OTS: CGTN: Aké sú očakávania Si Ťin-pchinga pre rok 2021 po „zvláštnom

TASR, 5. januára 2021 16:04

Aké sú očakávania Si Ťin-pchinga pre rok 2021 po „zvláštnom" roku 2020?

PEKING, 5. januára 2021 /PRNewswire- TASR-OTS/ -- Rok 2021, ktorým sa začína nové čínske päťročné plánovacie obdobie a sté výročie založenia Komunistickej strany Číny (KSČ), klope na dvere.

Aké sú očakávania čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na rok 2021, najmä po ťažko dosiahnutých úspechoch krajiny v roku 2020?

Indície nájdete v jeho novoročnom príhovore.

2021: „Snaha je jedinou cestou vpred"

Čína vstúpi do novej etapy rozvoja zameraného na vybudovanie modernej socialistickej krajiny všestranným spôsobom v roku 2021, keďže vedenie KSČ prijalo návrhy na formulovanie 14. päťročného plánu a dlhodobé ciele.

„Cesta pred nami je dlhá; snaha je jedinou cestou vpred," uviedol Si vo svojom príhovore a vyzval na urýchlenie snáh o nastolenie nového modelu rozvoja, hlbokej implementácie vysoko kvalitného rozvoja a ďalšieho prehlbovania reformy a posilnenie otvárania sa svetu.

Po prekonaní skúšky, ktorú priniesol vírus, najvyšší vodcovia Číny, stanovili hospodárske priority na rok 2021 na Hlavnej konferencii o ústrednom hospodárskom pracovnom procese, ktorá sa konala v decembri, a zdôraznili, že Čína bude v roku 2021 udržiavať svoje makroekonomické politiky konzistentné, stabilné a udržateľné, s pokračujúcim vykonávaním proaktívnej fiškálnej politiky a obozretnej menovej politiky.

V roku 2021 urobí krajina solídny prvý krok pri budovaní novej rozvojovej paradigmy, v ktorej sa domáci a zahraničný trh navzájom posilňujú, pričom hlavným pilierom je domáci trh.

Prezident medzitým zdôraznil potrebu naďalej tvrdo pracovať na podpore vitalizácie vidieka, pretože krajina dosiahla v roku 2020 rozhodujúci úspech pri odstraňovaní extrémnej chudoby.

V nasledujúcich piatich rokoch sa vyvinie úsilie na konsolidáciu úspechov v boji proti chudobe a na úplnú podporu stratégie vitalizácie vidieka podľa navrhovaných hlavných cieľov sociálneho a hospodárskeho rozvoja ústredného výboru CPC pre 14. obdobie päťročného plánu (2021 -2025).

Čítajte viac: 

Čína chce skoncovať s absolútnou chudobou do roku 2020, čo bude ďalej?

Na uskutočnenie všetkých týchto cieľov je podpora vodcu strany tou najzásadnejšou zárukou, povedal Si pri mnohých príležitostiach. Si vo svojom novoročnom príhovore opísal Stranu ako gigantické plavidlo, ktoré vedie Čínu stabilne vpred s očakávaniami ľudí a nádejou národa, a zdôraznil význam „pôvodnej snahy".

KSČ bola založená s originálnym úsilím: misiou hľadať šťastie pre čínsky ľud a omladením pre čínsky národ a naďalej sa zaviazala k filozofii rozvoja zameranej na ľudí.

Pôvodná snaha KSČ je o 100 rokov neskôr ešte pevnejšia, povedal Si..

2020: „Zvláštny" v rôznych oblastiach

Pri pohľade späť na rok 2020 prezident označil rok za „antiepidemický epos" a veľkú časť svojho prejavu venoval zdôrazneniu čínskej vojny všetkých ľudí proti COVID-19.

„Veľkosť je kovaná v obyčajných ľuďoch. Hrdinovia pochádzajú z ľudu. Každý človek je dôležitý!" povedal Si predtým, ako poslal svoj súcit všetkým infikovaným koronavírusom.

V septembri bol trom vynikajúcim zdravotníckym pracovníkom udelený čestný národný titul „Ľudový hrdina", pričom za ich úlohy v boji proti epidémii bolo pochválených spolu 1 499 jednotlivcov, 500 skupín, 186 členov KSČ a 150 organizácií strany na prvom stupni a ďalších 14 členov strany bolo posmrtne ocenených.

Čítajte viac:

Vojna Wuhanu proti COVID-19: Ako Čína mobilizuje celú krajinu na potlačenie vírusu

Spomíname na lekárov, ktorých sme stratili kvôli koronavírusu Medzitým sa Čína aktívne zúčastnila na niekoľkých globálnych stretnutiach s cieľom poskytnúť medzinárodnému spoločenstvu riešenia a skúsenosti, ako napríklad virtuálny samit G20 o COVID-19, summit Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), Číny, Japonska a Južnej Kórei (ASEAN Plus Three alebo APT) o COVID-19 a na zvláštnom stretnutí ministrov zahraničných vecí ASEAN-Čína o prepuknutí tejto choroby.

Prezident Si tiež preskúmal úspechy Číny v rôznych oblastiach. Čína je prvou významnou ekonomikou na svete, ktorá dosiahne pozitívny rast v roku 2020, a očakáva sa, že jej HDP stúpne na novú úroveň 100 biliónov juanov. Čína podľa prezidenta zaznamenala dobrú úrodu v produkcii obilia už 17 rokov po sebe.

Dodal, že za osem rokov podľa súčasnej normy Čína odstránila extrémnu chudobu pre takmer 100 miliónov postihnutých obyvateľov vidieka a všetkých 832 chudobných krajov sa z chudoby otriaslo. Čína zaznamenala prielom vo vedeckých výskumoch ako Tianwen-1 (Misia Mars), Chang'e-5 (lunárna sonda) a Fendouzhe (ponorka s hlbokomorskými posádkami). Výstavba Prístavu voľného obchodu v Hainane aktívne pokračuje, uviedol Xi.

Prezident tiež pripomenul nezabudnuteľné spomienky v roku 2020 vrátane inšpekcií 13 regiónov na provinčnej úrovni, 40. výročia osobitnej ekonomickej zóny Šen-čen a telefonátov s priateľmi z medzinárodného spoločenstva zamerané na boj proti pandémii.

Čítajte viac:

Desať okamihov z inšpekčných prehliadok Si Ťin-pchinga „Cloudová diplomacia" prezidenta Si v prvej polovici roku 2020 vzbudzuje globálnu dôveru Keďže pandémia stále pustoší svet, prezident Si vyzdvihol význam komunity so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo, najmä pre postpandemický svet.

Pôvodný článok si môžete prečítať tu.

VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=ZUevNynvlkw

Foto -  https://mma.prnewswire.com/media/1393595/A_comparison_China_s_key_tasks_2020_2021.jpg

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/1393594/China_s_GDP_growth_2020_expected_1_9__IMF.jpg

Mediálny kontakt: Jiang Simin, +86 18826553286,  jiang.simin@cgtn.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring