OTS: CGTN: Úloha čínskej armády pri domácej humanitárnej pomoci a riešení...

TASR, 25. augusta 2020 15:19

CGTN: Úloha čínskej armády pri domácej humanitárnej pomoci a riešení následkov prírodných katastrof

Peking 25. augusta (TASR/OTS/PRNewswire) - Humanitárna pomoc a riešenie následkov domácich prírodných katastrof patrí medzi čoraz dôležitejšie misie čínskych ozbrojených síl.

Na začiatku tohto roka sa vojenskí zdravotníci zapojili do boja s koronavírusom. V júni, keď v regiónoch južnej Číny začalo obdobie dažďov, boli armádne sily v prvej línii boja proti prírodným katastrofám, evakuovali civilistov, budovali protipovodňové zábrany na brehoch a odstraňovali následky prírodných katastrof.

V júli ministerstvo vodných zdrojov zdvihlo stupeň protipovodňovej aktivity v celej krajine na úroveň II, čo je druhý najvyšší stupeň.

V priebehu posledných dvoch mesiacov Čínska ľudová oslobodzovacia armáda a Ozbrojené zložky ľudových milícií vyslali viac ako 1,2 milióna vojakov na záchranné misie v rámci boja proti povodniam v 17 provinciách a regiónoch. Títo vojaci pomohli evakuovať viac ako 170 tisíc ľudí a vybudovali protipovodňové zábrany na brehoch vodných tokov v dĺžke viac ako 900 kilometrov.

"Ľudová oslobodzovacia armáda by mala byť vždy súčasťou života obyčajných ľudí, pracovať v ich záujme, udržiavať s ľuďmi tesné väzby a zdieľať s nimi dobré aj zlé časy," povedal čínsky prezident Si Ťin-pching 1. augusta 2017 v prejave na vojenskej prehliadke, pri príležitosti 90. výročia založenia Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády.  

"Ľudová armáda musí byť všade tam, kde sú nepriatelia a kde hrozí nebezpečenstvo," povedal.

V rámci podrobnej kontroly prebiehajúcich záchranných opatrení po povodniach v provincii An-chuej v strednej Číne, prezident Si Ťin-pching ocenil "výrazný pokrok", ktorého sa podarilo armádnym silám pri riešení následkov povodní dosiahnuť.

Čínsky prezident, ktorý je tiež generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny a predsedom Ústrednej vojenskej komisie, vo svojom prejave k armádnym dôstojníkom povedal, že armádne sily hrajú dôležitú úlohu v boji proti povodniam, kedy v tých najkritickejších časoch fungujú ako výsadkové komando.

Prezident Si Ťin-pching vyzval na pokračovanie záchranných operácií a tiež k pomoci pri obnove krajiny po povodniach.

"Musíme chrániť bezpečnosť obyvateľov, a to ako fyzicky, tak finančne," povedal prezident Si Ťin-pching. Čínu postihujú prírodné katastrofy, ako sú zemetrasenia, povodne alebo záplavy veľmi často.

Pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga došlo k posilneniu netradičných funkcií armády, vrátane poskytovania humanitárnej pomoci a riešení následkov prírodných katastrof, čo prispelo k zlepšeniu dôvery čínskeho ľudu vo svoju armádu.

Informácie o pomoci vojakov pri povodniach, zverejnené na sociálnej sieti Sina Weibo (čínska sociálna sieť podobná Twitteri) sú spojené s veľkou obľubou a podporou čínskych občanov. Rovnako tak videá zobrazujúce miestnych občanov, darujúcich potraviny vojakom, ktorí práve skončili svoju misiu v provinciách An-chuej a Ťiang-si sú hojne zdieľané na sociálnych sieťach. Video - https://www.youtube.com/watch?v=_bRf-VA0VuE    

KONTAKT: Jiang Simin, jiang.simin@cgtn.com, +86 18826553286

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring