OTS: CGTN: Ekonomický pás okolo rieky Jang-c'-ťiang podporí vysoko kvalitný...

TASR, 18. novembra 2020 17:16

CGTN: Ekonomický pás okolo rieky Jang-c'-ťiang podporí vysoko kvalitný rozvoj Číny

Peking 18. novembra (TASR-OTS)(PRNewswire) - Odhalením koncepcie rozvoja Číny v nasledujúcich 15 rokoch sa rôzne regióny pripravujú na svoje nové úlohy na novej ceste k modernizácii krajiny.

Provinciám a obciam pozdĺž rieky Jang-c'-ťiang - najdlhšej čínskej rieky - boli pridelené dôležité úlohy na podporu inovačného zeleného rozvojového režimu pre druhú najväčšiu ekonomiku sveta.

Návrh ústredného výboru Komunistickej strany Číny (CPC) na formulovanie 14. päťročného plánu (2021 - 2025) pre národný hospodársky a sociálny rozvoj a dlhodobých cieľov do roku 2035 - vyzýva na úsilie na podporu rozvoja ekonomického pásu okolo rieky Jang-c'-ťiang a integráciu delty rieky Jang-c'-ťiang a vytvorenie inovačných platforiem a nových pólov rastu v regiónoch.

Úlohy ekonomického pásu okolo rieky Jang-c'-ťiang a delty rieky Jang-c'-ťiang v celkovom rozvoji krajiny sú medzi prioritami programu prebiehajúcich návštev čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Šanghaji a provincii Ťiang-su.

Je to jeho prvá domáca inšpekčná cesta po piatom plenárnom zasadnutí 19. ústredného výboru KSČ, na ktorom bol návrh prijatý.

Pôvodný článok si môžete prečítať tu: https://news.cgtn.com/news/2020-11-13/Chinese-President-Xi-Jinping-inspects-Yangzhou-in-east-China-s-Jiangsu-VoksaXWCjK/index.html

Priekopník v oblasti novej reformy 

Prezident Si, ktorý je tiež generálnym tajomníkom ústredného výboru CPC, sa vo štvrtok ráno zúčastnil veľkého zhromaždenia v Šanghaji pri príležitosti 30. výročia vývoja a otvorenia oblasti P, čím povzbudil okres k „najväčšiemu zaťaženiu" a „rozlúsknutiu najtvrdšieho orieška" v reforme a modernizácii Číny.

Oblasť Pchu-tung, ktorá sa nachádza východne od rieky Chuang-pchu v Šanghaji, by sa mala usilovať o to, aby sa stala priekopníkom reformy a otvárania sa na vyššej úrovni a predvojom úplného budovania modernej socialistickej krajiny, uviedol vo svojom prejave. Zdôraznil, že táto oblasť by mala posilniť svoju úlohu hnacej sily inovácií a dosiahnuť prielom v kľúčových a základných technológiách.

Na druhej strane by sa malo vyvinúť úsilie na zlepšenie schopností oblasti Pchu-tung pri prideľovaní globálnych zdrojov tak, aby lepšie slúžilo zavedeniu nového modelu rozvoja, dodal.

Čína sa zaväzuje, že bude podporovať nový vývojový model, ktorý bude brať ohľad na domáci trh, pričom sa bude môcť vzájomne podporovať domáci a zahraničný trh. Si vyzval oblasť Pchu-tung, aby sa stala centrom domáceho trhu a strategickým prepojením domáceho a zahraničného trhu.

Táto oblasť by podľa neho mala hrať vedúcu úlohu v integrovanom rozvoji regiónu okolo delty rieky Jang-c'-ťiang.

Ochrana životného prostredia, podnikanie 

Vo štvrtok popoludní prezident Si navštívil mesto Nantong v susednej provincii Ťiang-su. Najskôr sa vydal do okresu Binjiang, ktorý sa nachádza pri rieke v meste Nantongu, kde kontroloval miestne úsilie o zlepšenie celkového životného prostredia pozdĺž pobrežia rieky Jang-c'-ťiang, ako aj presadzovanie politík v oblasti zákazu rybolovu.

Okres Binjiang, ohraničený horami pozdĺž rieky Jang-c'-ťiang, je považovaný za „zelený koridor" mesta Nantong. Je to významný zdroj vody pre miestnu výstavbu. Od roku 2016 sa realizovalo niekoľko projektov na obnovu jeho ekosystému.

Prezident Si, spomínajúc svoju cestu do tejto oblasti v roku 1978, privítal veľké zlepšenie životného prostredia počas týchto rokov.

„Takýto šťastný život si budujete vlastnými rukami a vybudovali ste ho všetci spolu," uviedol.

Prezident Si potom išiel do múzea Nantong, kde sledoval exponáty predstavujúce Zhanga Jiana, čínskeho priemyselníka a pedagóga žijúceho na prelome 19. a 20. storočia.

Múzeum, ktoré založil Zhang v roku 1905, je prvým verejným múzeom založeným Číňanmi.

Prezident Si sa dozvedel o Zhangových činoch v rozvoji čínskeho domáceho priemyslu, vzdelávania a verejných sociálnych vecí. Pri zakladaní priemyselných odvetví Zhang tiež aktívne začal so vzdelávacími a verejnoprospešnými podnikmi, ktoré boli prospešné pre dedinčanov a mali ďalekosiahly vplyv.

Prezident Si, ospevujúce Zhanga ako mudrca a model čínskych súkromných podnikateľov, uviedol, že múzeum by malo byť zabudované do vlasteneckej vzdelávacej základne, aby inšpirovalo viac ľudí, najmä mladých ľudí.

Ekologická civilizácia, projekt odklonu vody od juhu k severu V piatok si prezident Si prehliadol mesto Jang-čou - druhú zastávku svojho turné v Ťiang-su. Prezident Si navštívil ekologický kultúrny park a projekt ochrany vody v Ťiang-su, aby sa dozvedel o miestnych snahách o zlepšenie životného prostredia, ako aj o kultúrnej ochrane a dedičstve.

"Musíme sa snažiť v oblasti tvorby ekologickej civilizácie. Budovanie ekologickej civilizácie sa priamo týka šťastia ľudí a má vplyv na zdravý rast mladých ľudí," uviedol pre miestnych obyvateľov a dodal, že posilnenie ekologickej civilizácie je predpokladom tlaku na dosiahnutie vysoko kvalitného rozvoja čínskej spoločnosti.

Počas návštevy ekologického a kultúrneho parku v oblasti Sanwan sa prezident Si dozvedel o sanácii životného prostredia pozdĺž Veľkého kanála, ako aj o ochrane, dedičstve a využívaní jeho kultúry. Vyzval miestne orgány, aby do integrácie kultúrnych a turistických aktivít zahrnuli aj sanáciu. To podľa neho pomôže formovať rozvoj oblasti a tým zlepšiť živobytie miestnych obyvateľov.

V Jiangdu sa dozvedel o operáciách projektu vodného odklonu od juhu k severu, pretože okres je začiatkom východnej trasy tohto mega projektu.

Husto obývaný severný región Číny dlho trpel akútnym nedostatkom vody, čo viedlo k nadmernému využívaniu podzemných vôd a k znižovaniu hladiny riek. Na optimalizáciu alokácie vodných zdrojov a na uhasenie smädného severu boli postavené projekty odvádzania vody z juhu na sever, ktoré sa začali v roku 2002 a smerujú vodu z povodí rieky Jang-c'-ťiang bohatej na vodu východnými, strednými a západnými cestami k suchým oblastiam na severe.

„Čínske vodné zdroje sú na juhu bohatšie ako na severe, preto je potrebné ich vedecky upraviť," povedal Si miestnym predstaviteľom počas svojej návštevy. „Ľudia na severe by to však nemali brať ako samozrejmosť iba preto, že máme zavedené toto opatrenie."

"Musíme plánovať mestský rozvoj podľa množstva vodných zdrojov. Preto by sme mali integrovať projekt odklonu vody od juhu k severu a miestnu ochranu vody a pracovať na nich oboch," pokračoval.

Podľa oficiálnych údajov východná a stredná trasa celkovo odviedli 29,4 miliárd metrov kubických vody do suchých oblastí na severe, čo od roku 2019 prinieslo úžitok pre viac ako 120 miliónov ľudí, čo sa zmenilo na priemyselnú a poľnohospodársku podporu pre mestá v celkovej hodnote takmer 100 miliárd juanov ročne.

Národné stratégie regionálnej integrácie 

Spolu s koordinovaným rozvojom regiónu Peking-Tchien-ťin-Hebei a budovaním oblasti Veľkého zálivu Guangdong-Hongkong-Macao sú rozvoj ekonomického pásu okolo rieky Jang-c'-ťiang a integrácia delty rieky Jang-c'-ťiang dôležitými národnými stratégiami pre koordinovaný regionálny rozvoj v Číne.

Ekonomický pás okolo rieky Jang-c'-ťiang sa skladá z deviatich provincií - S'-čchuan, Kuej-čou, Jün-nan, Chu-pej, Hunan, Jiangxi, An-chuej, Ťiang-su a Če-ťiang - a dvoch obcí - Čchung-čching a Šanghaj. Pokrýva zhruba pätinu čínskej pôdy a má 600 miliónov obyvateľov. Tvorí viac ako 40 percent HDP krajiny.

V roku 2016 Čína vydala plán rozvoja ekonomického pásu, ktorý zdôrazňoval prioritu ekologickej ochrany a rozvoja zelene.

Na slávnostnom otvorení prvej čínskej medzinárodnej importno-exportnej výstavy v Šanghaji v novembri 2018 oznámil prezident Si, že krajina podporí integrovaný rozvoj oblasti delty rieky Jang-c'-ťiang. V nasledujúcom roku bol ústrednou komisiou KSČ a štátnou radou vypracovaný návrh stratégie.

V návrhu mapujúcom vývoj na rozlohe 358 000 štvorcových kilometrov, ktorá zahŕňa provincie Ťiang-su, Če-ťiang a An-chuej a magistrát Šanghaj, sa uvádza, že delta rieky Jang-c'-ťiang sa môže pochváliť strategickým významom pri modernizácii a ďalšom otváraní krajiny, vďaka čomu je jej regionálna integrácia rozhodujúca pre vedenie vysoko kvalitného rozvoja krajiny a budovanie moderného ekonomického systému.

V rámci oboch stratégií patria Šanghaj a Ťiang-su k najrozvinutejším regiónom v Číne. Šanghaj je na čele rebríčka HDP čínskych miest a Ťiang-su má druhý najvyšší HDP spomedzi čínskych provincií. Sú nielen na čele koordinovaného rozvoja pozdĺž rieky Jang-c'-ťiang, ale aj priekopníkmi, ktorí skúmajú budúcnosť Číny v meniacom sa svete.

Video - https://www.youtube.com/watch?v=PJeeMkP_AFs

Kontakt: Jiang Simin, +86 18826553286, jiang.simin@cgtn.com

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring