OTS: Marek Jarotta sa v Galérii SPP predstaví výstavou O 5 12 2.0

TASR, 12. januára 2018 9:51

Bratislava 12. januára (TASR-OTS) - Od štvrtka 18. januára 2018 si môžete v Galérii SPP pozrieť tvorbu talentovaného slovenského výtvarníka Mareka Jarottu. Samostatná autorská výstava s názvom O 5 12 2.0 potrvá do 28. februára 2018.

Marek Jarotta, predstaviteľ najmladšej generácie slovenských výtvarníkov, odprezentuje sériu diel zo svojej aktuálnej maliarskej tvorby, ktorou nadväzuje na predošlé výstavy s titulom „2050„, prezentované v HotDock Gallery v Bratislave a Industrial Gallery v Ostrave, na ktorých spolupracoval s kurátorkou Mariannou Brinzovou.

Výstava O 5 12 2.0 predstavuje ďalší vývoj a posun v autorovej maliarskej tvorbe, ktorá vychádza z tematiky „nemiest„ (non-places), ako sú haly, nástupištia, stanice a podobne, avšak s vizuálne i formálne odlišným uchopením tejto témy. Z jeho vyľudnených „nemiest„ sa odrazu stávajú hybridne preplnené environmenty, kde sa cestujúci strácajú v časopriestore. Marek Jarotta vo svojich maľbách zobrazuje akýsi vizuálny smog a ozvenu prostredí, ktoré svedčia o presýtenosti, no zároveň fragmentárnosti súčasného sveta a jeho množstva podôb.

Slávnostná vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 18. januára 2018 o 18.00 h v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Výstava diel potrvá do 28. februára 2018.

O autorovi: Marek Jarotta (* 1988 Ružomberok) - Vyštudoval Ateliér maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave pod vedením Doc. Klaudie Kosziby. Jedným z jeho doterajších veľkých úspechov je druhé miesto v súťaži Maľba - Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov za rok 2013. V tejto súťaži sa v rokoch 2016 a 2017 opäť ocitol medzi finalistami. Autor má za sebou niekoľko samostatných a skupinových výstav na Slovensku aj v zahraničí. Samostatné výstavy, selektívne: „2050„: HotDock Gallery, Bratislava, 2016 a „2050„: Industrial Gallery, Ostrava, 2016; „Somewhere to Somewhere„: SODA gallery, Bratislava, 2014; „Čakanie„: Artotéka Gallery, Bratislava, 2015. Skupinové výstavy, selektívne: „Trumpomania„: SALOMON ARTS, New York, USA, 2017; „10 years of painting„: Gallerie d'Italia, Miláno, IT, 2016; „10 rokov maľby„: Stredoslovenská galéria a Bratislavský hrad, Banská Bystrica a Bratislava, 2015; „Affordable Art Fair„: Brusel, BE, 2013. Zúčastnil sa rezidenčného pobytu v Belgicku, workshopov a sympózií v Rakúsku a Maďarsku a mnohých ďalších projektov. Jeho diela boli vydražené v aukčnej spoločnosti White & Weiss v Bratislave. Autor žije a tvorí v Bratislave.

Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 150 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie patrili výstavy Anderle & Brunovský, Márie Bidelnicovej či Vojtecha Farkaša a Alexeja Vojtáška. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské nivy 44/c a je otvorená denne od pondelka do piatka od 11.00 do 18.00 h. Vstup je voľný.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na viac ako 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. Celkovo využíva spoľahlivé dodávky energií a ďalšie energetické služby SPP viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti SPP CNG, s.r.o., ktorá na Slovensku v súčasnosti prevádzkuje 9 verejných plniacich staníc, podporuje rozvoj využívania stlačeného zemného plynu (CNG) v doprave ako ekologickej alternatívy k tradičným palivám. Aktivity v oblasti spoločenskej zodpovednosti realizuje prostredníctvom EkoFondu, n.f. a Nadácie SPP. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Kontakt:

Ondrej Šebesta, hovorca SPP

tel.: +421 917 501 370

e-mail: press@spp.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

her

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring