OTS: Gwerková a Vida v Galérii SPP

TASR, 10. septembra 2018 20:44

Bratislava 10. septembra (TASR-OTS) - Od štvrtka 13. septembra si môžete v Galérii SPP pozrieť najnovšiu tvorbu umeleckej dvojice Melita Gwerková a Marian Vida. Výstava s názvom Allegria potrvá do 23. októbra 2018.

Allegria z taliančiny znamená radosť, veselosť a presne v tomto duchu sa bude niesť celá výstava. Prezentované diela oslavujú radosť zo života, z farieb, z prírody či zo samotnej tvorby. „Zvláštnosťou tejto výstavy je špecifická práca s farbami, ktorej výsledkom je 3D efekt pre diváka. Obrazy vďaka tomu ožívajú a otvárajú možnosti hlbšieho a bohatšieho vizuálneho zážitku,“ dodala kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková.

V tvorbe Mariana Vidu cítiť mužský princíp, dynamiku a prepracovanú kompozíciu. Jeho diela sa pohybujú medzi abstraktným a reálnym. Častokrát tieto dva svety spája takmer neviditeľnou hranicou, ktorú divák spozoruje až pri detailnejšom nazeraní. Výsledkom jeho tvorby je vizuálna definícia príbehu, niekedy jednoduchého, inokedy mnohoznačného.

Obrazy Melity Gwerkovej sú naopak plné krehkej poetiky a imaginácie. Autorka rada experimentuje so štruktúrami, ktoré spolu s kultivovanou farebnosťou vytvárajú harmonický celok plný filigránskych detailov. Vďaka svojmu introvertnému založeniu je schopná do diel priamo vložiť emócie a pocity, ktoré následne pozitívnym vyžarovaním vplývajú na diváka.

Obaja autori za svoje originálne techniky získali viacero zahraničných ocenení. Ich najnovšia tvorba prechádza od abstraktných tém po kľudné, až meditatívne obrazy inšpirované prírodou. Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 13. septembra o 18.00 h v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave.

O autoroch:

Melita Gwerková je absolventka umelecko-priemyselnej školy v odbore dizajn a Vedy o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Členka talianskeho združenia umelcov domu Danteho Alighieriho vo Florencii. Jej obrazy sú v galériách a v súkromných zbierkach v mnohých európskych krajinách, ale i v USA. Melita Gwerková je prvou slovenskou výtvarníčkou, ktorá bola ocenená bronzovou medailou talianskeho parlamentu (2011). Cenu získala za svoju špeciálnu techniku nazvanú „extender media“. Žije a tvorí so svojím manželom Marianom Vidom v Bratislave.

Marian Vida sa umeniu profesionálne venuje už viac ako 40 rokov a v súčasnosti patrí medzi vyhľadávaných slovenských autorov. Člen Slovenskej výtvarnej únie a talianskeho združenia umelcov domu Danteho Alighieriho. Má za sebou desiatky autorských výstav doma i v zahraničí. Jeho diela sú súčasťou zbierky Stálej misie SR pri OSN v New Yorku. Tvorba Mariana Vidu má množstvo obdivovateľov a okruh zberateľov jeho diel sa neustále rozrastá aj za hranicami Slovenska či Európy. Autor je laureátom viacerých zahraničných cien. Venuje sa maľbe, najmä olejomaľbe, prípadne kombinácii výtvarných techník.

Kontakt: e-mail: press@spp.sk Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 150 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie patrili výstavy Anderle & Brunovský, Vojtecha Farkaša a Alexeja Vojtáška či Kataríny Alexyovej-Fígerovej. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské nivy 44/c a je otvorená denne od pondelka do piatka od 11.00 do 18.00 h. Vstup je voľný.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring