OTS: Lyžiarska sezóna začala - pozor na rakúske svahy, a to najmä v nedeľu

TASR, 11. decembra 2018 15:30

Bratislava 11. decembra (TASR-OTS) - Milovníci zimných športov a zimy rozhodne nevynechajú možnosť postaviť sa aj túto sezónu na lyže. Mnohí Slováci cestujú do overenej destinácie, veľa lyžiarov si však každý rok vyberá nové miesto. Okrem zábavy a relaxu so sebou lyžovanie nanešťastie často prináša rôzne nehody a zranenia. Tak ako každú sezónu, bohužiaľ aj túto očakávame niekoľko desiatok hlásení o škodových udalostiach, ktoré budú súvisieť s lyžovačkami.

Pozor na rakúske svahy najmä v nedeľu

Podľa údajov Union poisťovne sa smola na päty lepí našim lyžiarom najmä v Rakúsku. V predchádzajúcej lyžiarskej sezóne sa na rakúskych svahoch stalo až 42 % všetkých úrazov. „Dokazuje to aj nehoda jedného nášho klienta, ktorý si práve na rakúskom svahu zlomil nohu. Transport vrtuľníkom a nemocničné ošetrenie by ho vyšli až na viac ako 5 000 eur. Vďaka uzatvorenému cestovnému poisteniu všetky náklady zaplatila Union poisťovňa,“ uviedol Maroš Pánik z Union poisťovne. Ďalšími rizikovými krajinami z pohľadu úrazov na zjazdovkách sú Francúzsko a Taliansko. V každej z nich sa stalo zhodne po 19 % všetkých lyžiarskych úrazov. Najčiernejším dňom na zjazdovkách je nedeľa reprezentovaná 17 %-ami všetkých úrazov na svahoch. Nasledujú pondelky, stredy a soboty, kedy sa stalo zhodne po 16 % všetkých úrazov. Najmenej úrazov sa stalo v utorky a piatky.

Najviac ohrozené sú kolená

Pokiaľ ide o najčastejšie úrazy na lyžiarskych svahoch, až v 41 %-tách išlo o zranenia kolien. Ďalšími najčastejšími úrazmi lyžiarov boli zranenia ramien (14 %), rúk (8 %), hlavy a členkov (po 6 %).

Nehôd na lyžiach pribúda aj u nás doma

Počty úrazov na slovenských zjazdovkách sa za posledné roky nevyvíjajú pozitívne. Podľa štatistík úrazovosti Horskej záchrannej služby nehôd na lyžiach stále pribúda. Kým pred dvomi rokmi zaevidovali 1 620 úrazov na lyžiach, o rok neskôr to bolo o takmer 300 viac a v uplynulej sezóne to bolo až 2 035 nehôd. „Počet úrazov na lyžiarskych svahoch každoročne stúpa. Najlepšou prevenciou je dodržiavanie pravidiel uvedených v Bielom kódexe a používanie zdravého rozumu. Najväčší deficit bezpečnosti je v rýchlej a bezohľadnej jazde lyžiarov. Už tradične sú v najväčšom počte zastúpené úrazy horných a dolných končatín, či už ide o zlomeniny alebo vykĺbenia. Pribúdajú však aj ťažké úrazy,“ povedal Jozef Richnavský z Horskej záchrannej služby. Ako ďalej dodal, nosenie lyžiarskej prilby sa udomácňuje už aj na slovenských zjazdovkách, čo je veľmi pozitívny trend.

Plánujete lyžovať v zahraničí?

Bez cestovného poistenia to radšej neriskujte, pretože európsky preukaz zdravotného poistenia vám nemusí stačiť. Neplatí totiž v súkromných zariadeniach, umožní ošetrenie len v zariadeniach financovaných z verejných zdrojov. Aj v nich si však musíte v prípade ošetrenia zaplatiť príslušnú spoluúčasť. Cestovné poistenie, ktoré zahŕňa aj zimné športy, si preto rozhodne pred zimnou dovolenkou zaobstarajte. Je lepšie investovať pred lyžovačkou pár eur ako platiť napríklad za ošetrenie zlomeniny stovky až tisíce eur. „Práve Union poisťovňa už viac ako 25 rokov prináša svojim klientom kvalitné cestovné poistenie. Každoročne inovujeme produkty cestovného poistenia, zvyšujeme limity a dopĺňame nové druhy poistení. Od roku 1992 sme uzavreli už viac ako 5 miliónov zmlúv pre cestovné poistenie a zaevidovali sme približne 200 tisíc poistných udalostí. V cestovnom poistení je preto Union priekopníkom a dovolím si povedať priam expertom,“ uviedol Michal Špaňár, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Union poisťovne.

Aj pri lyžovaní na Slovensku je dobré mať poistenie

V prípade, že idete na lyžovačku v rámci Slovenska, odporúčame si uzatvoriť poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby (HZS) v Union poisťovni, ktoré zahŕňa vyhľadávanie osoby v horskej oblasti (pátranie), vyslobodzovanie osoby, prepravu zachraňovanej osoby (vrátane leteckej prepravy), v najtragickejšom prípade prepravu (zvoz) telesných pozostatkov. Výška poistnej sumy je 20 000 eur. Poistenie je platné na území SR v horských oblastiach v územnej pôsobnosti HZS. Výška poistného začína od 0,56 eura na deň. „Ak sa klient chce vyhnúť neočakávaným nákladom, odporúčame, aby si pred cestou do zahraničia uzatvoril v rámci cestovného poistenia nielen poistenie liečebných nákladov v zahraničí a úrazové poistenie, ale aj poistenie všeobecnej zodpovednosti za škodu,“ povedala Marcela Kukučková, vedúca oddelenia vývoja produktov cestovného poistenia. Ako ďalej dodala, na základe skúseností si klienti uzatvárajú poistenie všeobecnej zodpovednosti za škodu, ktoré kryje škody, ktoré spôsobí poistený inej osobe na zdraví alebo živote maximálne do výšky 100 000 eur, alebo na majetku maximálne do výšky 35 000 eur. Z tohto poistenia sú hradené aj náklady spojené so zastupovaním poisteného advokátom alebo s pribratím súdneho znalca maximálne do výšky 2 000 eur a náklady kaucie, prípadne inej finančnej zábezpeky,a to maximálne do výšky 3 000 eur.

Na lyžovačke by ste si mali chrániť nielen zdravie, ale aj lyžiarsku výstroj. „Ak vám zmiznú lyže za niekoľko stoviek eur, určite vás to nepoteší, a okrem finančnej straty vám to môže pokaziť celú lyžovačku. Lyže v aute vám môže ochrániť poistenie batožiny v rámci cestovného alebo havarijného poistenia,“ doplnila Marcela Kukučková.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu