OTS: 106 rokov ALPA slávy - príbeh legendárnej francovky

TASR, 25. marca 2019 7:50

Bratislava 25. marca (TASR-OTS) - Je len pár firiem v Čechách a na Slovensku, ktoré preveril čas tak dôkladne, ako značku ALPA. Legendárna fľaštička s mentolovou francovkou nechýba snáď v žiadnej domácnosti . Každý z nás pozná nejaký overený trik s Alpou, ktorý prevzal od babičky. Ako sa to všetko začalo a čo sú najzaujímavejšie fakty o tejto značke?

1. Bylinná receptúra francovky siaha až k Napoleonovi. V roku 1805 jeho vojaci opúšťajú obsadenú Viedeň a zanechávajú po sebe niekoľko sudov s francúzskym koňakom. Viedenčanov chuť tohto moku nijako špeciálne nenadchla, ale objavili príjemný pocit a osviežujúce účinky pri vtieraní do pokožky. Prázdne sudy poslúžili na prípravu alkoholového extraktu rôznych bylín podľa vlastnej fantázie, ktorý začali nazývať francovka.

2. Príbeh samotnej Alpy sa začína v roku 1913, kedy pán Dr. Josef Veselý z Brna začal vyrábať svoju vlastnú francovku s prísadou prírodného mentolu. Svoj výrobok nazval ALPA.

3. Nezameniteľný dizajn fľaštičky a logo Alpy môžu pamätníci poznať už od roku 1930, kedy vodnú vílu z etikety nahradila žltá hviezda na podklade dvoch odtieňov modrej farby. A toto logo poznáme dodnes. Autorom nadčasovej grafiky je Leo Heilbrunn, akademický maliar a grafik židovského pôvodu, ktorý neskôr zahynul v Osvienčime.

4. Výnimočný marketing a propagačná stratégia bola silnou stránkou tejto značky už v predvojnových časoch. Na začiatku 30. rokov minulého storočia Alpa zrealizovala rozsiahlu reklamnú kampaň. Množstvo plagátov nielen klasického formátu, ale aj veľkoformátové „bilboardy“, ktoré boli v tej dobe smaltové tabule, či reklamné maľby na omietkach slepých stien domov. Dokonca, pred začiatkom filmu v kinách boli divákom premietané reklamné „spoty“ Alpy. Za týmto prelomovým marketingom stál Leo Heilbrunn, uznávaný odborník, ktorý pracoval aj pre ďalšiu známu firmu Baťa.

5. Veľkým fanúšikom Alpy bol aj Tomáš Garrique Masaryk, ktorý dostal k svojim 80. narodeninám Alpu v balení z kože antilopy.

6. Na Slovensku sa Alpa začala predávať od roku 1941. Najobľúbenejšou Alpou u Slovákov je francovka s výťažkom z borovicového ihličia - Lesana.

7. Alpa dnes sídli na Vysočine, v mestečku Velké Meziřičí. Svoj sortiment za celé tie desaťročia rozšírila na paletu rôznych masážnych prípravkov. Nejde len o francovku, ale aj o masážne gély, krémy či emulzie pre športovcov. Stále sa drží svojej tradičnej bylinnej receptúry s prírodným mentolom, no v niektorých produktoch využíva extrakty rôznych liečivých byliniek - arnika, kostihoj, gaštan, klinček či konopný olej.

8. Modernizácia výrobnej haly a expandovanie na zahraničný trh sú významné miľníky tejto tradičnej značky za posledné obdobie. Alpa je dnes moderným a prosperujúcim podnikom, ktorý si ctí tradíciu, vernosť zákazníkov a zároveň drží krok s inováciami.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring