OTS: Ako funguje čínsky prístup zameraný na ľudí?

TASR, 18. júna 2020 16:10

PEKING 18. júna (TASR/OTS/PRNewswire) -- Správa od CGTN: Podľa vládnej správy o práci predloženej na treťom zasadnutí 13. Národného ľudového kongresu (NPC) v máji, sa Čína tento rok zaviazala odstrániť chudobu a dokončiť budovanie stredne prosperujúcej spoločnosti, a to i napriek výzvam, ktoré predstavuje pandémia COVID-19.

Na dokončenie misie musí byť 5,51 milióna ľudí v 52 okresoch do troch mesiacov vymanených z chudoby.

Úsilie Číny prinieslo chudobným ľuďom príležitosti na lepší život. Viac ako 93 miliónov obyvateľov vidieka v Číne bolo od roku 2013 do roku 2019 zasiahnutých chudobou a sedem rokov po sebe viac ako 10 miliónov ľudí v krajine každoročne opustilo úroveň chudoby. Prezident Xi Jinping (Si Ťin-pching), ktorý vystúpil počas inšpekcie v autonómnej oblasti Ningxia Hui (Ning-sia Chuej) na severozápade Číny od 8. do 10. júna, uviedol, že úspech predstavuje dobrú tradíciu čínskeho národa a veľkú silu socialistického systému s čínskymi charakteristikami, ktoré umožňujú ľuďom všetkých etnických skupín posunúť sa ruka v ruke do stredne prosperujúcej spoločnosti vo všetkých ohľadoch.

Filozofia zameraná na ľudí a zmiernenie chudoby

Prístup zameraný na ľudí je ústrednou témou politickej filozofie prezidenta Xi. Je súčasťou agendy krajiny, spolu s bojom proti korupcii, zmierňovaním chudoby a zlepšovaním životnej úrovne ľudí, ako aj úsilím v oblasti prevencie a kontroly COVID-19.

Odkedy sa stal generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (CPC) v roku 2012, Xi pri rôznych príležitostiach povedal, že "túžba ľudí po lepšom živote je cieľ, ktorý sa snažíme realizovať".

"Pri budovaní stredne prosperujúcej spoločnosti vo všetkých ohľadoch by nemala zaostať žiadna skupina etnických menšín," povedal Xi počas júnovej návštevy Ningxie pri riešení problému zmierňovania chudoby.

Miestnym predstaviteľom a členom strany povedal, aby presadzovali filozofiu rozvoja zameranú na ľudí, pričom záujmy poľnohospodárov kladú na prvé miesto pri vývoji moderných projektov poľnohospodárstva a kultúrneho cestovného ruchu s cieľom zvýšiť ich príjmy.

Počas pandémie COVID-19 sú životy ľudí na prvom mieste

Filozofia zameraná na ľudí bola základom úsilia Číny v oblasti prevencie a kontroly COVID-19. Po vypuknutí epidémie COVID-19 Ústredný výbor CPC pod vedením prezidenta Xi rýchlo reagoval a sľúbil chrániť životy a zdravie ľudí za každú cenu. Centrálna vláda zmobilizovala zdravotníckych pracovníkov, ako aj najmodernejšie vybavenie a najpotrebnejšie zdroje z celého štátu do provincie Hubei (Chu-pej), najťažšie zasiahnutej provincie.

"Čo znamená ak hovoríme, že ľudia sú na prvom mieste?" rétoricky sa pýtal prezident Xi, keď hovoril s poslancami z vnútorného Mongolska v prvý deň tohtoročného výročného stretnutia NPC 22. mája.

"Asi desať zdravotníckych pracovníkov sa o pacienta starostlivo stará desiatky dní a nakoniec mu zachránia život. Toľko ľudí spolupracuje na tom, aby zachránili jedného pacienta. To v podstate stelesňuje robenie všetkého, čo je potrebné (na záchranu životov)," povedal Xi s odkazom na prípad 87-ročného pacienta COVID-19, ktorý zdieľal Dr. Luo Jie, ktorý je tiež zástupcom provincie Hubei na 13. zasadaní NPC.

"Sme ochotní zachrániť životy za každú cenu. Bez ohľadu na to, ako starí sú pacienti a ako závažný je ich stav, nikdy sa nevzdáme," povedal Xi.

Počas pandémie COVID-19 sa zdravotnícki pracovníci na celom svete dozvedeli, že staršie osoby sú najťažšie liečiteľné a vyžadujú najnáročnejšie lekárske zdroje. Čína poskytla každému pacientovi rovnaké zaobchádzanie bez ohľadu na jeho vek alebo bohatstvo.

V tohtoročnej správe vlády sa uvádza, že čínska ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku tohto roka negatívny rast, ale oplatilo sa to za cenu zastavenia COVID-19 a záchrany životov.

Video - https://www.youtube.com/watch?v=w4_Px0PE3-c

KONTAKT: Jiang Simin, +86-188-2655-3286, jiang.simin@cgtn.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring