Mundus Vini, boli vína Feteasca Neagra najväčším hitom pre porotcov a získali 16 medailí.

Moldavsko použilo označenie pravosti CHZO na vytvorenie svojich prvých troch vínnych ciest - trás, kde môžu znalci a turisti navštíviť vinárstva, ktoré vyrábajú rôzne druhy vín.

Trasy zahŕňajú preslávené vínne pivnice Cricova a Milestii Mici, ktoré Guinnessova kniha rekordov uvádza ako podzemné skladovacie priestory s najväčším počtom fliaš s vínom na svete. Slávny cestovný portál Lonely Planet ponúka okrem Cricovej a Milestii Mici aj množstvo ďalších jedinečných vínnych turistických lokalít v Moldavsku.

http://wineofmoldova.com/en/

Video - https://www.youtube.com/watch?v=rj93W_O1t9Q

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1143142/Mundus_Vini_Cristian_Wolf.jpg

Quote by Mundus Vini Tasting Director Cristian Wolf.

CONTACT: Irina BÎSTRIŢCHI , Deputy Director, The National Office of Vine and Wine, Tel./Fax: +373 22 105560, mob.: +37379733514 , ibistritchi@wineofmoldova.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring