OTS: CGTN: Šanghajská mestská časť Pchu-tung bude priekopníkom v novej fáze...

TASR, 16. novembra 2020 15:00

Šanghajská mestská časť Pchu-tung bude priekopníkom v novej fáze čínskeho reformného úsilia

PEKING 16. novembra (TASR/OTS/PRNewswire) - Po 30 rokoch rozvoja a otvárania sa okolitému svetu boli šanghajskej mestskej časti Pchu-tung vo východnej Číne zverené ďalšie dve nové úlohy v rozvoji celej krajiny pre nasledujúce tri desaťročia.

Táto mestská časť by sa mala stať priekopníkom v ďalšom otváraní sa svetu, zvyšovaní životnej úrovne a budovaní moderného socialistického štátu, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí v Šanghaji, pri príležitosti 30. výročia začatia projektu rozvoja a otvárania sa mestskej časti Pchu-tung.

Prezident Si, ktorý je tiež generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, povedal, že Čína sa vydáva na novú cestu, ktorej cieľom je vybudovať modernú socialistickú spoločnosť do polovice tohto storočia, a že mestská časť Pchu-tung bude plniť dôležité úlohy, ktoré tento proces uľahčia.

Prezident ďalej povedal, že v rámci čínskych reforiem a modernizácie táto mestská časť "ponesie najväčšiu záťaž" a bude sa musieť "vyrovnať s tými najťažšími úlohami."

Prečítajte si viac: 

Ako prezident Si Ťin-pching hodnotí rozvoj a otvorenosť mestskej časti Pchu-tung: https://news.cgtn.com/news/2020-10-30/Officials-outline-China-s-development-roadmap-at-new-stage-V0qHUKueT6/index.html 

Čína predstavila plán, vďaka ktorému sa chce stať celosvetovou jednotkou v inováciách: https://news.cgtn.com/news/2020-11-04/China-unveils-blueprint-to-become-global-leader-in-innovation-V8ymvHioog/index.html

Motor inovácie

Štvrtkové stretnutie sa uskutočnilo dva týždne po ukončení piateho plenárneho zasadnutia 19. Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, na ktorom vedúci čínski predstavitelia načrtli ďalšiu rozvojovú stratégiu krajiny na nasledujúcich 15 rokov.

Podľa návrhu vedúcich predstaviteľov Strany, ktoré boli zverejnené v 14. päťročnom pláne pre hospodársky a spoločenský rozvoj Číny v rokoch 2021 - 2025 a v ktorom boli stanovené aj dlhodobé ciele až do roku 2035, sa Čína aj naďalej zameria na inovácie a sebestačnosť vo vede a technológiách, pričom tieto oblasti sa majú stať základom národného rozvoja a krajina sa chce stať globálnym lídrom na poli inovácií.

V tomto kontexte vyzval prezident Si Ťin-pching k posilneniu úlohy mestskej časti Pchu-tung, ktorá sa má stať motorom inovácie a pomáhať pri vývoji prelomových a kľúčových technológií. Táto mestská časť by sa mala podieľať na vývoji inovatívnych technológií v kľúčových priemyselných oblastiach a dodávať špičkové výrobky, služby a technológie v oblasti biomedicíny, umelej inteligencie a integrovaných obvodov, povedal prezident.

Mestská časť Pchu-tung by mala posilniť dominantnú úlohu, ktorú miestne firmy zohrávajú v technologickej inovácii a užšie spolupracovať s ostatnými významnými hráčmi v regióne, ktorý tvorí delta rieky Jang-c'-ťiang, povedal prezident a vyzval na predstavenie ďalších špičkových výrobkov ak ďalšiemu prelomovému rozvoju kľúčových komponentov.

Prezident tiež vyzval mestskú časť Pchu-tung na to, aby začala reformy kľúčových oblastí a vytvorila trhovo zamerané internacionalizované podnikateľské prostredie.

Celá táto oblasť by sa mala stále viac otvárať svetu a zmeniť svoje predpisy, pravidlá a normy s cieľom posilniť svoju konkurencieschopnosť a medzinárodnú spoluprácu, povedal prezident. Nový pilotný projekt zóny voľného obchodu v čínskom Šanghaji, kde vzniká nové mesto Lingang (Lin-kang), ktorý sa začal v minulom roku, by mal vyvinúť viac úsilia na to, aby sa podarilo dosiahnuť prelomové inovácie a zvýšila sa odolnosť ekonomiky voči otrasom, povedal prezident Si Ťin-pching.

Rola v alokácii globálnych zdrojov 

Tento prejav prezidenta Si Ťin-pchinga bol už druhým prejavom za posledný mesiac, ktorý sa týkal hlavných medzníkov, ktoré Čína dosiahla na poli reforiem a ďalšieho otvárania sa svetu. V polovici októbra prezident Si Ťin-pching navštívil mesto Šen-čen, v juhočínskej provincii Kuang-tung, aby sa zúčastnil akcie pri príležitosti osláv 40. výročia vzniku zvláštnej hospodárskej oblasti okolo mesta Šen-čen a vyzval zástupcov mesta k prehĺbeniu reforiem a urýchleniu ďalšieho otvárania sa svetu na všetkých frontoch. Mestá Šen-čen a Šanghaj v posledných desaťročiach predstavujú vzorové ukážky čínskych reforiem. V oboch mestách sa nachádzajú jediné dva burzové trhy na území pevninskej Číny, a hrajú tak zásadnú a nezastupiteľnú úlohu v alokácii zdrojov pre celú čínsku ekonomiku, ktorá je druhá najväčšia na svete.

Spolu s tým ako sa Čína snaží podporovať ďalší rozvoj domácej ekonomiky a usiluje o vzájomnú spoluprácu so zahraničnými trhmi, budú mesta Šen-čen a Šanghaj hrať do budúcnosti ešte dôležitejšiu úlohu. Prezident Si Ťin-pching vyzval k ďalšiemu rozvoju mestskej časti Pchu-tung a k posilneniu jej úlohy pri globálnej alokácii zdrojov tak, aby táto oblasť napomáhala aj ďalšiemu rozvoju v okolí. Oblasť Pchu-tung by mala naďalej posilňovať spoluprácu medzi domácim a zahraničným trhom a posilniť svoj vplyv vo všetkých smeroch, vrátane financovania, informačných technológií, vyhľadávania talentov a podpory vývoja a výroby nových produktov, povedal prezident.

Oblasť Pchu-tung by sa mala stať strategickým miestom, kde sa budú spájať domáce a zahraničné trhy, povedal prezident. Táto oblasť by tiež mala zohrávať zásadnú úlohu v ďalšom rozvoji regiónu, ktorý tvorí delta rieky Jang-c'-ťiang, dodal prezident Si Ťin-pching. Prezident tiež vyzval vedúcich predstaviteľov oblasti Pchu-tung k založeniu medzinárodnej platformy pre finančné obchodovanie a na to, aby sa z tejto oblasti stal dôležitý globálny uzol pre rozvoj priemyslu a ekonomiky. 

Okrem toho vyzval prezident Si Ťin-pching k modernizácii celej tejto oblasti a vybudovaniu krásnych bytových projektov, kde ľudia a príroda budú môcť spoločne fungovať vo vzájomnej harmónii. 18. apríla 1990 Čína oznámila rozvojové plány v oblasti Pchu-tung, ktorá patrila medzi menej vyspelé mestské časti Šanghaja, východne od rieky Chuang-pchu-ťiang.

Za posledných 30 rokov vzrástol hrubý domáci produkt oblasti Pchu-tung viac ako 210 krát. Dnes sa táto mestská časť podieľa takmer jednou tretinou na hrubom domácom produkte celého mesta Šanghaj. Sídli tu viac ako 1000 finančných inštitúcií, viac ako 300 regionálnych centrál nadnárodných spoločností a viac ako 240 centier výskumu a vývoja, ktoré sú financované zo zahraničných investícií. Video - https://www.youtube.com/watch?v=dmE9AKcjnQc

KONTAKT: Simin Jiang, jiang.simin@cgtn.com, +86-18826553286

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring