OTS: CGTN: Čína na stretnutí vedúcich svetových predstaviteľov schválila nové...

TASR, 16. decembra 2020 11:08

CGTN: Čína na stretnutí vedúcich svetových predstaviteľov schválila nové opatrenia v boji proti klimatickým zmenám

PEKING, Dec. 16, 2020 /PRNewswire-TASR-OTS/ -- Pri príležitosti 5. výročia Parížskej dohody o zmene klímy sa viac ako 70 vedúcich svetových predstaviteľov stretlo na jednodňovom virtuálnom klimatickom summite s cieľom zhodnotiť vývoj klimatických zmien a tiež na účely výzvy na prijatie ďalších opatrení a vyvinutie ešte väčšieho úsilia v napĺňaní záverov tejto dohody.

Čína, ktorá v septembri oznámila svoj cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060, v sobotu oznámila ďalšie nové opatrenia v boji proti zmene klímy a zdôraznila potrebu "solidarity, spolupráce a vzájomnej dôvery."

Pôvodný článok si môžete prečítať tu.

Nová architektúra boja proti klimatickým zmenám

Aby sme problém zmeny klímy uspokojivo vyriešili, musíme spolupracovať, individualizmus nás nikam neposunie, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching na summite.

Podľa správy "Come Heat or High Water - Príde sucho alebo veľká voda" došlo vo svete počas šiestich mesiacov trvania pandémie COVID-19, k viac než 100 prírodným katastrofám, ktoré postihli viac ako 50 miliónov ľudí.

Len v roku 2019 došlo vo svete k 308 prírodným katastrofám, pri ktorých zahynulo približne 24 400 ľudí. A približne 77 % týchto prírodných katastrof súvisí s počasím alebo podnebím.

"Všetky krajiny musia maximalizovať svoje úsilie, podľa svojich možností a schopností," povedal prezident Si Ťin-pching a vyzval, aby rozvinuté krajiny pomáhali rozvojovým krajinám a finančne ich podporili pri budovaní technologického zázemia.

Jedine jednota a spolupráca nám umožní dosiahnuť zmysluplných výsledkov, ktoré prinesú prospech všetkým národom, zdôraznil prezident Si Ťin-pching.

Čína vždy plní svoje záväzky

Prezident Si Ťin-pching na tomto summite predstavil ďalšie záväzky, ktoré Čína chce splniť do roku 2030: "Čína zníži emisie oxidu uhličitého na jednotku hrubého domáceho produktu (HDP) o viac ako 65 % oproti hodnotám z roku 2005. Súčasne v porovnaní s východiskovou hodnotou z roku 2005 zvýšime podiel nefosílnych zdrojov energie pri výrobe elektriny o ďalších 25 % a zvýšime zalesnenie krajiny o 6 miliárd metrov kubických dreva. Navyše chceme, aby celkový inštalovaný výkon v našich veterných a solárnych elektrárňach prekročil hodnotu 1,2 miliardy kW.

Ako najväčšia rozvojová krajina a druhá najväčšia svetová ekonomika sa Čína snaží koordinovať hospodársky rast s ochranou životného prostredia a zaviazala sa k boju proti klimatickým zmenám.

Krajina je na najlepšej ceste do roku 2030 prekročiť národné ciele, ku ktorým sa zaviazala v Parížskej dohode, a to vďaka svojmu úsiliu na poli hospodárneho využívania elektriny a v oblasti znižovania závislosti na fosílnych palivách.

Od budúceho roka chce Čína ešte viac pokročiť v budovaní ekologickej spoločnosti, optimalizovať ochranu životného prostredia na celom území a dosiahnuť dobré výsledky v ekologickej transformácii svojho výrobného priemyslu i spoločnosti. Tieto ciele sú stanovené v 14. päťročnici Komunistickej strany Číny na obdobie 2021 - 2025.

Čítajte viac:

Za novú Čínu: Čína zaradila boj s klimatickými zmenami do 14. päťročnice

"Čína vždy plní svoje záväzky," povedal prezident Si Ťin-pching vo svojom video projeve a prisľúbil, že Čína podnikne ďalšie kroky na splnenie stanovených a oznámených cieľov a ešte väčšou mierou sa zapojí do boja s globálnou zmenou klímy.

Video - https://mma.prnewswire.com/media/1384447/Xi_calls_for_greater_contribution_to_tackling_climate_change.mp4

CONTACT: Jiang Simin, jiang.simin@cgtn.com , +8618826553286

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring