OTS: CGTN: Spolupráca sa neodkladá: Čína a CEEC sa pripravujú na vakcíny...

TASR, 11. februára 2021 17:06

CGTN: Spolupráca sa neodkladá: Čína a CEEC sa pripravujú na vakcíny, obchod a ďalšie aktivity

Peking 11. februára, 2021 (TASR/OTS/PRNewswire) -- Deviaty samit medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy (CEEC), ktorý sa pôvodne mal konať v prvej polovici roku 2020, sa kvôli prepuknutiu epidémie COVID-19 odložil, spolupráca medzi oboma stranami sa však nezastavila.

Po tom, čo celkový objem obchodu medzi týmito dvoma stranami dosiahol v roku 2020 103,45 miliardy dolárov, Čína a krajiny CEEC zdôraznili na utorňajšom samite, ktorý sa uskutočnil prostredníctvom videohovoru, ďalšiu spoluprácu vo viacerých oblastiach, ako sú vakcíny, obchod a zelená ekonomika.

Aké sú spoločné ciele?

Globálna spolupráca v oblasti vakcín na COVID-19 je horúcou témou v medzinárodnom spoločenstve a v tejto oblasti nebude chýbať ani mechanizmus medzi Čínou a CEEC.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo svojom hlavnom prejave na samite uviedol, že sa bude vyvíjať spoločné úsilie v oblasti lekárskej a zdravotnej starostlivosti, zdieľanie skúseností a premeny vakcín COVID-19 na globálne verejné statky.

Srbsko zatiaľ získalo 1 milión dávok vakcíny od čínskej spoločnosti a medzi Maďarskom a čínskymi vakcínovými spoločnosťami stále pokračuje spolupráca, uviedol Si a dodal, že Čína bude v prípade potreby aktívne zvažovať takúto spoluprácu s ostatnými krajinami strednej a východnej Európy.

Od prepuknutia pandémie COVID-19 sa Si angažuje v intenzívnej "cloudovej diplomacii", vrátane účasti na virtuálnych stretnutiach alebo ich vedenia a telefonovania so zahraničnými vodcami a vedúcimi medzinárodných organizácií, aby mohla Čina prispievať do výskumu, vývoja a distribúcie vakcín na COVID-19.

Obchodná spolupráca bude naďalej vnášať silný impulz do oživenia a rastu globálneho hospodárstva.

Čína má v úmysle importovať v nasledujúcich piatich rokoch tovar za viac ako 170 miliárd dolárov z krajín strednej a východnej Európy a bude sa usilovať o zdvojnásobenie poľnohospodárskeho vývozu a zvýšenie obojsmerného obchodu s poľnohospodárskymi výrobkami v nasledujúcich piatich rokoch o 50 percent, povedal prezident Si.

Čínsky prezident zdôraznil aj zosúladenie medziregionálnej spolupráce so spoluprácou v oblasti Hodvábnej cesty a zlepšenie úlohy čínsko-európskych nákladných vlakov v hospodárskom rozvoji.

V súčasnosti všetkých 17 členov CEEC v rámci spolupráce podpísalo dokumenty o spolupráci s Čínou o spoločnom budovaní Hodvábnej cesty.

Medzitým počet nákladných vlakov vypravených z Činy do Európy v roku 2020 dosiahol rekordných 12 400, ktorých kľúčovými cieľmi boli Poľsko, Maďarsko a Česká republika. Na európsky kontinent, ktorý bol pandémiou jedným z najviac postihnutých miest, prevážali najmä osobné ochranné prostriedky.

88 dokumentmi o spolupráci, ktoré sa podpísali počas utorňajšieho samitu, sa zdôraznil aj ďalší pokrok v sektoroch, ako je zelená ekonomika, digitálna ekonomika, kultúra a medziľudské výmeny.

Ako ciele dosiahnuť?

Je samozrejmé, že vyššie uvedené úlohy nie sú ľahké, najmä v období po pandémii, keď počet globálnych prípadov COVID-19 už prekonal 100 miliónov a ich počet stále stúpa a nové kmene koronavírusu sa divoko šíria.

Na utorňajšom samite Čína zdôraznila trvalú dynamiku spolupráce s krajinami strednej a východnej Európy pri riešení týchto problémov.

Prezident Si zdôraznil, že otvorenosť a inkluzívnosť sú kľúčom k trvalej vitalite a uviedol, že Čína a CEEC vyvinuli niektoré princípy, ktoré odrážajú jeho charakteristické črty a sú akceptované všetkými stranami.

Rozhodovanie prostredníctvom konzultácií, prinášanie výhod všetkým spolupracujúcim partnerom, uskutočňovanie spoločného rozvoja prostredníctvom otvorenosti a inkluzívnosti a dosiahnutie väčšieho rastu pomocou inovácií sú podľa prezidenta Si dôležité.

Výzvy a príležitosti idú často ruka v ruke, keď dôjde ku kríze.

Mechanizmus spolupráce medzi Čínou a krajinami CEEC sa zrodil v roku 2012 na pozadí európskej dlhovej krízy a dnes, po výraznom poklese svetovej ekonomiky v roku 2020, sa pozornosť a očakávania znova upínajú na Čínu a krajiny strednej a východnej Európy.

Pôvodný článok: https://news.cgtn.com/news/2021-02-09/Cooperation-not-postponed-China-CEEC-gear-up-for-vaccines-trade-XK2S63XmeI/index.html

Video - https://www.youtube.com/watch?v=ICJveHvv0zo

Mediálny kontakt: Jiang Simin, jiang.simin@cgtn.com, +86 188-2655-3286

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring